Zdravlje 24. svibnja 2024.

Nova istraživanja pokazuju da cjepiva protiv HPV-a jednako sprječavaju rak kod muškaraca kao i kod žena

Foto: Unsplash
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Nova istraživanja pokazuju da cjepivo protiv HPV-a sprječava rak kod muškaraca, kao i kod žena, ali u Sjedinjenim Državama cijepi se manje dječaka nego djevojčica.

Cjepivo protiv HPV-a razvijeno je za prevenciju raka vrata maternice kod žena i stručnjaci mu pripisuju zasluge, zajedno s probirom, za smanjenje stope raka vrata maternice. Dokazi da cjepivo sprječava rak kod muškaraca povezanih s HPV-om pomalo izviru, ali novo istraživanje sugerira da cijepljeni muškarci imaju manje karcinoma usta i grla u usporedbi s onima koji nisu primili cjepiva. Ti su karcinomi dvostruko češći kod muškaraca nego kod žena, piše Time.

Za potrebe studije, istraživači su usporedili 3,4 milijuna ljudi slične dobi - pola cijepljenih naspram pola necijepljenih - u velikom skupu zdravstvenih podataka. Kao što se očekivalo, cijepljene žene imale su manji rizik od razvoja raka grlića maternice unutar najmanje pet godina od primanja cjepiva. I za muškarce je bilo prednosti. Cijepljeni muškarci imali su manji rizik od razvoja bilo kojeg raka povezanog s HPV-om, poput raka anusa, penisa te usta i grla. Ovim vrstama raka potrebne su godine da se razviju pa su brojevi bili niski: bilo je 57 slučajeva raka povezanih s HPV-om među necijepljenim muškarcima — uglavnom raka glave i vrata — u usporedbi s 26 muškarca koji su primili HPV cjepivo.

"Mislimo da će se najveća korist od cjepiva zapravo dogoditi u sljedeća dva ili tri desetljeća. Ono što se sad vidi je rani val učinka", rekao je koautor studije dr. Joseph Curry, kirurg glave i vrata u Sidney Kimmel Cancer Center u Philadelphiji.

Možda te zanima... HPV - virus koji pogađa i muškarce, a može uzrokovati čak 6 vrsta raka Zdravlje

Rezultati ova dva istraživanja objavljeni su u četvrtak od strane Američkog društva za kliničku onkologiju i o njima će se raspravljati sljedeći mjesec na godišnjem sastanku u Chicagu. Druga studija pokazuje da stope cijepljenja rastu, ali i da muškarci zaostaju za ženama u dobivanju HPV cjepiva. HPV ili humani papiloma virus vrlo je čest i prenosi se spolnim putem. Većina HPV infekcija ne uzrokuje simptome i nestaje bez liječenja. Drugi se razviju u rak, oko 37 000 slučajeva godišnje, prema Centrima za kontrolu i prevenciju bolesti.

Prema podacima HZJZ-a, cjepivo je u Hrvatskoj i svijetu u uporabi već 18 godina, od 2006. godine te je distribuirano preko 500 milijuna doza diljem svijeta. Koristi se u većini zemalja svijeta, uključujući sve zemlje EU. Cijepljenje protiv HPV-a preporuča se djevojčicama i djevojkama, dječacima i mladićima od 5. do 8. razreda osnovne škole radi smanjenja rizika od infekcije HPV-om i razvoja karcinoma. Dodatno, ovisno o raspoloživosti cjepiva, cijepljenje protiv HPV-a je besplatno i za sve osobe od 9. do 25. godine starosti (uključujući i 25. godinu).

vrat grlo Možda te zanima... Oralni seks predstavlja veći rizik za rak grla od pušenja i alkohola? Zdravlje

U drugoj studiji, istraživači su proučavali stope cijepljenja protiv HPV-a u predtinejdžerskoj dobi i mladoj odrasloj dobi koje su prijavili oni sami ili njihovi roditelji u sklopu velikog državnog istraživanja. Od 2011. do 2020. stope procijepljenosti porasle su s 38 na 49 posto među ženama, a među muškarcima s 8 na 36 posto. “Primjena cjepiva protiv HPV-a među mladim muškarcima povećala se više od četiri puta tijekom posljednjeg desetljeća, iako stope cijepljenja među mladim muškarcima još uvijek zaostaju za ženama”, rekao je koautor studije dr. Danh Nguyen sa Sveučilišta Texas Southwestern Medical Center u Dallasu.

Roditelji dječaka, kao i djevojčica, trebali bi znati da cjepiva protiv HPV-a smanjuju rizik od raka, rekla je Jasmin Tiro iz Medicinskog sveobuhvatnog centra za rak Sveučilišta u Chicagu, koja nije bila uključena u istraživanje. Mladići koji nisu cijepljeni još uvijek mogu dobiti cjepiva.

"Zaista je važno da se tinejdžeri cijepe prije nego što budu izloženi virusu", dodala je.

Možda te zanima... HPV osim raka vrata maternice može uzrokovati još 5 vrsta raka Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.