Zdravlje Simptomi i pomoć 29. svibnja 2019.

Na besplatnim pregledima madeža na Jarunu otkrivena 22 suspektna melanoma

Foto: PR
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

U sklopu 12. javnozdravstvenog projekta “Djeluj sada!“ u Zagrebu na Jarunu održana je akcija preventivnih pregleda madeža tijekom koje su pronađena 22 suspektna melanoma. Na uzorku od 1.128 Zagrepčana, otkriven je 171 zloćudni tumor kože od čega je postavljena sumnja na 22 melanoma te oko 149 ostalih zloćudnih tumora kože, što je 20 % od ukupnog broja pregledanih građana.

Građani kod kojih postoji sumnja na zloćudne tumore kože odmah su upućeni na daljnju obradu i liječenje, s naznakom žurnosti za one kod kojih je postavljena sumnja na melanom. Uspoređujući rezultate iz 2017. godine s 2018. i 2019. godinom porast je gotovo dvostruko veći. Naime, 2017. godine na uzorku od 1.207 građana otkriveno je 10 melanoma.

Svi zainteresirani građani preglede su mogli obaviti besplatno i bez uputnice te se savjetovati sa više od 20 najboljih hrvatskih stručnjaka s područja dermatologije i onkologije o načinima prevencije zloćudnih tumora kože. U okviru organiziranih radionica educirani su i najmlađi sugrađani. Cilj akcije je osvijestiti građane o važnosti prevencije, redovitih pregleda madeža i odgovornog izlaganja suncu, a akciju provodi Grad Zagreb s partnerima.

 | Author: PR Foto: PR

„Javnozdravstvene akcije ovoga tipa od iznimne su važnosti za naše građane. Grad Zagreb puno ulaže u njih stavljajući zdravlje svojih sugrađana kao apsolutni prioritet. Suradnjom s Udrugom Zdravi pod suncem učinili smo veliki iskorak u prevenciji zloćudnih tumora, a Grad Zagreb u kontinuitetu od 12 godina osigurava financijska sredstva za provedbu, kao i konkretno mjesto gdje se preventivni pregledi i edukacije građana mogu provoditi u skupini respektabilnih dermatologa i onkologa. U tu svrhu Grad Zagreb udijelio je i prostor za rad Udruzi za prevenciju zloćudnih tumora kože „Zdravi pod suncem“,istaknula je doc. dr. sc. Olivera Majić, zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba.

Možda te zanima... Nastaje li melanom češće iz već postojeće ili iz novonastale izrasline na koži? Zdravlje

Po uzoru na zagrebački projekt, Projekt „Djeluj sada“ kao primjer dobre prakse, prepoznat je i u široj zajednici te je gradonačelnik Grada Splita  Andro Krstulović Opara osobno podržao akciju te najavio implementaciju ovoga projekta i za građane grada Splita.

Govoreći o primjeru dobre prakse kada je riječ o brizi za zdravlje građana u lokalnoj zajednici, akademkinja Mirna Šitum, predstojnica Klinike za kožne i spolne bolesti KBC-a Sestre milosrdnice te voditeljica Referentnog centra za melanom osvrnula se na javnozdravstvenu kampanju ranog otkrivanja zloćudnih tumora s posebnim naglaskom na melanom.

Možda te zanima... Čak 30 posto melanoma u Hrvatskoj razvije se kod mlađih od 45 godina Zdravlje

„Osim što naše stručnjake stavljamo na raspolaganje građanima, ulažemo puno i u edukacije liječnika kaako bi naše znanje postalo svima dostupno, Hrvatsko dermatološko društvo i Referentni centar za melanom ministarstva zdravlja RH već 20 godina u Hrvatskoj provodi javnozdravstvene akcije preventivnih pregleda. Tako smo zadnjih godina posvećeni stanovnicima naših otoka koji nažalost u Hrvatskoj, osim na Lošinju nemaju niti jednoga dermatologa. Moram istaknuti da je ova akcija svakako primjer najbolje prakse kakve do sada nismo imali niti u jednom gradu. Velika hvala gradonačelniku Grada Zagreba g. Milanu Bandići, dipl. polit., i gradonačelniku Grada Splita Andri Krstuloviću Oparina podršci te se veselimo što ćemo uskoro imati priliku ovu hvalevrijednu javnozdravstvenu akciju provesti i u Splitu“, istaknula je akademkinja Mirna Šitum.

 | Author: PR Foto: PR

„Na prvom mjestu ističemo izbjegavanje direktnog izlaganja UV zrakama ljeti između 10 i 17 sati kada je sunčevo zračenje najjače, a opekline možemo zadobiti već nakon nekoliko minuta sunčanja. Boravak u hladu, nošenje kapa i šešira sa širokim obodom te naočala s UV filterima i odjeće dugih rukava idući su korak u pravilnoj zaštiti. Iako tamnija odjeća bolje odbija UV zrake, ljeti zbog topline preferiramo svjetlije boje, ali onda biramo tkanine s gušćim tkanjem. Danas postoji i odjeća koja je tkana od vlakana koja su impregnirana foto-zaštitnim sredstvima. Takvi odjevni predmeti na sebi imaju oznaku UPF“, istaknula je prim. Sanja Poduje, dr. med., predsjednica Udruge za prevenciju tumora i drugih bolesti kože „Zdravi pod suncem.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.