Zdravlje Simptomi i pomoć 26. listopada 2022.

Lipedem, limfedem ili 'samo' debele noge: Kako ih razlikovati po simptomima i pomoć

Lipedem
Foto: shutterstock Lipedem je kronično zdravstveno stanje koje prvenstveno pogađa žene, a rezultira nerazmjerno debelim nogama i bedrima te može uzrokovati bol i osjetljivost
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Lipedem je stanje koje uzrokuje oticanje nogu. Stanje je relativno često i gotovo isključivo pogađa žene. Saznaj više o lipedemu, simptomima, mogućnostima liječenja lipedema i ključnim razlikama između lipedema i limfedema.

Lipedem je kronično zdravstveno stanje koje prvenstveno pogađa žene, a rezultira nerazmjerno debelim nogama i bedrima. Zbog tog stanja zalihe masti ispod površine kože rastu veće nego inače, posebno u donjem dijelu tijela, što može uzrokovati bol i osjetljivost. Budući da to stanje uglavnom pogađa žene, neki doktori i istraživači vjeruju da je lipedem uzrokovan hormonskim čimbenicima.

Lipedem također može biti nasljedan, a netko može imati veću vjerojatnost da će ga razviti, ako ga ima netko od njegovih izravnih srodnika u obitelji. Drugi čimbenici mogu utjecati na prisutnost zadržavanja tekućine u tijelu, što može utjecati na lipedem.

Pojam lipedema znači da postoji višak tekućine u masnim zalihama tijela. "Lipid" znači masnoća, a "edem" se odnosi na oticanje uzrokovano viškom tekućine koja se skuplja u tjelesnim tkivima.

Lipedem se često zamijeni s limfedemom ili pretilošću. Kako onda znati radi li se o lipedemu, limfedemu ili samo debelim nogama? Potrebno je posavjetovati se s liječnikom, a u nastavku ti donosimo više o razlikama između lipedema i limfedema. 

Možda te zanima... Sanja Musić Milanović: Kako se boriti protiv pretilosti Zdravlje

Faze lipedema

Lipedem se razvija u četiri faze i napreduje tijekom vremena. Neće se kod svih razviti istom brzinom. Najlakši način da utvrdiš u kojoj si fazi lipedema jest procijeniti fizički izgled.

  1. Prva faza lipedema pojavljuje se kao povećanje masnog tkiva ispod površine kože. Masnoća se polako nakuplja od kukova i stražnjice, niz noge, do koljena i gležnjeva. Glatka koža može postati udubljena i neujednačena kako se razvijaju stanice za skladištenje masti.
  2. Druga faza uključuje razvoj velikih gomila lipoma, odnosno masnog tkiva, po cijelim nogama.
  3. Kako lipedem ulazi u svoju treću fazu, na nogama će se pojaviti kvržice, s gomilama masnog tkiva koji se ispupčuju ispod kože u nepravilnim oblicima duž nogu. Nabori masnog tkiva nakupljaju se duž unutarnje strane koljena, a debljina nogu može se općenito povećati.
  4. Četvrta faza naziva se lipolimfedem. Pojavljuje se kada stanje napreduje i uključuje i lipedem i limfedem. Veliki nabori kože i masnog tkiva strše i vise s tijela, uključujući ruke, središnji dio tijela i noge.

Osim vidljivih promjena povezanih s lipedemom, manje vidljivi simptomi su bol, modrice, otekline i gubitak pokretljivosti. Ovi se simptomi također mogu promijeniti kako lipedem napreduje, utječući na zdravlje zglobova i ukupnu kvalitetu života.

Razlika između lipedema i limfedema

Dok oba stanja uzrokuju otekline i obično počinju u pubertetu, oticanje lipedema uzrokuje višak tekućine u masnim stanicama u nogama. Nasuprot tome, limfedem je uzrokovan nakupljanjem tekućine zbog nedostajućih, blokiranih ili neispravnih limfnih čvorova. Osoba s limfedemom može se roditi s poremećajem ili se on može razviti nakon biopsije limfnog čvora, disekcije ili drugog medicinskog postupka koji utječe na limfne čvorove, kao što je zračenje.

