Zdravlje 10. listopada 2024.

"Mislila sam da me depresija koči u puno stvari, ali sad vidim da me samo pogurala naprijed da probijem svoje granice"

Foto: instagram/antonela_golobic Mlada fitness trenerica Antonela Golobić (26) prve simptome depresije osjetila je već negdje oko svoje 10. godine
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Iza uvijek nasmijane, uspješne i samostalne Antonele, skrivala se Antonela koja se još od djetinjstva bori s depresijom i anksioznošću.

Mlada fitness trenerica Antonela Golobić (26) prve simptome depresije osjetila je već negdje oko svoje 10. godine. Jednostavno se osjećala drugačije od drugih te je bila osjetljivija. "Išla sam tad i kod psihologa, ali za sve je odgovor bio ulazak u pubertet, hipersenzibilnost i nekako to nisam godinama rješavala pa je to prešlo u anksioznost, a niti tome nisam pridavala dovoljno pažnje. Kad tako dugo skupljaš nešto pod tepihom pitanje je vremena kad će eskalirati", otkrila je Antonela za missZDRAVU. Uz sve to je tad razmišljala i o smrti, misleći da je to normalno i da samo treba očvrsnuti. 

No, na svoju dijagnozu je dugo čekala i dobila ju je tek s 22 godine. "To je period u kojem sam promijenila fakultet, osamostalila se, radila tri posla da bi mogla to sve otplatiti. More i odmor nije postojalo u mom slučaju. Kad ti je svaki dan preživljavanje, kad tad moraš izgorjeti. Prvi simptomi još od samog početka su bili da bi ja dva tri tjedna bila super, motivirana, odrađivala sve, davala 110 posto i onda tjedan dana plakanje, nisam se mogla ustat iz kreveta, tuširanje je bio vrhunac tog dana. Sve je u mojoj glavi vodilo do tog da ništa nema smisla, da moje postojanje nema smisla.. osjećaj bezvrijednosti. Nakon anksioznosti odmah je došla dijagnoza depresije, nisam se mogla nikako nositi sa time, osjećaj da sam izgubila sebe. Uložila sam jako puno rada da samu sebe ne etiketiram i da mogu živjeti s depresijom", opisala je.

Ipak, u jednom trenutku je bila i hospitalizirana zbog depresije, što joj je jako teško palo. "Meni je tad u glavi bio neuspjeh, da nisam pobijedila nego izgubila". 

Epizode depresije znale su trajati danima

Antoneline epizode su prije znale trajati danima i nikako se nije mogla posložiti u glavi. Tada je pokušavala što prije nastaviti dalje, ali imala je osjećaj kao da je nitko ne razumije. "Često bi čula da umišljam i pretjerujem. Ideš si pomoć maksimalno i onda čuješ takve komentare, baš mi je bilo teško sebi pomoći", rekla je.

Niz godina bavila se i atletikom pa smatra da je i pritisak samog sporta imao utjecaj na njeno mentalno zdravlje. "Želiš biti najbolji pod svaku cijenu i u tom trenutku je cijeli fokus na fizičko zdravlje, zaboravimo na psihičko. Ulagala sam u sve što se tiče sporta, a zaboravila da i glava tu ima veliki utjecaj, nisam se znala nositi s gubljenjem. Iskreno mi je žao što puno ranije nisam potražila pomoć i porazgovarala s nekom stručnom osobom".

No, kada se danas pojave loši dani, ima drugačiji pristup - uzme odmor. "Barem se potrudim uzeti ga na vrijeme, zaustaviti sve obaveze i odmoriti. Ja sam isto tip osobe koja ne zna nekad stati na loptu, nego bi sve odmah. Zaboravim da dan ima 24 sata i da u tih 24 sata moram i jest i odmoriti". Budući da radi kao fitness trenerica, i to u vlastitom studiju, ne može tek tako otići na bolovanje. No, objasnila je da njezini klijenti primijete kada nešto nije u redu te su joj velika podrška u takvim situacijama.

