Zdravlje 17. veljače 2023.

Lijekovi za prehladu pod istragom zbog rizika od moždanog udara

Foto: Pexels Pseudoefedrin je čest sastojak lijekova za olakšavanje prehlade, gripe i alergije
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Sporni sastojak je pseudoefedrin za koji je već poznat rizik od kardiovaskularnih i cerebrovaskularnih ishemijskih događaja

Zbog sigurnosnih pitanja o riziku od sindroma koji utječu na krvne žile u mozgu, Povjerenstvo za ocjenu rizika na području farmakovigilancije (PRAC) pri Europskoj agenciji za lijekove (EMA) započelo je ocjenu lijekova koji sadrže pseudoefedrin. Radi se o sindromu posteriorne reverzibilne encefalopatije (PRES) i sindromu reverzibilne cerebralne vazokonstrikcije (RCVS), stanjima koja zahvaćaju krvne žile u mozgu. 

PRES i RCVS mogu uzrokovati smanjenu opskrbu mozga krvlju odnosno ishemiju i mogu uzrokovati velike i po život opasne komplikacije u nekim slučajevima. Uobičajeni simptomi povezani s PRES i RCVS uključuju glavobolju, mučninu i napadaje, navodi EMA. Prikupljeni podaci pokazuju potencijalnu poveznicu između pseudoefedrina i ovih sindroma, no prava će se veza znati tek nakon provedene procjene. 

Pseudoefedrin se često koristi kao sastojak lijekova za ublažavanje simptoma prehlade, gripe i alergije, a pomaže u liječenju kongestije nosa odnosno začepljenog nosa, priopćila je Hrvatska agencija za lijekove. Djeluje na način da potiče živčane završetke na otpuštanje neurotransmitera noradrenalina, što uzrokuje stezanje krvnih žila. Stezanje žila smanjuje količinu tekućine koja izlazi iz krvnih žila, što dovodi do manjeg oticanja i manje produkcije sluzi u nosu.

Za lijekove koji sadrže pseudoefedrin već je poznat rizik od kardiovaskularnih i cerebrovaskularnih ishemijskih događaja uključujući moždani i srčani udar. Ograničenja primjene i upozorenja već su uključena u informacije o lijeku. HALMED napominje da će, uzimajući u obzir ozbiljnost sindroma PRES-a i RCVS-a, cjelokupni sigurnosni profil pseudoefedrina i indikacija za koje su ovi lijekovi odobreni, PRAC ocijeniti dostupne dokaze za lijekove koji sadrže pseudoefedrin i donijeti odluku o tome trebaju li se njihova odobrenja za stavljanje u promet zadržati, izmijeniti, obustaviti ili povući u Europskoj uniji (EU). 
 

Možda te zanima... Tablete za spavanje dovode se u vezu s rizikom od demencije Zdravlje Možda te zanima... U ljekarnama trenutno nedostaje nekih od najčešće propisivanih antibiotika Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.