Zdravlje 21. svibnja 2025.

Mikroplastika u mozgu možda dolazi iz ovih namirnica koje štete vašem zdravlju

Foto: Freepik
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Ranije ove godine znanstvenici su otkrili da se u ljudskom mozgu nalazi otprilike ista količina mikroplastike kao u jednoj plastičnoj žličici.

Istraživanje, objavljeno u veljači u časopisu Nature Medicine, otkrilo je da se količina mikroplastike - sitnih plastičnih čestica manjih od 5 milimetara - u ljudskom mozgu povećava: koncentracije su porasle za oko 50 % između 2016. i 2024. godine.

Ne samo da je u mozgu pronađeno više mikroplastike nego u tkivu jetre ili bubrega, već su koncentracije mikroplastike bile veće u mozgovima osoba s demencijom  u usporedbi s onima koji je nisu imali.

Možda te zanima... Mikroplastika prvi put pronađena u jajnicima: Što to znači za zdravlje žena? Zdravlje

Znanstvenici sada istražuju kako mikroplastika utječe na zdravlje mozga, a posebnu pažnju posvećuju jednom od mogućih najvećih izvora mikroplastike – ultraprerađenoj hrani (UPH). U nizu od četiri znanstvena rada objavljena u časopisu Brain Medicine, istraživači povezuju sve veći broj dokaza koji upućuju na to da nakupljanje mikroplastike u mozgu – osobito one koja potječe iz ultraprerađene hrane – može imati ulogu u porastu globalne stope demencije, depresije i drugih poremećaja mentalnog zdravlja.

"Suočavamo se s nizom dokaza koji bi nas sve trebali zabrinuti", rekao je u priopćenju za javnost, dr. Nicholas Fabiano sa Sveučilišta u Ottawi, koautor jednog od ovih znanstvenih radova.

"Ultraprerađena hrana sada čini više od 50 % unosa kalorijskih vrijednosti u zemljama poput SAD-a, a ta hrana sadrži znatno veće koncentracije mikroplastike od cjelovitih namirnica", rekao je Fabiano. "Nedavna otkrića pokazuju da te čestice mogu prijeći krvno-moždanu barijeru i nakupljati se u alarmantnim količinama."

Možda te zanima... Žvakanjem žvakaće gume unosimo mikroplastiku - što to znači za vaše zdravlje? Zdravlje

Kombinirani utjecaj mikroplastike i ultraprerađene hrane

Znanstvenici povezuju konzumaciju ultraprerađene hrane s negativnim utjecajem na mentalno zdravlje te istražuju kako se to preklapa s nakupljanjem mikroplastike u mozgu. Na primjer, spominju pregledni rad iz 2024. godine objavljen u British Medical Journal koji je pokazao da ljudi koji jedu ultraprerađenu hranu imaju 22 % veći rizik od depresije, 48 % veći rizik od anksioznosti i 41 % veći rizik od lošeg sna.

U radovima, znanstvenici pretpostavljaju da bi mikroplastika mogla biti ključna karika u utjecaju ultraprerađene hrane na zdravlje mozga, povezujući to s podacima poput onih koji pokazuju da, primjerice, nuggetsi od piletine sadrže 30 puta više mikroplastike po gramu nego pileća prsa – ističući kako bi obrada hrane mogla povećati sadržaj mikroplastike.

"Ultraprerađena hrana povezana je s negativnim utjecajem na mentalno zdravlje kroz upalu, oksidativni stres, epigenetiku, mitohondrijalnu disfunkciju i poremećaje neurotransmiterskih sustava. Čini se da mikroplastika djeluje na izrazito slične načine", rekao je Wolfgang Marx iz Centra za hranu i raspoloženje na Sveučilištu Deakin u Australiji.

Možda te zanima... 5 načina kako smanjiti unos mikroplastike Eko

Mikroplastika može povećati upalu u mozgu jer prelazi krvno-moždanu barijeru, kako je pokazala studija na miševima iz 2023. godine, što može povećati rizik od neuroloških bolesti i degeneracije, uključujući Alzheimerovu bolest.

"Ono što proizlazi iz ovog rada nije upozorenje. To je poziv na buđenje", napisala je dr. Ma-Li Wong, profesorica neuroznanosti na Medicinskom sveučilištu Upstate u New Yorku. „Granica između unutarnjeg i vanjskog je pala. Ako mikroplastika može prijeći krvno-moždanu barijeru, što više možemo smatrati sigurnim?"

Možda te zanima... Mikroplastika bi potencijalno mogla potaknuti razvoj bakterija otpornih na antibiotike Zdravlje

Znanstvenici sada pokušavaju shvatiti u kojoj je mjeri ultraprerađena hrana odgovorna za negativne posljedice za zdravlje mozga i što se može učiniti po tom pitanju. Autori predlažu razvoj indeksa prehrambene mikroplastike, koji bi kvantificirao izloženost ljudi mikroplastici kroz konzumaciju hrane.

"Iako moramo smanjiti izloženost mikroplastici boljim izborom hrane i tako da odaberemo alternativna pakiranja, također je potrebno istražiti kako se ove čestice mogu ukloniti iz ljudskog tijela", istaknuo je dr. Stefan Bornstein u svom radu. Jedna od mogućih metoda koju Bornstein predlaže je terapijska afereza, proces uklanjanja krvi iz tijela i filtriranja mikroplastike – no ističe da je potrebno još istraživanja.

"Kako istovremeno raste konzumacija ultraprerađene hrane i razina mikroplastike te broj negativnih posljedica za mentalno zdravlje, nužno je da se dodatno istraži ova potencijalna povezanost", rekao je Fabiano. "Uostalom, postoji izreka 'ono smo što jedemo'".

Možda te zanima... Sve se više sitnih čestica plastike nakuplja u ljudskim organima, posebno kod ove skupine ljudi Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.