Zdravlje 22. rujna 2023.

"Menstruacija mi je trajala gotovo godinu dana, a liječnici su mi rekli da se strpim"

Foto: Pexels Obilne menstruacije česta su pojava
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Helen Lewis je bila sama kod kuće u svojoj kupaonici kada joj se počelo vrtjeti u glavi i u djeliću sekunde shvatila je da će se onesvijestiti. Znala je točno što je uzrokovalo ovaj incident.

Britanka Helen Lewis (43) godinama nikada nije imala problema s menstruacijom. No, sve se promijenilo 2020. tijekom COVID-a kada su njezine mjesečnice postale toliko obilne i duge da Helen nije imala kontrolu nad svojim životom. Krvarila je po mjesec dana, a za Daily Mail je otkrila kako je morala spavati na ručnicima te: "ići na WC svakih 20-30 minuta, čak i tijekom noći, i ako sam se pomaknula, curilo je. Bilo je nemoguće izaći iz kuće". 

Helen je nazvala svog liječnika opće prakse koji je tijekom telefonske konzultacije rekao da bi to moglo biti povezano sa stresom, zbog pandemije ili školovanja djece kod kuće ili čak zbog hormona. Dobila je nekoliko raznih pilula za zaustavljanje krvarenja, ali one nisu djelovale. "Prošli su mjeseci i ubrzo sam shvatila da sam krvarila svaki dan tijekom cijele godine, osim ukupno deset tjedana", rekla je Helen. 

Prestala je izlaziti s prijateljima, a jedva je mogla i otpratiti kćer do škole. U tom trenutku, 2021. godine, dok je imala jako teško krvarenje, onesvijestila se i završila na hitnoj pomoći. Doktori su joj rekli da je uzrok njezine nesvjestice menoragija (obilne mjesečnice). Dobila je lijekove za zgušnjavanje krvi i poslana je kući. Nekoliko tjedana nakon prvog posjeta, vratila se u bolnicu te su joj rekli da će morati na operaciju, za koju je na kraju bila previše anemična. Sada, tri godine kasnije, ima spiralu i od tad nema menstruaciju. 

Obilne menstruacije česta su pojava

Studija Sveučilišta Nottingham, objavljena u British Journal of General Practice, otkrila je da prekomjerno menstrualno krvarenje pogađa 27 do 36 posto žena, a mnoge tijekom trajanja menstruacije ne mogu izaći iz kuće. Osim što ometa žene da vode normalan svakodnevni život, obilno krvarenje može utjecati na zdravlje, dovesti do anemije, što može uzrokovati zadihanost i gubitak kose, također povećavajući rizik od komplikacija oko poroda. 

No, obilne menstruacije i dalje su tabu tema. "Abnormalno menstrualno krvarenje nedovoljno se prepoznaje i o njemu se premalo govori", kaže Hilary Critchley, profesorica reproduktivne medicine na Sveučilištu Edinburgh. Mnoge žene izbjegavaju tražiti pomoć ili čak razgovarati o tome jer postoji osjećaj da je to nešto s čime se jednostavno moraju pomiriti. 

Komentari u izvješću Sveučilišta Nottingham, iz uzorka od 36 žena u dobi od 41 do 61 godine, naglašavaju razoran utjecaj menoragije. Žene su opisale da su bile preplavljene krvlju, da su krvarile na posteljinu, odjeću ili namještaju u tuđim domovima i bojale se gubitka posla jer im je stalno krvarenje onemogućavalo odlazak na posao. 

"Nisam mogla vježbati kad je krvarenje bilo jako, pa čak ni voditi kćer u školu zbog grčeva i krvarenja. Procurilo bi mi kroz odjeću, uloške, dva para donjeg rublja. Ništa ga nije moglo spriječiti. Morala sam otkazati sve radne sastanke i čak  raditi pauze na Zoom sastancima zbog krvarenja", rekla je Helen. 