Ostale karakteristične razlike između lipedema i limfedema uključuju:

  • Lipedem pogađa prvenstveno žene, dok limfedem može zahvatiti i muškarce i žene.
  • 40 % slučajeva lipedema povezano je s obiteljskom anamnezom, u usporedbi sa samo 20 % slučajeva limfedema.
  • Limfedem obično uzrokuje natečenost stopala, dok lipedem to ne uzrokuje.
  • Osobe s lipedemom obično imaju normalnu do tanku kožu, a osobe s limfedemom obično imaju debelu do čvrstu kožu.
  • Bol i osjetljivost su češći kod osoba s lipedemom nego kod osoba s limfedemom.
  • Masna oteklina s lipedemom je dosljedna i konstantna, dok oteklina zbog zadržavanja tekućine može varirati s limfedemom.
  • Lipedem je karakterističan za osobe koje su pretile, dok limfedem nije.
  • Dijeta ne utječe niti mijenja izgled ili prisutnost sala na nogama osobe s lipedemom. Nasuprot tome, dijeta može rezultirati ravnomjerno raspoređenim gubitkom težine za nekoga s limfedemom.

Simptomi lipedema

Najuočljiviji znak lipedema je oteklina u donjem dijelu tijela. Oteklina obično zahvaća obje noge istovremeno, iako nabori i izbočine masnog tkiva mogu biti asimetrični. U nekim slučajevima se mogu povećati i ruke, dok zglobovi na zapešću i gležnjevima ne. Ostali simptomi lipedema mogu uključivati:

  • Bol ili osjetljivost u zahvaćenim područjima
  • Lako stvaranje modrica
  • Koža je hladna na dodir u zahvaćenim područjima
  • Zahvaćena područja izgledaju poput tijesta
  • Povećano zadržavanje tekućine (limfedem)
  • Smanjena pokretljivost
  • Proširene vene
  • Psihološki utjecaji, kao što su društvena izolacija, depresija ili nisko samopoštovanje

 | Author: shutterstock Foto: shutterstock Jedan od simptoma lipedema je bol ili osjetljivost u zahvaćenim područjima

Uzroci lipedema

Ne postoji jasan uzrok lipedema. Smatra se da je jedan od mogućih razloga posljedica hormonalnih utjecaja estrogena budući da lipedem može početi s pubertetom, trudnoćom, perimenopauzom ili menopauzom. 

Mogući uzrok primarnog lipedema je genetika. Do 64 % žena s tim stanjem ima obiteljsku povijest lipedema. Doktori i istraživači vjeruju da se genetski obrazac za lipedem prenosi s majčine strane, ali do danas nije identificiran specifičan gen za to stanje.

Sekundarni lipedem je stanje koje se javlja kao posljedica drugih zdravstvenih stanja ili bolesti. Neki ljudi s Prader-Willyjevim sindromom, Sotosovim sindromom ili Williams-Beurenovim sindromom također imaju lipedem, kao i osobe s poremećajima koji utječu na elastičnost kože. Jedno istraživanje povezalo je lipedem i hipermobilnost zglobova.

Liječenje lipidema

Ne postoji lijek za lipedem, ali postoji nekoliko mogućnosti liječenja. Tretmani pomažu u rješavanju simptoma i održavanju kvalitete života. Razgovaraj sa svojim liječnikom o pravoj opciji za tebe. Liječenje lipedema u ranoj fazi uključuje:

  • Kompresijsku terapiju za sprječavanje daljnjih edema
  • Aktivan načina života uključujući redovitu tjelovježbu kao što je hodanje
  • Vježbe snage i kondicije koje pomažu u održavanju pokretljivosti i sprječavanju pogoršanja lipedema
  • Programe mršavljenja za smanjenje rizika od razvoja drugih zdravstvenih komplikacija povezanih s težinom
  • Promjene u prehrani kako bi se smanjila upala i ublažili simptomi

 | Author: shutterstock Foto: shutterstock Kompresijska terapija može spriječiti nastajanje daljnjih edema

Ako se lipedem pogorša, tvoj liječnik može preporučiti liposukciju kako bi se smanjila veličina i oblik izbočenog masnog tkiva. Iako liposukcija ne liječi lipedem, može spriječiti stvaranje novih masnih stanica i usporiti rast masnog tkiva. Liposukcija također može pomoći poboljšati pokretljivost, kvalitetu života i smanjiti bolove povezane s lipedemom. Međutim, određeni zahvati liposukcije ili veći zahvati kao što je kirurško uklanjanje možda se ne preporučuju ako postoji rizik od razvoja sekundarnog limfedema kao posljedica postupka. Ako netko s lipedemom ima druga zdravstvena stanja, bolesti ili pretilost, doktori mogu preporučiti više opcija liječenja ili režima mršavljenja na temelju individualnih potreba.

Možda te zanima... Stručnjak savjetuje kako odabrati najbolji plan vježbanja Fitness

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.