Zdravlje Simptomi i pomoć 23. listopada 2017.

Muškarce može ubiti krv žena koje su bile trudne, neke već je

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Nakon transfuzije krvi dobivene od sadašnjih ili nekadašnjih trudnica ukupno je umrlo 3.969 bolesnika - glavni uzrok bila akutna ozljeda pluća direktno povezana s transfuzijom.

Znanstvenici iz Sanquin Researcha otkrili su da su transfuzije krvi od donora trudnica bile povezane s povećanim rizikom smrtnosti kod muških primatelja, za razliku od žena gdje nije bilo nikakvih posljedica.

Istraživanje je obuhvatilo 31.118 pacijenata koji su primili 59.320 transfuzija crvenih krvnih stanica u razdoblju od 2005. do 2015. godine u glavnim bolnicama u Nizozemskoj. Uspoređujući stope preživljavanja primatelja, pronašli su "statistički značajno povećanje mortaliteta kod muških pacijenta koji su transfuzijom primili crvene krvne stanice".

Možda te zanima... Između 35 i 45 tisuća Hrvata kronično je zaraženo virusom hepatitisa C Zdravlje

Nakon transfuzije krvi dobivene od sadašnjih ili nekadašnjih trudnica ukupno je umrlo 3.969 bolesnika, pri čemu je glavni uzrok bila akutna ozljeda pluća direktno povezana s transfuzijom.

Istraživači su otkrili da su muškarci ispod 50 godina, koji su primili ovakvu transfuziju, imali su imali 1.5 puta veća šansu da će umrijeti u roku od tri godine.

Znanstvenici smatraju da je ovaj povišeni rizik od smrti posljedica antitijela koje trudnice stvaraju za vrijeme trudnoće. 

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

"Poveznica između povećane smrtnosti kod muških pacijenata koji su primili transfuziju od žena koje su bile trudne ukazuje na mogući mehanizam utemeljen na imunološkim promjenama koje se javljaju tijekom trudnoće" - rekao je dr. Rutger Middelburg iz Sanquin Researcha, izvještava Telegraph.

Postoji i alternativno objašnjenje koje se temelji na razlici u količini željeza između žena koje su prošle trudnoću i muškaraca. Neka istraživanja pokazuju da postoji i razlika u crvenim krvnim stanicama između spolova - napomenuo je.

U slučaju da se u novim istraživanjima pokažu iste posljedice transfuzije krvi od donora sadašnjih ili prijašnjih trudnica, to bi moglo značiti da će se dogoditi velike promjene u transfuzijskoj medicini. Rezultati istraživanja su objavljeni u Journal of the American Medical Association.

Možda te zanima... Spolne bolesti koje se prenose poljupcem Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.