Zdravlje 27. rujna 2024.

Može li uobičajena jutarnja pogreška dovesti do vrste raka koji raste kod mladih ljudi?

Foto: Freepik
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Redovito pranje zubi i čišćenje koncem moglo bi smanjiti rizik od raka glave i vrata, pokazalo je novo obećavajuće istraživanje.

Istraživanja su već ranije pokazala da visoke razine bakterija koje su povezane s bolestima desni mogu povećati vjerojatnost određenih bolesti, kao i dijabetesa i visokog krvnog tlaka. No, do sada stručnjaci nisu znali koje su to specifične bakterije koje vrebaju u ustima ljudi povezane s rakom glave i vrata, piše Daily Mail.

Američki znanstvenici otkrili su više od desetak vrsta bakterija za koje kažu da povećavaju rizik od najčešće vrste raka - karcinoma pločastih stanica glave i vrata — i to za 50 posto.

Znanstvenici tvrde da njihova otkrića naglašavaju važnost dobre oralne higijene, što obično uključuje pranje zubi dva puta dnevno i redovite posjete zubaru.

Možda te zanima... Čovjeku se vratio glas nakon što su kirurzi izveli prvu poznatu transplantaciju grkljana na pacijentu s rakom Zdravlje

Međutim, istraživanja su pokazala da naprimjer, samo tri od deset Britanaca svakodnevno koristi zubni konac.

"Naši rezultati istraživanja dodatni su razlog da zadržite dobre navike oralne higijene", rekao je koautor studije i stručnjak za zdravlje populacije na Sveučilištu New York (NYU), profesor Richard Hayes. "Pranje zubi i čišćenje zubnim koncem ne samo da može pomoći u prevenciji parodontnih bolesti, već može i zaštititi od raka glave i vrata", dodao je.

"Naša otkrića nude novi uvid u odnos između oralnog mikrobioma i raka glave i vrata. Ove bakterije mogu poslužiti kao biomarkeri za stručnjake da upozore one osobe s visokim rizikom", objasnio je glavni autor studije Soyoung Kwak, suradnik na postdoktorskim studijama vezanim za zdravlje stanovništva na NYU.

Možda te zanima... HPV - virus koji pogađa i muškarce, a može uzrokovati čak 6 vrsta raka Zdravlje

Oko 12 400 novih slučajeva raka glave i vrata dijagnosticira se svake godine u Velikoj Britaniji, s otprilike 66 000 u SAD-u. Prema podacima Registra za rak, u Hrvatskoj je u 2021. godini od raka usne šupljine, glave i vrata oboljelo 1010 osoba od kojih je 215 žena i 795 muškaraca. Prema izvješću o umrlim osobama u Hrvatskoj u 2021. godini od OHNC je umrlo 538 osoba dok je u 2022. godini umrlo 547 osoba.

Simptome ovog raka može biti teško uočiti, prema NHS-u. Postoji više od 30 područja unutar glave i vrata gdje se tumori mogu razviti. Devet od 10 karcinoma glave i vrata počinje u skvamoznim stanicama, prema Macmillan Cancer Support. Skvamozne stanice su plosnate stanice poput kože koje prekrivaju sluznicu usta, nosa, grkljana, štitnjače i grla.

Iako se najčešće dijagnosticira kod starijih osoba, rak usne šupljine postaje sve češći kod mlađih ljudi. Liječnici kažu da bi humani papiloma virus (HPV), obično bezopasan virus koji se širi spolnim putem i putem kože, mogao biti razlog tog porasta.

Možda te zanima... Sve više oboljelih od raka grla i anusa zbog HPV-a: Kako se ti možeš zaštititi? Zdravlje

U istraživanju su znanstvenici analizirali podatke o prehrani, načinu života i povijesti bolesti gotovo 160 000 Amerikanaca. Sudionici su zamoljeni da isperu usta vodom i daju uzorke sline koji su zatim sačuvani i testirani na broj i vrste prisutnih mikroba.

Tijekom praćenja od 15 godina, 236 sudionika imalo je dijagnozu karcinoma pločastih stanica glave i vrata. Njihov oralni DNK mikroba uspoređivan je s 458 sudionika koji nisu dobili rak. Uzeti su u obzir i čimbenici koji bi mogli iskriviti rezultate kao što su povijest pušenja, dob i unos alkohola.

U izvještaju objavljenom u časopisu JAMA Oncology, istraživači su rekli da 13 vrsta od stotina različitih bakterija koje se rutinski nalaze u ustima povećavaju ili smanjuju rizik od raka. Ova je skupina bakterija povezana s 30 posto većom vjerojatnošću razvoja bolesti. U kombinaciji s pet drugih vrsta koje se često viđaju kod bolesti desni, ukupni rizik povećan je za 50 posto.

Ipak, dodali su da studija ne utvrđuje izravnu vezu između bakterija i raka. Umjesto toga identificira korelaciju.

"Sada kada smo identificirali ključne bakterije koje mogu pridonijeti ovoj bolesti, sljedeće što planiramo je istražiti mehanizme koji to omogućuju i načine pomoću kojih možemo najbolje intervenirati", rekao je koautor studije i suradnik ravnatelja za populacijska istraživanja u Centru za rak Perlmutter.

vrat grlo Možda te zanima... Oralni seks predstavlja veći rizik za rak grla od pušenja i alkohola? Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.