Zdravlje 04. svibnja 2021.

Stomatolozi upozoravaju: Ovo je doba dana kada nipošto ne smiješ prati zube

Savjeti stomatologa o pranju zubi
Foto: shutterstock Za svjež dah odmah nakon jela, umjesto četkice i kalodonta koristi konac za zube
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Stomatolozi posebno upozoravaju NA određeno vrijeme kada pranje zubi može biti izuzetno štetno.

Kada je riječ o oralnoj higijeni, često se vodimo mišlju "što više pranja zubi, to bolje". Velika većina ljudi prakticira pranje zubi nakon svakog obroka, no, iako mnogi od nas smatraju da je pranje zubi uvijek dobra ideja, stomatolozi naglašavaju da je to zapravo veoma loša i potencijalno štetna navila. 

Možda te zanima... U kojim slučajevima prozirni aparatići za korekciju zuba nisu dobar izbor? Kolumne

Pranje zubi odmah nakon jela

Pranje zubi nakon jela jedna je od učestalih navika te mnogi od nas posežu za četkicom za zube odmah nakon obroka, međutim stomatolozi upozoravaju da je to loša navika. Razlog za to je posve jednostavan. Naime, probava započinje u ustima te se u usnoj šupljini stvara kiselo okruženje, a to nije najbolji uvjet za pranje zuba, prema stomatologinji Jeannie Grecco.

"Kada pojedete hranu koja sadrži šećer (ili jednostavni škrob koji se u ustima razgrađuje na šećer), bakterije koje uzrokuju karijes počinju se njime hraniti i proizvode kiselinu. Kada su vaši zubi izloženi jako kiseloj okolini, privremeno slabe vašu caklinu (tvrdu, vanjsku površinu zuba) uzrokujući gubitak minerala", kaže Jin Lin, vlasnik dječje stomatologije Hurst te dodaje kako bi, u ovoj situaciji, četkanje moglo dodatno oštetiti caklinu.

Možda te zanima... 10 zabavnih činjenica koje možda ne znaš o svojim zubima Zdravlje

Pričekaj minimalno jedan sat vremena nakon jela 

Američko zubarsko udruženje preporučuje da pričekamo najmanje sat vremena nakon jela kako bi oprali zube. Neil J. Gajjar, bivši predsjednik Akademije opće stomatologije, naglašava da to vrijeme omogućuje da naše tijelo neutralizira kiselu okolinu koju je potencijalno stvorila kisela hrana koja je unesena. Čekajući sat vremena, slini dajemo dovoljno vremena da odradi svoj posao. 

Za svjež dah odmah nakon jela, umjesto četkice i kalodonta koristi konac za zube, popij čašu hladne vode ili koristi žvakaće gume bez dodanog šećera. Također, stomatolozi napominju da je idealno prati zube svakih 12 sati. Pranje zubi nikako ne bi smjeli preskakati prije spavanja, budući da se tada smanjuje protok sline, a povećava se kiselina u usnoj šupljini. 

 

Možda te zanima... Znakovi koje nam šalju zubi kroz različite vrste boli Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.