Zdravlje Zdravlje žena 03. prosinca 2018.

Sve više oboljelih od raka grla i anusa zbog HPV-a: Kako se ti možeš zaštititi?

Foto: Guliver/Shutterstock Uz otežano gutanje, promuklost i bolno grlo su prvi simptomi upale grla
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Humani papiloma virus (HPV) nije samo najčešće spolno prenosiva bolest nego je česti uzrok karcinoma koji se mogu prevenirati. Self prenosi da novije studije Centra za kontrolu i prevenciju bolesti, u razdoblju od 1999. do 2015. godine, ističu da je došlo do povećanja stope karcinoma povezanih s HPV-om.

Dok su stope raka vrata maternica smanjene, stope drugih karcinoma povezanih s HPV-om zapravo su porasle.

Polipi na crijevima, zašto nastaju i jesu li alarm za rak?

HPV je poznati uzrok raka vrata maternice, a uzročnik je i drugih tipova poput karcinoma vulve, penisa, vaginalnog i raka anusa. Ako osoba ima HPV infekciju ne mora se nužno razviti rak - tijelo izvrsno obavlja čišćenje od te infekcije i u mnogim slučajevima osoba nikad ne zna da ju je imala. Međutim, u nekim slučajevima virus uzrokuje promjene na stanicama koje se mogu razviti u rak

Zašto je smanjena stopa raka vrata maternice?

"Pad je vjerojatno rezultat kombinacije čimbenika, uključujući povećanu stopu cijepljenja protiv HPV-a i upotrebljavanje osjetljivih testova na rak vrata maternice, kao što je HPV testiranje i/ili Papa test", rekao dr. Jason Wright, glavni ginekološki onkolog na Columbia University Irving Medical Center. 

"No, još je prerano govoriti kakve promjene u stopama karcinoma će potaknuti HPV cjepivo", rekla koautorica studije Mona Saraiya, medicinska službenica u Odjelu za prevenciju i kontrolu raka: "Predviđa se da će se kroz desetljeća vidjeti promjene u stopama raka." 

I iako je sve bolja, stopa cijepljenja se treba povećati. "Željeli bismo vidjeti da je manje takvih karcinoma dijagnosticirano, ali znamo da su stope cijepljenja u SAD-u posljednjih nekoliko godina iznimno niske"; rekla je profesorica ginekološke onkologije i reproduktivne medicine dr. Lois Ramondetta: "Treba nam još dosta vremena prije nego što cijepljeni pojedinci budu u dobnim skupinama koje su najviše izložene riziku za šest karcinoma povezanih s HPV-om."

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Zašto se povećao broj karcinoma grla i anusa? 

Stručnjaci imaju nekoliko teorija. Jedna teorija tvrdi da promjena seksualnog ponašanja, odnosno nezaštićeni oralni i analni seks, dovela do povećanja. Nedavna anketa pokazala je da oko trećina ljudi u SAD-u nikad ne koristi zaštitu tijekom oralnog seksa, što može dovesti do infekcije HPV-om i mnogim drugim spolno prenosivim infekcijama. 

"Znamo da takva vrsta raka ima tendenciju biti povezana s određenim ponašanjima koja su više istaknuta na fakultetu", rekla je dr. Electra Paskett, voditeljica programa istraživanja kontrole raka na Sveučilištu Ohija i dodaje: "Vjerujemo da je ono što vidimo sada učinak toga." Isto tako, izvješće navodi da bijelci češće obolijevaju od raka grla zbog većeg broja oralnih partnera.

 I dok postoje preporuke za testiranje i sprječavanje raka vrata maternice, ne postoje univerzalne smjernica za provjeravanje drugih karcinoma povezanih s HPV-om, što je problem, rekla je dr. Ramondetta. "Potrebno je pronaći načine kako učinkovito otkriti ove vrste raka", rekla je ona. Također, pušenje nema utjecaj na povećavanje ove stope jer se stopa pušača u SAD-u smanjila.

Možda te zanima... Rak anusa: 7 simptoma rijetke bolesti koju je imala Marcia Cross Zdravlje

HPV shvati ozbiljno kako bi spriječila nekoliko vrsta raka

"Ako imaš manje od 26 godina, stvarno bi se trebala cijepiti protiv HPV-a jer je dokazano da pomaže u zaštiti od nekoliko vrsta HPV-a koji su povezani s rakom", rekao dr. Thomas Ruiz, voditelj ginekološkog odjela u Memorial Care Orange Coast Medical Center u Fountain Valley, Kalifornija i dodaje: "Najvažnije je cijepiti dječake i djevojke. To je u stvari najvažnija obrana protiv svih karcinoma povezanih s HPV-om."

"Zaštita tijekom seksualnih odnosa je također važna, prezervativi i dentalne brane mogu spriječiti širenje HPV-a, stoga je važno da ih koristiš svaki put kad imaš oralni i analni seks", rekao dr. Ruiz. 

Isto tako, važno je testirati se na rak vrata maternice, a preporuka je da žene između 21. i 29. godine idu na papa test svake tri godine, a oni u dobi od 35. do 65. papa test svake tri godine ili HPV svakih pet godina, a kombinaciju svakih pet godina. No, ne postoji smjernica za sprječavanje i prepoznavanje raka grla, stoga je važno znati najčešće simptome. "Važno je paziti na kvržice na vratu, uz grlobolju, to je znak raka", rekla je dr. Baskett. 

Rak anusa možeš se testirati jednogodišnjim rektalnim pregledom kojeg može obaviti tvoj obiteljski liječnik ili stručnjak. 
Ako smatraš da si izložena riziku od infekcije HPV-om, nemoj se sramiti pitati svog liječnika o tome koliko često bi trebala biti pregledana. Sveukupno, stručnjaci naglašavaju da cjepivo protiv HPV-a doista predstavlja najbolju obranu od razvoja raka povezanih s HPV-om. "Ne mogu naglasiti koliko je važno dobiti ovo cjepivo", kaže dr. Ruiz.

Rak kroz četiri stadija i što svaki od njih točno znači

Možda te zanima... Teške posljedice koje neliječeni HPV može ostaviti na muško zdravlje Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.