Možda te zanima... 7 razloga zašto menstruacija traje kraće nego obično Zdravlje

Mogući uzroci

Za mnoge poput Helen neće biti očitog razloga za obilne mjesečnice, dok se neke žene jednostavno mogu roditi s tendencijom jačeg krvarenja. Ali za druge će postojati prepoznatljivi, a ponekad i izlječivi, uzrok, ali prečesto menoragija ostane neotkrivena. No, postoji PALM-COEIN klasifikacija, koja opisuje devet glavnih uzroka abnormalnog krvarenja iz maternice, a uključuje polipe endometrija (benigne izrasline u sluznici maternice koje povećavaju krvarenje jer povećavaju površinu sluznice maternice), adenomiozu (prema klinici Mayo, nastaje kada tkivo koje normalno oblaže maternicu (tkivo endometrija) uraste u mišićni zid maternice) i koagulopatiju (poremećaj zgrušnjavanja krvi). 

 | Author: Pexels Foto: Pexels Dok će obično žena izgubiti oko 80 ml krvi mjesečno, netko s obilnim krvarenjem može izgubiti ekvivalent pola litre krvi mjesečno

Može doći do anemije

Iako za mnoge žene nema razloga za brigu, obilno krvarenje postaje sve češće uoči menopauze jer sluznica maternice može zadebljati zbog hormonalnih promjena, a u nekim slučajevima to može biti simptom nečega što zahtijeva liječenje. Na primjer, to može biti znak raka vrata maternice ili sluznice maternice ili spolno prenosive bolesti koja dovodi do obilnijeg krvarenja jer, prema ginekologici Nitu Bajekal, potiče upalu krvnih žila. 

Dok će obično žena izgubiti oko 80 ml krvi mjesečno, netko s obilnim krvarenjem "može izgubiti ekvivalent pola litre krvi mjesečno", kaže Critchley, i kao rezultat toga značajan će udio razviti anemiju uzrokovanu nedostatkom željeza. Istraživači vjeruju da znatan broj žena ima anemiju kad zatrudni, kao rezultat prethodnog velikog gubitka krvi tijekom menstruacije. Iako ne utječe na trudnoću, može dovesti do postporođajnog krvarenja. Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, svake godine oko 14 milijuna žena doživi postporođajno krvarenje što rezultira oko 70 000 smrti majki diljem svijeta. Čak i kada žene prežive, često im je potrebna hitna kirurška intervencija za kontrolu krvarenja i mogu ostati s doživotnim reproduktivnim poremećajem.  

Možda te zanima... Čest uzrok obilnog menstrualnog krvarenja Zdravlje

Moguća rješenja

Dok se anemija može liječiti dodacima željeza i prilagodbama u prehrani, liječenje obilnih mjesečnica može biti složenije, osobito jer "neke žene mogu imati više uzroka i jedna vrsta liječenja neće odgovarati svima", kaže Critchley. Prema Bajekal, za neke to može uključivati uzimanje nesteroidnih protuupalnih lijekova kao što je ibuprofen na početku menstruacije. To također mogu biti i kontracepcijske pilule i Mirena spirala koje sprječavaju zadebljanje sluznice maternice koja se inače gubi tijekom menstruacije, ali neće djelovati za sve. 

Istraživači koji stoje iza studije Sveučilišta Nottingham uspoređivali su učinkovitost dugodjelujuće kontracepcijske spirale s različitim formulacijama kontracepcijskih pilula i lijekovima za zgrušavanje krvi kao načinima smanjenja volumena obilne menstrualne krvi. Otkrili su da su neki tretmani djelovali neko vrijeme za neke žene, ali za mnoge je problem obilnog krvarenja bio nepredvidiv, iscrpljujući i težak za liječenje. Za neke je rješenje operacija, odnosno histerektomija

lijekovi Možda te zanima... Ibuprofen i slični lijekovi mogu smanjiti menstrualno krvarenje Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.