Zdravlje 31. svibnja 2023.

Mogu li muškarci biti plodni do kraja života i posljedice začeća u starijoj dobi

Al Pacino Robert De Niro
Foto: Hahn Lionel/ABACA Al Pacino postat će otac u 84. godini po četvrti put
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Američki glumac Al Pacino će u 84. godini postati otac. Kako piše 24sata, Pacinova 54 godine mlađa djevojka Noor Alfallah je u osmom mjesecu trudnoće, a ovo će biti njegovo četvrto dijete. Mogu li muškarci biti plodni tijekom cijelog života te koje su posljedice začeća u starijoj dobi, pročitajte u nastavku.

Kako navodi The Conversation, jednom kada uđu u pubertet, muškarci ne prestaju proizvoditi spermije, osim ako se ne javi neki medicinski problem. Zbog toga je moguće da muškarac čak i u 90-tim godinama života postane otac. Samo zato što muškarac može proizvoditi spermije do kraja života, ne znači da njegova dob ne utječe na plodnost.

Plodnost počinje opadati u 40-ima

"Kod muškaraca plodnost sporije opada. Kako starimo, testisi, kao i bilo koji drugi organ, ne funkcioniraju jednako dobro kao nekada", objašnjava za Forbes dr. Scott Lundy, specijalist urologije za mušku neplodnost i seksualnu medicinu u Klinici Cleveland.  Starenje može utjecati na kvalitetu spermija, uključujući pokretljivost, morfologiju odnosno oblik i koncentraciju, što otežava oplodnju jajne stanice. Muškarci također proizvode manje spermija kako stare.

Općenito, plodnost kod muškaraca počinje opadati u kasnim 40-ima, s godišnjim padom plodnosti do 23 % koji počinje već s 39 godina. Jedno istraživanje je sugeriralo da je vjerojatnost začeća tijekom razdoblja od 12 mjeseci 30 % manja kod muškaraca starijih od 40 godina u usporedbi s muškarcima mlađim od 30 godina. Drugo istraživanje umjetne oplodnje intrauterinom inseminacijom pokazalo je da su muškarci koji su imali 35 ili manje godina imali stopu plodnosti od 52 % nakon šest ciklusa, dok su muškarci stariji od 35 godina imali stopu plodnosti od 25 %.
 

Možda te zanima... Kako pretilost u dječaka može uzrokovati neplodnost u odrasloj dobi? Zdravlje
 

Djeca koja imaju starijeg oca mogu imati više zdravstvenih problema

Drugi problemi vezani uz plodnost koji se mogu pojaviti kako muškarci stare uključuju genetske abnormalnosti sperme, erektilnu disfunkciju i promjene u reproduktivnim organima i tkivima. Osim toga, općenite promjene u zdravlju kako muškarci stare, poput visokog krvnog tlaka, mogu utjecati na plodnost.

Svi ovi problemi mogu smanjiti šansu začeća, no problemi mogu nastati i nakon. Genetske abnormalnosti sperme odnosno mutacije gena u spermiju mogu dovesti do povećanog rizika od genetskih poremećaja kod djece, kao što su Downov sindrom, cistična fibroza ili hemofilija. Istraživanja su pokazala da također imaju povećani rizik od mentalnih problema, navodi Better Health. Djeca očeva starijih od 40 godina imaju pet puta veću vjerojatnost da će razviti poremećaj iz spektra autizma u usporedbi s djecom očeva mlađih od 30 godina. Također imaju nešto veći rizik od razvoja shizofrenije i drugih mentalnih poremećaja kasnije u životu.
 

Možda te zanima... Što je mikropenis i kako utječe na plodnost? Psiha i seks Možda te zanima... Broj spermija opada na globalnoj razini, životne navike igraju važnu ulogu Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.