Zdravlje 05. prosinca 2022.

Broj spermija opada na globalnoj razini, životne navike igraju važnu ulogu

Foto: shutterstock Zamrznuti spermiji za banku sperme
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Prema novom istraživanju, brojnost spermija je pala sa 104 milijuna na 49 milijuna spermija po mililitru ejakulata

Kroz posljednjih 50 godina broj spermija se na globalnoj razini smanjio za više od 50 posto, objavljeno je u novom istraživanju koje nadopunjuje studiju iz 2017. godine. Ako se takav trend nastavi, mogao bi imati velike posljedice na reprodukciju ljudi, predviđaju znanstvenici uključeni u istraživanje i dodaju kako takvi podaci ukazuju i na sve lošije zdravlje muškaraca jer je kvaliteta ejakulata jedan od pokazatelja zdravstvenog stanja osobe. 

“Mislim da je jedna od temeljnih funkcija svake vrste reprodukcija. Stoga smatram da je, ako postoji signal da je reprodukcija u padu, to vrlo važno otkriće,” rekao je dr. Michael Eisenberg, urolog sa Stanford Medicine koji nije bio uključen u istraživanje. “Postoji jaka veza između reproduktivnog zdravlja muškarca i njegovog cjelokupnog zdravlja. Tako da bi to također moglo govoriti o tome, da možda nismo zdravi kao što smo nekada bili", rekao je.

Novo istraživanje znanstvenici su povezali s istraživanjem provedenim 2017. godine, a po prvi put uključuje podatke iz Srednje i Južne Amerike, Azije i Afrike. U prijašnje rezultate dodani su podaci istraživanja broja spermija objavljenih između 2014. i 2020. godine. Iz istraživanja su isključili studije koje su provedene na manje od 10 muškaraca, kao i studije provedene isključivo na neplodnim muškarcima, isključivo muškarcima s prosječnim brojem zdravih spermija i onima s bolestima i abnormalnostima spolnih organa. 

 | Author: shutterstock Foto: shutterstock

Istraživanje je pokazalo da je broj spermija svake godine opao za 1,16 posto od 1973. do 2018., a da je pad postao veći nakon 2020. godine, odnosno porastao na 2,64 posto. "Zaista je nevjerojatno da se pad zapravo povećava", rekao je autor istraživanja dr. Hagai Levine, epidemiolog na Braun školi javnog zdravlja i medicine zajednice. Gledano u brojkama, brojnost spermija je pala sa 104 milijuna na 49 milijuna po mililitru. Normalna i zdrava razina spermija smatra se preko 40 milijuna spermija po mililitru. 

Kako piše CNN, rezultati istraživanja pokrenuli su debatu među stručnjacima za plodnost muškaraca. Dok se dio njih slaže s rezultatima i upozoravaju kako se radi o problemu s kojim se hitno treba obračunati, drugi nisu uvjereni da se radi o vjerodostojnim rezultatima jer su se metode prebrojavanja spermija kroz desetljeća značajno promijenile. Neki stručnjaci čak smatraju da je trend obrnut, odnosno da je u nekim zemljama zabilježen rast.

Obje strane složile su se kako se radi o temi koja zaslužuje više pažnje i dodatna istraživanja, posebno zato što ovo istraživanje nije bilo posvećeno otkrivanju uzroka pada broja spermija, a ne pruža niti uvid u geografsku rasprostranjenost razlika u brojnosti. U prijašnjim istraživanjima koja su spomenuta u ovom novom navodi se kako životni stil može biti jedan od uzročnika. Prekomjerna tjelesna težina, nedostatak fizičke aktivnosti i prehrana bogata prerađenom hranom imaju jednako štetan učinak na spermije kao i na sveukupno zdravlje organizma. 

Autor napominje kako nema potrebe za panikom jer se i dalje radi o brojevima koji osiguravaju normalno razmnožavanje ljudi, no da bi problem mogao nastati s vremenom i da je zato važno provesti još ovakvih istraživanja. 
 

Možda te zanima... Jedna tvar iz okoliša zbog koje su penisi sve manji, a sperma nekvalitetnija Eko

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.