Zdravlje Simptomi i pomoć 11. svibnja 2023.

Kako pretilost u dječaka može uzrokovati neplodnost u odrasloj dobi?

Foto: shutterstock Dječak s krafnama
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Istraživanja provedena u Italiji pokazala su da bi se pretili dječaci mogli suočiti s problemima neplodnosti kasnije u životu.

U studiji provedenoj na dječacima u dobi od dvije do 18 godina koji su upućeni na Odjel za pedijatrijsku endokrinologiju na Sveučilištu Catania na Siciliji radi kontrole tjelesne težine, istraživači su otkrili da oni s normalnom razinom inzulina imaju čak dva puta veći volumen testisa od dječaka s povišenim razinama inzulina.

U dječaka koji su imali prekomjernu tjelesnu težinu ili su bili pretili, hiperinzulinemija (inzulinska rezistencija) imala je tendenciju smanjenja volumena testisa u usporedbi s drugim dječacima, kažu istraživači. Poznato je da ova "hipotrofija testisa", kažu istraživači, povećava rizik od neplodnosti kod muškaraca. "Volumen testisa ima izravan odnos s profilima sjemena i obično je dobar pokazatelj hormonalne funkcije", rekao je dr. Alex Robles, stručnjak za plodnost pri Centru za plodnost Sveučilišta Columbia u New Yorku, za Medical News Today.

"Postoje podaci da neplodni muškarci u prosjeku imaju manji volumen testisa u usporedbi s plodnim muškarcima", dodao je. “To možemo vidjeti i kod muškaraca koji uzimaju egzogene anaboličke steroide. Te osobe prestaju proizvoditi vlastiti endogeni testosteron, što će smanjiti veličinu/volumen testisa i proizvodnju spermija.”

"Iako je prevalencija pretilosti u dječjoj dobi u porastu diljem svijeta, utjecaj pretilosti i povezanih metaboličkih poremećaja na rast testisa nije dobro poznat", rekla je Rossella Cannarella, asistentica na Sveučilištu Catania u Italiji i koautorica studije, objavljene u European Journal of Endocrinology.

“Otkrili smo da je prekomjerna tjelesna težina ili pretilost povezana s nižim pretpubertetskim volumenom testisa. Osim toga, otkriveno je da komorbiditeti povezani s pretilošću, poput hiperinzulinemije i inzulinske rezistencije, utječu na volumen testisa u razdoblju prije i nakon puberteta”, dodala je. "Stoga nagađamo da bi pažljivija kontrola tjelesne težine u djetinjstvu mogla predstavljati preventivnu strategiju za održavanje funkcije testisa kasnije u životu", rekla je Cannarella.

trbuh žena Možda te zanima... Povremeni post može uzrokovati neplodnost, upozoravaju znanstvenici Dijeta

Pretilost i neplodnost

Procjenjuje se da muška neplodnost doprinosi otprilike polovici svih slučajeva neplodnosti para, ali razlozi za to često nisu jasni. Druge studije su pokazale smanjenje koncentracije i broja spermija u posljednjih 40 godina. Istodobno je naglo porasla stopa pretilosti djece. Procjenjuje se da će 60 % djece u dobi od dvije do 19 godina biti pretilo do 35. godine. "Postoji prilično značajna veza između pretilosti i plodnosti, osobito kod žena", rekao je Robles.

“Pretilost i višak masne mase mogu poremetiti sve hormone potrebne za rast i razvoj jajašca i kasniju ovulaciju. Slično kod muškaraca, pretilost može poremetiti hormone koji pomažu testisima da proizvode testosteron. Nizak testosteron povezan je sa smanjenom proizvodnjom sperme i smanjenom kvalitetom sperme.”

Potrebna su dodatna istraživanja kako bi se moglo reći da postoji jasna veza između pretilosti i neplodnosti, iako je već dosta istraživanja i provedeno. "Intervencije u ranom djetinjstvu mogle bi se pozabaviti mnogim od ovih problema, uključujući i one o kojima se govori u ovoj studiji." Robles je dodao da prošlo istraživanje pokazuje da gubitak težine može biti potencijalna opcija liječenja za poboljšanje hormonalnog zdravlja pretilih muškaraca obnavljanjem prirodne razine testosterona, što zauzvrat može povećati volumen testisa i proizvodnju sperme.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.