Zdravlje 23. listopada 2022.

Treba li zubni konac koristiti prije ili nakon četkanja zubi

Foto: shutterstock Zubni konac je bolje koristiti prije četkanja jer su tako smanjuju šanse za nastanak plaka
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Upotreba zubnog konca poboljšava oralno zdravlje. Saznaj koliko često i kada ga treba koristiti.

Čišćenje zubi koncem dio je oralne higijene, a pravilnom upotrebom smanjuje se mogućnost nastanka upale desni. Zubni konac uklanja sitne komadiće hrane i plak, međutim mnogi se pitaju koliko često i u kojem trenutku upotrijebiti zubni konac. Odgovor na to pitanje donose stomatolozi u razgovoru za livestrong

Kako koristiti zubni konac?

Korištenje zubnog konca štiti te od nastanka karijesa, lošeg zadaha i bolesti desni, a dodatnih 30-ak sekundi u tvojoj rutini oralne higijene zasigurno će se isplatiti. Oralna higijena bez korištenja zubnog konca nije dovoljna, budući da običnom četkicom ne možemo doprijeti do zubnog međuprostora i ukloniti bakterije koje mogu uzrokovati karijes.

Zubni konac je tanka mekana nit od najlona ili plastike, a upotreba ne zahtjeva posebne vještine. Ipak, stručnjaci naglašavaju da je potrebno biti strpljiv i pažljiv prilikom rukovanja. U međuzubni prostor konac stavljamo nježno pomičući ga naprijed - nazad. Nakon što očistimo jedan međuzubni prostor, prelazimo na drugi i tako redom. Svaki put koristimo novi dio konca, a postupak ponavljamo dok ne očistimo sve zube. 

Savjeti stomatologa o pranju zubi Možda te zanima... Stomatolozi upozoravaju: Ovo je doba dana kada nipošto ne smiješ prati zube Zdravlje

Koliko često trebamo zube čistiti zubnim koncem?

Otprilike jedna trećina odraslih osoba starijih od 30 godina kaže da svakodnevno koriste zubni konac, navodi Journal of Periodontology. Najveći broj ispitanika kazao je da zubni konac koristi jednom tjedno, što je šesterostruko manje od preporučenog. Ako si i ti među većinom koja ne koristi zubni konac ili ga koristi vrlo rijetko, prvi korak prema ispravljanju ove loše navike trebao bi biti taj da počneš koristiti zubni konac.

Stomatolozi preporučuju korištenje konca jednom puta dnevno. "Svi bi trebali koristiti zubni konac jednom dnevno, bilo ujutro ili prije spavanja", kaže Lisa Maxwell, direktorica Dental Hygiene Programa i klinička docentica na Odjelu za biomedicinske znanosti i sveobuhvatnu njegu na stomatološkom sveučilištu u Indiani.

Možda te zanima... Zašto nastaju afte, kako ih liječiti i prevenirati Zdravlje

Kada koristiti zubni konac? 

Pitanje koje muči mnoge od nas je kada koristiti zubni konac. Stručnjaci se slažu da je zubni konac puno bolje koristiti prije četkanja zuba. Naime, čestice hrane i bakterije stvaraju plak koji ostaje na zubima. Kada se te naslage nakupe na zubima, četkice ih više ne mogu potpuno ukloniti te se brzo pretvaraju u zubni kamenac. Također, plak dovodi do stvaranja šupljina, koje se mogu pojaviti između zuba i gingivitisa, stanja koje može dovesti do bolesti desni.

zubi Možda te zanima... Najčešći razlozi puknuća ili otkrhnuća zuba, stomatolog objašnjava Zdravlje

 

 

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.