Osim odmora, pomažu joj i jednostavne aktivnosti poput lagane šetnje ili odlazak na Sljeme te podrška ljudi kojima je jako stalo do nje. "Rijetko kad sam bolesna što se tiče viroza, ali ako kažem da mi je loše i da više ne ide, da mi je svega puno, prijatelji i obitelj toga budu svjesni jer znaju da sam borac. Biti ranjiv znači da si hrabar i da ne skrivaš svoje emocije". 

Možda te zanima... Tena Sakar Vukić otvoreno o životu s bipolarnim poremećajem Psiha i seks

Našla je što joj odgovara

Zbog lijekova i razgovora s psihoterapeutkinjom kaže da je sada potpuno drugačija. "Psihoterapeutkinja Ivana Teskera je oduvijek vjerovala u mene. Kad sam mislila da sam sama, ona mi je čuvala leđa. Sve to je dodatno osigurao i psihijatar dr. Darko Marčinko koji mi je od prvog susreta rekao da vidi da guram prema naprijed. Kad čujem takve riječi od stručnih osoba, svaki komentar nekog trećeg mi je postao nebitan. Sav moj trud se isplatio", rekla je Antonela.

Osim toga krenula je i na transkranijalnu magnetsku stimulaciju ili TMS po preporuci glumice i influencerice Tene Sakar Vukić, koja također otvoreno govori o svom mentalnom zdravlju, odnosno bipolarnom poremećaju. "Došle su neke situacije u kojima si nisam mogla pomoći i kao da me ponovno zabilo u zid. Pitala sam psihijatra što misli o tome i rekao je da svakako probam, da ne može odmoći. Za TMS stvarno treba biti psihički spreman jer traje šest tjedana svaki radni dan po 37 minuta. Morate biti spremni da nećete odmah vidjeti rezultate, nego nakon nekih mjesec i pol do dva". 

Nakon tri tjedna TMS-a vidjela je pomak, a na Instagramu je otkrila da zbog toga bolje spava te da joj se vratila energija. "U glavi mi je sto ideja, vraćam se svojoj staroj Antoneli i baš se veselim svakom novom danu", napisala je. 

Odlučila je javno govoriti o svojoj depresiji kako bi se osjećala shvaćeno

Antonela je rekla da je kroz većinu toga prolazila sama i da ju okolina nije čula kada bi rekla da nešto nije u redu. "Najveća podrška sam ja bila sama sebi. Kucala sam od vrata do vrata za pomoć. Nisam prihvaćala ne kao odgovor. Sad kad vrtim film unazad ja ne znam od kud mi toliko snage za tu borbu. Tad sam živjela s cimericom koja je bila ljuta na mene jer sam joj rekla da imam depresiju, da tko je nju pitao kako će se ona nositi sa time. Svugdje sam bila iskrena, a dobila sam osudu. Nakon tog trenutka sam podijelila sve to javno da nađem barem još jednu osobu koja prolazi slično i da gura svakim danom neovisno o komentarima". 

Time što tako javno i otvoreno govori o depresiji, pomogla je mladima, ali i njihovim roditeljima. "Puno njih se javilo da napokon shvaćaju kako se njihovo dijete osjeća. Teško je nekom objasniti koja je to bol iznutra jer izvana sve izgleda super. Kad sam se prvi put suočila s depresijom, išla sam guglati i nisam pronašla ni jedan članak da se to dešava nekom u Hrvatskoj i tek sam se onda osjećala sama. Netko mora biti prvi koji će progovoriti". 

Smatra da je važno naći nešto što će vas veseliti i okružiti se ljudima koji će vas podržavati. "Nemojte dopustiti da vas depresija, tjeskoba slomi. Ustanite jači svaki put. Depresija mi je pomogla uvidjeti koji su moji pravi prijatelji. S njom sam ojačala i nisam ništa propustila u životu. Na početku sam mislila da me koči u puno stvari, ali sad vidim da me samo pogurala naprijed da probijem svoje granice". 

Možda te zanima... Poznati otvoreno govore o svojim problemima s mentalnim zdravljem Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.