Zdravlje Simptomi i pomoć 03. travnja 2017.

Između 35 i 45 tisuća Hrvata kronično je zaraženo virusom hepatitisa C

Foto: Dusko Marusic/PIXSELL
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Suradnja liječnika obiteljske medicine i hepatologa neophodna je jer su upravo liječnici obiteljske medicine prvi koji su u kontaktu s bolesnikom i koji bolesnika mogu uputiti u subspecijalističku ambulantu, istaknuo je prof. dr. Davor Štimac, ravnatelj KBC-a Rijeka.

Stručni skupa “Gastroenterologija u obiteljskoj medicini”, koji je ove godine posvećen liječenju kroničnih hepatitisa, okupio je u Puli brojne liječnike obiteljske medicine i kliničare iz Istarske i Primorsko-goranske županije.

 | Author: Dusko Marusic/PIXSELL Foto: Dusko Marusic/PIXSELL

Simpozij zajednički organiziraju Hrvatsko gastroenterološko društvo i Koordinacija hrvatske obiteljske medicine (KoHOM) s ciljem unaprjeđenja pristupa hepatološkim bolesnicima u primarnoj zdravstvenoj zaštiti.

Povratak u formu: sokovi za jačanje i čišćenje organizma

Važnost suradnje i razmjene novih spoznaja između gastroenterologa i liječnika obiteljske medicine istaknuta je i na konferenciji za novinare na kojoj su prisustvovali ravnateljica Opće bolnice Pula doc. dr. Irena Hrstić, ravnatelj Kliničkog bolničkog centra Rijeka prof. dr. Davor Štimac, predsjednica podružnice KoHOM-a Istarske županije dr. Morena Butković i predsjednik podružnice KoHOM-a Primorsko-goranske županije dr. Leonardo Bressan.

 | Author: Dusko Marusic/PIXSELL Foto: Dusko Marusic/PIXSELL

”Liječnici obiteljske medicine najbolje poznaju svoje bolesnike. Upućeni su u sve njihove bolesti pa tako i u potencijalne rizične faktore za postojanje hepatitisa B ili C. Naime, i hepatitis B, i hepatitis C, bolesti su koje nemaju simptome. Stoga je aktivan probir na te bolesti, posebno u rizičnim skupinama bolesnika od velike važnosti. U rizične skupine ubrajamo primatelje transfuzije krvi i krvnih pripravaka do 1993. godine, ovisnike o opojnim drogama, intravenske, ali i nazalne, te pacijente na programu kronične hemodijalize i pojedince s tetovažama“, upozorila je doc. dr. Irena Hrstić.

Kava čuva jetru

Što je uopće virusni hepatitis?

Virusni hepatitis virusna je upala jetre koja dovodi do oštećenja ili uništenja jetrenih stanica. Može biti kratkotrajan, a u slučaju trajanja dužeg od šest mjeseci postaje kronično oboljenje. Hrvatska je zemlja niske pojavnosti hepatitisa B i procjenjuje se da je u Hrvatskoj ovim virusom kronično zaraženo između 20.000 i 30.000 stanovnika.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Nisku pojavnost u Hrvatskoj bilježi i virus hepatitisa C kojim je, prema procjenama, u Hrvatskoj kronično zaraženo između 35.000 i 45.000 osoba pri čemu je između 30 i 50 posto intravenskih korisnika droga. Uvođenje cijepljenja protiv hepatitisa B dovelo je do smanjenja incidencije i prevalencije hepatitisa B u općoj populaciji.

Hepatitis - još uvijek bolest pod stigmom

“Virusni hepatitisi B i C u slučaju neliječenja uvjetuju postupnu progresiju bolesti, od faze akutnog hepatitisa do kroničnog hepatitisa, sve do razvoja ciroze jetre i njezinih kasnih komplikacija zatajenja ili razvoja karcinoma jetre. Trajanje virusne infekcije u jetri uvjetuje propadanje jetrenih stanica uz postupno stvaranje ožiljaka ili fibroze. U slučaju značajne fibroze, pojednostavljeno rečeno, nastaje ciroza jetre, odnosno potpuno očvršćenje tkiva jetre. Što je jetra više oštećena, to sve više slabi njezina funkcija. A jetra predstavlja vrlo bitan organ u ljudskom organizmu koji ima centralno mjesto u metabolizmu tj. funkcioniranju izmjene tvari u organizmu”, dodala je doc. dr. Hrstić.

