Zdravlje 09. srpnja 2024.

Lijekovi za mršavljenje mogli bi pomoći u obrani od 10 vrsta raka, pokazala je studija

Foto: Instagram
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Wegovy, Ozempic i drugi lijekovi za mršavljenje pokrenuli su novu eru u borbi protiv pretilosti, ali su također povezani s drugim zdravstvenim dobrobitima, poput smanjenja rizika od srčanog i moždanog udara te bolesti bubrega.

Sada su znanstvenici otkrili da ovi lijekovi također mogu smanjiti rizik od niza vrsta raka povezanih s tjelesnom težinom, uključujući rak gušterače, bubrega i jajnika koje je teško dijagnosticirati. Američki znanstvenici, koji su proveli ispitivanje, rekli su da rezultati pokazuju potencijalnu korist lijekova kod ljudi s većim rizikom od ovih bolesti. Međutim, upozorili su da su potrebna daljnja istraživanja kako bi se potvrdili njihovi nalazi. 

Možda te zanima... Prema istraživanju dugom četiri desetljeća pretilost je povezana s 32 vrste karcinoma Zdravlje

Istraživači nisu nagađali zašto bi lijekovi, koji pripadaju klasi lijekova koji se nazivaju agonisti GLP-1, mogli smanjiti šanse pacijenata za rak. U sklopu studije, istraživači sa Sveučilišta Case Western Reserve u Ohiju pratili su više od 1,6 milijuna pacijenata koji su imali dijabetes tipa 2, prosječne dobi od 60 godina, između 2005. i 2018. godine, piše Daily Mail

Tijekom praćenja od 15 godina, usporedili su rizik od raka među pacijentima na agonistima GLP-1 s onima na inzulinu, kao i s drugom kohortom GLP-1 sa skupinom na metforminu, drugom lijeku za dijabetes. Procijenjenih 13 vrsta raka povezanih s pretilošću, uključivalo je rak jednjaka, dojke, debelog crijeva, endometrija, žučnog mjehura i želuca. Među ostalim ispitivanim vrstama raka bili su karcinom bubrega, jajnika, gušterače, štitnjače, kao i hepatocelularni karcinom (rak jetre), meningeom (benigni tumor u području središnjeg živčanog sustava) i multipli mijelom (rak krvi). 

"U usporedbi s inzulinima, GLP-1 su povezani sa značajno manjim rizikom od 10 od 13 karcinoma povezanih s pretilošću", rekli su znanstvenici pišući u JAMA Network Open.  

Oni koji su uzimali inzulin imali su dvostruko veću vjerojatnost da će im se dijagnosticirati rak gušterače, debelog crijeva, žučnog mjehura i meningioma u usporedbi s GLP-1, dodali su. Rak jednjaka, endometrija, želuca, bubrega, jajnika i multiplog mijeloma čini ostalih šest. 

Najveće smanjenje zabilježeno je kod raka žučnog mjehura, pri čemu su pacijenti na agonistima GLP-1 imali 65 posto manje šanse da će oboljeti od raka nego pacijenti na inzulinu. Druga velika smanjenja zabilježena su za rak gušterače (59 posto), rak jajnika (48 posto) i kolorektalni rak (46 posto). Međutim, za rak štitnjače nisu otkrili statistički različiti rizik. 

Istraživanje na miševima i štakorima sugeriralo je  da injekcije poput Ozempica i Wegovyja, koje djeluju oponašajući hormone, mogu povećati rizik od medularnog raka štitnjače. "Rezultati naše studije zajedno s prethodnim izvješćima o inzulinu koji potiče rast raka sugeriraju da bi GLP-1 mogli biti povezani s povećanim rizikom od raka štitnjače", rekli su znanstvenici. 

Rizik je također bio manji kod sedam vrsta raka među onima koji su uzimali agoniste GLP-1 u usporedbi s metforminom. To uključuje gušteraču, jajnike, želudac i žučni mjehur. S druge strane, oni liječeni GLP-1 u usporedbi s metforminom imali su povećani rizik od raka bubrega, ali manji u odnosu na inzulin. Jednako tako, nikakvi znakovi povećanog rizika od raka dojke nisu pronađeni kod agonista GLP-1 u usporedbi s onima liječenim inzulinom ili metforminom. 

Istraživači su, međutim, priznali da studija ima nekoliko ograničenja uključujući nekontroliranje varijabli kao što je gubitak tjelesne težine pacijenata, što je moglo utjecati na njihov rizik od raka povezan s pretilošću. "S obzirom da dijabetes tipa 2 i prekomjerna tjelesna težina ili pretilost imaju negativan utjecaj na pacijente tijekom liječenja raka, GLP-1 treba procijeniti za kontrolu ovih komorbidnih stanja tijekom liječenja raka kao i za sekundarnu prevenciju kako bi se odgodio povratak raka". 

Možda te zanima... Pretilost ne mora biti samo posljedica loše prehrane i nedostatka tjelovježbe – možda je zapisana u genetskom kodu Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.