Kolumne 07. listopada 2020.

U kojim slučajevima prozirni aparatići za korekciju zuba nisu dobar izbor?

Foto: shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Iako je posljednjih godina korištenje prozirnih alignera, odnosno nevidljivih aparatića za zube, sve popularnije, nove studije pokazuju da oni još uvijek nisu najbolji izbor u velikom broju slučajeva

Njihove prednosti u odnosu na fiksne aparatiće brzo su ih učinile preferiranim izborom pacijenata, no pritom je pomalo zapostavljena stručna strana koja sad sve više naglašava potrebu terapijskog pristupa, temeljenog na dugoročnim rezultatima. Inicijalni porast terapija alignerima, iz vremena kad su bili vrlo zanimljiv, a pomalo i neistraženi novitet, polako usporava i zamjenjuju ga zrelije procjene izbora aparatića. Sada je pak dostupno više istraživanja koja se bave usporedbom terapije prozirnim alignerima i fiksnim aparatićima.

Studija objavljena u prestižnom časopisu European Journal of Orthodontics obuhvatila je pregled 11 studija provođenih u klinikama iz Kanade, Kine, Irske, Italije, Južne Koreje i SAD-a te sveukupno 446 pacijenata koji su prošli terapiju s alignerima i 443 pacijenta koji su nosili fiksne aparatiće. Pokazala je kako je kod pacijenta koji su nosili alignere postojala veća mogućnost da rezultat terapije bude nezadovoljavajući u usporedbi s pacijentima s fiksnim aparatićima.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

 

Kod terapije prozirnim aparatićima teže dolazi do pomicanja korijena

Naime, rezultati više međunarodnih istraživanja pokazuju da čak 60 posto terapija s alignerima na kraju nisu u potpunosti zadovoljili najviše kriterije. Što se trajanja ortodontske terapije tiče, rezultati usporedbe alignera i fiksnih aparatića pokazuju kako nema dokaza o značajnoj razlici. Terapijama s alignerima najviše se zamjera puno teže pomicanje korijena, iako pokazuju odlične rezultate kod manje kompleksnih ortodontskih anomalija.

Možda te zanima... Prozirni ili fiksni aparat za zube: Usporedili smo koji je učinkovitiji i lakši za nošenje Zdravlje

Također, posljednje studije pokazuju da je s obje vrste aparatića moguće održavati kvalitetnu higijenu. Dakle, ne može se reći da je aligner bolji od fiksnog aparatića ili obratno u općenitom smislu, već isključivo prema konkretnom stanju kod pacijenta te prema njegovim navikama i mogućnostima.

Dr. Lauc zaključuje da će se te razlike sigurno sve više smanjivati s napretkom tehnologije te da će aparatići za zube postajati sve jednostavniji i ugodniji za korištenje, a i učinkovitiji bez narušavanja estetike tijekom nošenja.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.