Zdravlje 27. srpnja 2022.

Može li covid uzrokovati oštećenje mozga? Evo što trebaš znati

Foto: shutterstock Pacijenti koji su imali covid imali su veći gubitak sive tvari
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Tri godine nakon globalne pandemije covida, znanstvenici još uvijek uče više o tome kako virus utječe na tijelo. No, došli su do novog otkrića koje ukazuje da je covid povezan s oštećenjem mozga.

To je glavni zaključak nove studije objavljene u časopisu Nature. Za potrebe studije, istraživači su analizirali podatke 401 pacijenta u dobi od 51 do 81 godine kojima su skenirali mozak prije nego što su se zarazili covidom i nekoliko mjeseci nakon što su bili zaraženi. Njihova skeniranja usporedili su s 384 osobe koje nisu bile zaražene covidom, ali su imale slične karakteristike kao zaražene osobe kao što su dob, spol, povijest bolesti i socioekonomski status.

Istraživači su primijetili da je normalno svake godine izgubiti nešto sive tvari koja čini vanjsku koru mozga, što pomaže u kontroli kretanja, pamćenju i emocijama. Ali pacijenti koji su imali covid i koji su imali drugo skeniranje mozga otprilike četiri i pol mjeseca nakon što su bili zaražen, imali su veći gubitak sive tvari od onih koji nisu imali virus. Zaražene osobe dodatno su izgubile između 0,2 i 2 % sive tvari u različitim regijama mozga između dva skeniranja. Također su izgubili više volumena mozga i imali su više oštećenja tkiva u određenim područjima, uključujući ona povezana s osjetilom mirisa.

Samo 15 sudionika studije bilo je hospitalizirano zbog covida, a istraživači su primijetili da se trend promjena na mozgu još uvijek vidi čak i ako se hospitalizirani pacijenti isključe iz istraživanja. Ako si jedna od onih koja je imala koronu, znaš nekoga tko je bio zaražen ili si samo znatiželjna, razumljivo je da imaš pitanja o tome što se događa. Evo što trebaš znati.

Zašto covid može uzrokovati oštećenje mozga?

Iako nije sasvim jasno, istraživači misle da je oštećenje mozga povezano s gubitkom osjeta mirisa. "Poznato je da područja mozga koja se ne koriste mogu oslabiti pa će biti važno razumjeti koliko to može biti povezano s gubitkom osjeta mirisa", kaže stručnjak za zarazne bolesti koji nije sudjelovao u istraživanju, Amesh A. Adalja. 

Istraživači dodaju kako bi drugo objašnjenje za oštećenje mozga mogao biti učinak samog virusa, bilo zato što napada mozak ili zato što uzrokuje upalu ili imunološke reakcije. Međutim, još uvijek nije jasno zašto se takve upalne ili imunološke reakcije uglavnom vide u određenim regijama mozga, ali ne i u drugima. 

Covid ostavlja posljedice na mentalno zdravlje Možda te zanima... Infekcija koronavirusom dokazano narušava mentalno zdravlje! Zdravlje

Kakve simptome bi ljudi mogli osjetiti?

Iako nisu istraživali potencijalne simptome, testirali su sudionike i njihovu pažnju i učinkovitost u obavljanju nečeg složenog. Testovi su pokazali da je kod zaraženih osoba došlo do većeg kognitivnog pada u odnosu na one koji nisu bili zaraženi. "Kad postoji upala u mozgu iz bilo kojeg razloga, to može uzrokovati simptome. No, neobično je vidjeti promjene u volumenu moždane tvari nakon virusa, a to može ukazivati da se radi o prilično teškoj upali", rekao je neurolog Santosh Kesari za Prevention.

Kesari dodaje kako simptomi ovise o području mozga koje je pogođeno. Budući da covid uzrokuje oštećenja područja mozga koja su povezana s osjetilima okusa i mirisa, smatra da gubitak ili promjena tih osjetila mogu biti simptomi. Neurolog Amit Sachdev slaže se s Kesarijevim tvrdnjama te dodaje da je miris važan za okus hrane, ali i za prepoznavanje prijetnji. Kao primjer navodi kako bi ljudima s gubitkom mirisa bilo teško osjetiti curenje plina, što može biti vrlo opasno. 

Gubitak osjetila mirisa i okusa zbog covida Možda te zanima... Zašto zbog covida nestaju okus i miris i koliko dugo to može trajati? Zdravlje

Može li covid uzrokovati druge neurološke poremećaje?

Ovo se još uvijek istražuje, ali stručnjak za zarazne bolesti Adalja ističe da je covid povezan s nekoliko drugih neuroloških zdravstvenih stanja, uključujući:

  • novi gubitak okusa i mirisa
  • moždani udar
  • perifernu neuropatiju (slabost, obamrlost i bol zbog oštećenja živaca)
  • Guillain-Barreov sindrom (autoimuni poremećaj kod kojeg imunološki sustav osobe oštećuje živce, što dovodi do slabosti mišića, a ponekad i paralize)
  • encefalitis (upala mozga koja može biti uzrokovana virusom ili bakterijom)

Neurolog Sachdev dodaje da se umor i trnci u tijelu također mogu pojaviti kao posljedica covida te da je vidio mnoge pacijente s ovim dugotrajnim komplikacijama. 

 | Author: shutterstock Foto: shutterstock Covid je povezan s nekoliko drugih neuroloških zdravstvenih stanja kao što je Guillain-Barreov sindrom koji dovodi do oštećenja živaca

Koliko dugo covid utječe na mozak?

Istraživači su napomenuli da ne znaju koliko će dugo te promjene u mozgu trajati, a smatraju da je potrebno dodatno istražiti može li se štetan utjecaj djelomično preokrenuti ili će on trajati dugoročno. No, neurolog Sachdev dodaje da se jednom oštećeni mozak može oporaviti, iako ne u potpunosti. "Ozljeda mozga je trajna. Područje koje je oštećeno ne može ponovno izrasti. Ipak, plastičnost mozga omogućuje određeni oporavak", rekao je Sachdev koji smatra da je moguće da se ljudima nakon covida vrati osjet mirisa, ali taj miris možda neće biti isti kao prije infekcije.

Ako i dalje imaš neuobičajene simptome nakon što si preboljela covid, neurolog Kesari preporučuje posjet liječniku radi procjene. No, ističe da i liječnici još uvijek uče više o posljedicama oporavka od covida. Smatra da možda postoje dodatni tretmani koji će pomoći mozgu da se bolje oporavi, ali treba još dosta istraživanja.

Depresivna-Žena Možda te zanima... Tko češće pati od dugog covida i koji su simptomi? Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.