Zdravlje 05. ožujka 2024.

Mislila je da njezin 22-godišnji sin ima autizam, šokirala se kada je saznala da pati od rane demencije

Foto: Unsplash Ilustracijska fotografija
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Andre Yarham (22) je, prema riječima njegove majke, najmlađa osoba u Ujedinjenom Kraljevstvu koja ima ranu demenciju.

Liječnici su rekli da Andre ima mozak poput 70-godišnjaka, piše Daily Mail. U Ujedinjenom Kraljevstvu 0,1 % populacije mlađe od 65 godina ima dijagnosticiranu demenciju, a Andre spada u tu statistiku. 

Andreovi zabrinjavajući simptomi prvi put su se pojavili u studenom 2022. Počeo se kretati i govoriti sporije nego inače i činilo se da ima prazan pogled. Nakon što je išao na magnetsku rezonancu, liječnici su otkrili da ima demenciju. Pronašli su atrofiju u njegovom frontalnom režnju, području mozga koje se obično smanjuje s godinama, što je faktor koji doprinosi demenciji. Andre još mora ići na testiranje genoma kako bi se utvrdio uzrok bolesti.

Njegova majka Sam (47) rekla da je dijagnoza njenog sina bila poražavajuća. Osim demencije, Andreu je dijagnosticiran i autizam, na što je Sam već posumnjala jer je u prošlosti imao visoke ocjene na testu autizma.  

Možda te zanima... 19-godišnjak je najmlađa osoba s Alzheimerovom bolesti na svijetu Zdravlje

Prije je bio brbljavi klinac

Andre je nekada bio strastveni obožavatelj hrvanja i igrao je ragbi i nogomet u školi. Kasnije se zaposlio u auto salonu. Nažalost, nakon samo šest mjeseci morao je dati otkaz, ali svojoj obitelji nije znao reći što nije u redu. U tom trenutku njegova majka je bila sigurna da, osim autizma, Andre ima i nekih drugih zdravstvenih problema.

"Jednostavno sam znala da nešto nije u redu. Pričao je sve manje i manje, a i kretao se sve sporije, kao da pokušava shvatiti što se traži od njega", opisala je njegova majka.

 | Author: facebook/Sam Fairbairn Foto: facebook/Sam Fairbairn Andre Yarham (22) ima dijagnosticiranu ranu demenciju

Možda te zanima... Znakovi i simptomi autizma kod odraslih osoba Zdravlje

Potrebna mu je cjelodnevna pomoć

Sam je morala dati otkaz kako bi se cijeli dan mogla brinuti o Andreu. “Odabirem mu odjeću, pomažem mu u kupanju jer se ne može sjetiti što da radi pod tušem i pripremam hranu i piće. Ujutro bi sam znao otići u trgovinu, ali sada, ako ode, zaboravi zašto je tamo", rekla je.

Andreova obitelj nada se da će testiranjem genoma otkriti uzrok njegove demencije što bi Andreu moglo omogućiti sudjelovanje u kliničkom ispitivanju. "Čak i ako ne postoji lijek, svako kliničko ispitivanje u kojem bi mogao sudjelovati bi mu moglo pomoći. Ako njemu neće pomoći, možda će biti korisno za nekoga u budućnosti i to ćemo prihvatiti", dodala je njegova majka,

Liječnici su rekli da Andre ima male šanse za ozdravljenje i da će vjerojatno kraće živjeti. "Nisu rekli koliko dugo bi mogao živjeti pa želimo sve maksimalno iskoristiti", rekla je Sam. Zbog toga, njegova obitelj prikuplja novac kako bi ostvarili Andreove želje, poput odlaska u Harry Potter studio u Londonu.

Možda te zanima... Neurolog obolio od Alzheimera priča kako usporava bolest i o sudjelovanju u istraživanjima Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.