Zdravlje Koronavirus - simptomi, prevencija i savjeti stručnjaka 02. siječnja 2021.

Koliko cjepivu za koronavirus treba da postane djelotvorno?

Foto: shutterstock SAD je prošli tjedan najavio da planira omogućiti treću dozu diljem države od 20. rujna, u vrijeme dok raste broj novozaraženih delta varijantom. Treću dozu cjepiva počela je davati i Mađarska svima koji su drugu dozu primili prije najmanje četiri mjeseca, a docjepljivanje za sve starije od 40 godine nudi i Izrael
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Cjepivo protiv koronavirusa, zasigurno će te zaštiti, no ne djeluje odmah preko noći. Stručnjaci kažu da COVID cjepivu mogu biti potrebna i do dva tjedna da bi te počelo štititi, a prva doza pružit će samo polovicu potrebne zaštite.

Cjepivo za COVID-19 predstavlja važan korak naprijed za znanost i čovječanstvo, stoga se nadamo da će privesti kraju pandemiju koronavirusa. Ipak, važno je napomenuti da cjepivo nije momentalno rješenje, dijelom i zato što ne djeluje odmah. To znači da čak i nakon cijepljenja postoji vremensko razdoblje kada ćemo biti osjetljivi na virus.

Stručnjaci kažu da COVID cjepivu mogu biti potrebna i do dva tjedna da bi te počelo štititi, a prva doza pružit će samo polovicu potrebne zaštite

Cjepivu treba 10 do 14 dana da postane efikasno

Infektolog Christian Ramers, dr. Med., Rekao je za ABC News: "Iz kliničkih ispitivanja cjepiva znamo da će trebati otprilike 10 do 14 dana da osoba razvije zaštitu:"

"Obično treba nekoliko tjedana da tijelo proizvede T-limfocite i B-limfocite nakon cijepljenja", objašnjavaju iz Centara za kontrolu i prevenciju bolesti u svojim smjernicama. Ti su limfociti neophodni za postizanje imuniteta od virusa. "Stoga je moguće da bi se osoba mogla zaraziti virusom koji uzrokuje COVID-19 neposredno prije ili neposredno nakon cijepljenja, a zatim se razboljeti jer cjepivo nije imalo dovoljno vremena za pružanje zaštite."

Prva doza pruža samo oko 50 posto zaštite

"Prva doza cjepiva (ako je cjepivo dvofazno) daje oko 50 posto zaštite", rekao je Ramers. "Druga doza je potrebna kako bi tijelo dobilo 95 postotnu zaštitu." Dakle, čak i nakon što prođu dva tjedna od prvog primanja cjepiva, i dalje ćete imati samo djelomični imunitet na COVID, zbog čega je neophodno vratiti se po drugu dozu. 

Medicinski tehničar dobio je COVID tjedan dana nakon primanja cjepiva

Zdravstveni stručnjaci su primijetili, virusom je moguće zaraziti se u vremenskom razdoblju između dobivanja cjepiva i stjecanja imuniteta. ABC izvještava da je 18. prosinca Matthew W., medicinski tehničar u dvije bolnice, na Facebooku podijelio da je primio cjepivo Pfizer. Šest dana kasnije, Matthew je dobilo COVID nakon što je odradio smjenu u bolničkoj COVID jedinici. Za ABC-u je kazao kako su glavni simptomi bili zimica, bolovi u mišićima i umor.

"To uopće nije neočekivano, posebice ako je netko izložen virusu", rekao je Ramers. Istaknuo je kako je moguće da je medicinski tehničar zaražen prije cijepljenja ili da se pak mogao zaraziti virusom nakon cjepiva jer mu još nije izgrađen imunitet. Njegov slučaj pokazuje koliko smo daleko od završetka pandemije.

Možda te zanima... Najučestalije nuspojave COVID cjepiva: Mala cijena za kraj pandemije Zdravlje

Ramers je rekao da Matthewova priča pokazuje da čak i s cjepivom pandemija neće završiti preko noći: "Čujete kako su zdravstveni radnici vrlo optimistični kad je u pitanju početak kraja, ali bit će polako, trajat će tjednima pa i mjesecima dok ne postignemo dovoljnu procijepljenost stanovništva." Liječnik je dodao da slučajevi poput ovog služe kao podsjetnik za nastavak nošenja maski i poduzimanja drugih mjera opreza.

Možda te zanima... Tko ne bi trebao uzimati cjepivo Pfizer / BioNTecha zbog moguće anafilaksije? Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.