Zdravlje Simptomi i pomoć 20. ožujka 2017.

Spolne bolesti koje se prenose poljupcem

Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Iako se događa rijetko, ljubljenjem se ipak mogu prenijeti neke od spolno prenosivih bolesti. Na vrhu liste su herpes, HPV i sifilis, a ako oba partnera imaju krvarenje desni ili otvorene rane, u tom slučaju se poljupcem može prenijeti čak i HIV.

Neke druge spolno prenosive bolesti poput klamidije i gonoreje ne mogu se prenijeti poljupcem. Treba biti oprezan i prilikom ljubljenje i seksa, ali ne treba paničariti jer prema Američkom ministarstvu zdravlja, još uvijek je vrlo rijetko da se spolno prenosive bolesti prenose ljubljenjem. Ali unatoč tome, bolje je paziti i biti informiran o bolestima kojima se možeš zaraziti ljubljenjem.

Herpes

Najčešći je onaj uzrokovan herpes simplex virusom (HSV) tip 1 koji najčešće nastaje na području usana. HSV 2 je genitalni herpes, koji se očituje kao bolna ranica na stražnjici, genitalijama ili analnom području.U svakom slučaju i oralni i genitalni herpes može biti uzrokovan HSV tip 1 ili 2. Budući da se herpes sastoji od tekućine ispunjene virusima, može se prenijeti direktnim kontaktom. Možeš se zaraziti HSV i ako osoba s kojom se ljubiš nema vidljiv herpes jer se  virus može nalaziti u koži. Uobičajeno je da se herpes tip 1 prenosi ljubljenjem,a herpes tip 2 vaginalnim, oralnim ili analnim seksom. Ne postoji lijek za herpes, ali antivirusni lijekovi, mogu ublažiti i skratiti simptome.

Usne_Herpes | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock EBV je iz porodice herpesa

Sifilis

Uzrokuje ga bakterijska infekcija. U ranom stadiju može se pojaviti kao bezbolan, ali iznimno zarazan čir (bezbolnom ulceracijom kože koja ne svrbi, a rubovi su još na opip čvrsti) može biti prisutan i do šest tjedana. Nakon toga nastupaju sekundarni simptomi koji mogu potrajati nekoliko tjedana. Ti simptomi su nalik gripi, uključujući osip i gubitak kose. Nakon toga simptomi se mogu pritajiti godinama, ali sifilis može uzrokovati ozbiljna stanja poput paralize, sljepoće i srčanih smetnji. Kao i herpes i sifilis se prenosi direktnim kontaktom. Rana se obično razvije na vagini, anusu, vanjskim genitalijama ili u rektumu, ali također se može pojaviti na usnama ili u usnoj šupljini. Uobičajeno je da se sifilis prenosi vaginalnim, oralnim ili analnim odnosom. Ali također i poljupcem, a trudnice mogu prenijeti sifilis na dijete. Sifilis se liječi antibioticima, i kao i kod većine bolesti, rano otkrivanje jamac je uspješnijeg liječenja.

HPV

Infekcija Humanim papiloma virusom je prilično česta. Očituje se kao vlažne, mekane genitalne bradavice ružičaste boje ili u boji mesa. Kod žena se pojavljuju na vratu maternice, u vagini ili anusu, a kod muškaraca na penisu. Postoji preko 100 tipova HPV-a, ali većina ih ne uzrokuje ozbiljnu štetu. Međutim, oko 30 tipova može povećati rizik od raka. Visokorizični HPV može uzrokovati rak anusa ili vrata maternice. Kod muškaraca rak penisa i anusa.

Hpv_1 | Author: Foto: Thinkstock Foto: Foto: Thinkstock

Prema Američkom centru za kontrolu i prevenciju bolesti, HPV je je najčešće spolnoprenosiva bolest. Zapravo je toliko učestala, da je većina seksualno aktivnih osoba dobije jednom tijekom života. Prenosi se dodirom kože vaginalnim, oralnim ili analnim seksom. HPV infekcijom mogu biti zaraženi usta i grlo (oralni HPV). Može uzrokovati bradavice ili rak glave i vrata. Oralni HPV može se prenijeti oralnim seksom ili ljubljenjem, iako još nije jasno kako se to događa. Liječenje se uglavnom provodi krioterapijom (smrzavanje bradavica) i upotrebom krema za tretiranje genitalnih bradavica. Također postoji i cjepivo protiv HPV-a.

Posljedice neliječene infekcije HPV-om

HIV

Virus humane imunodeficijencije (HIV) je odgovoran za AIDS. Ovaj moćan virus napada imunološki sustav, a prenosi se putem krvi, vaginalne tekućine, sjemena. Ne može se prenijeti putem sline niti kroz zatvorene usta, poljupcem. Ipak, iako rijetki postoje slučajevi prijenosa HIV-a kod ljubljenja s otvorenim ustima, gdje su oba partnera imala otvorene rane ili krvarenje desni.

Spolno prenosive bolesti koje se ne mogu prenijeti ljubljenjem

Spolne bolesti poput klamidije i gonoreje ne mogu se prenijeti ljubljenjem. Te bolesti se prenose kod nezaštićenog vaginalnog, oralnog i analnog seksa. Također i dijeljenje seksualnih pomagala sa zaraženom osobom može uzrokovati prijenos bolesti. Majke također mogu prenijeti bolest na nerođeno dijete.

Što trebaš zanti o analnom seksu?

Kako se možeš zaštititi od spolno prenosivih bolesti?

Razmišljanje o spolno prenosivim bolestima je stresno, ali umjesto da se brineš slijedi ove savjete:

  • Ne zaboravi da oralno zdravlje tvoga partnera utječe i na tebe, osobito ako su između vas uobičajeni duboki poljupci, stoga mudro biraj s kim se ljubiš.
  • Održavaj monogamnu vezu s osobom koja nema spolno prenosive bolesti.
  • Koristi prezervative tijekom seksa, ali imaj na umu da ni oni nisu savršeni, odnosno da te ne mogu zaštititi od svih bolesti.
  • Pazi, ako krvariš ili koristiš igle iz bilo kojeg razloga.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.