Liječenje

Terapija kronične infekcije prilagođava se svakom bolesniku, a unatrag nekoliko godina u primjenu ulaze i novi antivirusni lijekovi koje karakterizira nizak stupanj razvoja rezistencije, veća djelotvornost na različite genotipove virusa, sigurnija primjena uz manje nuspojava te jednostavnije doziranje i aplikacija.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Primjerice, širok spektar terapijskih mogućnosti koje su danas na raspolaganju u liječenju kroničnog hepatitisa C, predstavljaju za sve pacijente nadu u trajno izlječenje.

Tko može darivati krv i kako se daruje?

Važnost liječnika obiteljske medicine

“Stoga je neophodna suradnja liječnika obiteljske medicine i hepatologa, jer su liječnici obiteljske medicine prvi koji su u kontaktu s bolesnikom i koji bolesnika mogu uputiti u subspecijalističku ambulantu. U svih bolesnika s alteriranim hepatogramom, kao i anamnezom rizičnog ponašanja, svakako je potrebno razmišljati o virusnim hepatitisima i učiniti probir na njih”, istaknuo je prof. dr. Davor Štimac.

Ravnatelji pulske i riječke bolnice posebno su pohvalili dosadašnju dobru suradnju specijalista gastroenterologa-hepatologa i infektologa s liječnicima obiteljske medicine, posebno kad je riječ o Istarskoj i Primorsko goranskoj županiji. Liječnici obiteljske medicine prilično su dobro informirani o rizicima za postojanje virusnog hepatitisa, kao i o mogućnostima liječenja.

Je li detoks jetre uopće moguć?

“Hepatološke bolesti su samo jedan segment bolesti o kojima skrbi liječnik obiteljske medicine. Odrađujemo početnu procjenu koja uključuje prepoznavanje hepatitisa, postavljanje sumnji na mogućnost zaraze i postavljanje sumnji na moguću asimptomatsku infekciju. Kada se bolest manifestira u akutnoj formi s jasnim znakovima infekcije poput mučnine, povraćanja, bolova u trbuhu, slabosti, tamne mokraće i svijetle stolice, tada je situacija jasna. Problem, međutim, predstavljaju asimptomatski bolesnici koji su nositelji virusa, ali bolest ne razvije simptome koji bi se prepoznali i liječili. Takvi su bolesnici u velikom riziku da razviju komplikacije kronične zaraze poput ciroze jetre i maligne bolesti jetre”, samo je jedna od mogućih situacija u skrbi rizičnih pacijenata u ordinaciji obiteljske medicine koju je navela dr. Morena Butković.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Simptomi koji upućuju da jetra ne radi ispravno

Kako je naglasila, u ordinacijama obiteljske medicine pacijentima su dostupni brzi testovi na prisutnost virusa hepatitisa C, a obiteljski liječnici točno znaju kojem od pacijenata treba ponuditi testiranje. Rezultati kod ovakvih testova gotovi su za nekoliko minuta, a u slučaju pozitivnog testa, liječnik obiteljske medicine, zahvaljujući suradnji koju jača ovaj stručni skup, dogovara brzi pregled kod gastroenterologa.

Pozitivan test u ordinaciji liječnika obiteljske medicine, ne znači i bolest. Za potvrdu bolesti, potreban je sljedeći korak u dijagnostici koji se utvrđuje na sekundarnoj razini. “Dogovorenim protokolom suradnje liječnika obiteljske medicine i gastroenterologa skraćuje se vrijeme do konačne dijagnoze i omogućava brzo započinjanje liječenja”, potvrdila je dr. Butković.

Kako se čišćenjem jetre i žuči osloboditi nakupljene ljutnje?

Suradnja je ključ

Da je skup “Gastroenterologija u obiteljskoj medicini” koji se održava već četvrtu godinu zaredom, još jedan dobar primjer suradnje izabranih doktora obiteljske medicine i njihovih bolničkih kolega gastroenterologa u Istarskoj i Primorsko-goranskoj županiji, naglasio je dr. Leonardo Bressan. “Postigli smo zavidno visoku razinu međusobne stručne suradnje i razmjene znanja na paritetnoj osnovi. Taj primjer za dobrobit pacijenata trebali bi slijediti kolege i u drugim dijelovima Hrvatske”, zaključio je dr. Bressan.

Vrijeme u koje se noću obično budiš, otkriva što u tijelu nije dobro

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.