Zdravlje Koronavirus - simptomi, prevencija i savjeti stručnjaka 25. studenoga 2020.

Najučestalije nuspojave COVID cjepiva: Mala cijena za kraj pandemije

Foto: shutterstock SAD je prošli tjedan najavio da planira omogućiti treću dozu diljem države od 20. rujna, u vrijeme dok raste broj novozaraženih delta varijantom. Treću dozu cjepiva počela je davati i Mađarska svima koji su drugu dozu primili prije najmanje četiri mjeseca, a docjepljivanje za sve starije od 40 godine nudi i Izrael
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Farmaceutske tvrtke Pfizer i Moderna našle su se na svjetskim naslovnicama kada su objavile da su početkom studenog razvile cjepiva protiv koronavirusa s više od 90 posto učinkovitosti. No, medicinski stručnjaci počeli su izražavati zabrinutost da, iako cjepiva mogu pomoći u zaustavljanju pandemije, nije učinjeno dovoljno da se javnost pripremi za moguće nuspojave.

Iako su zdravstveni djelatnici saglasni da cjepivo može spasiti bezbroj života i dovesti do kraja pandemije, neki su izrazili zabrinutost da bi mnogim ljudima moglo biti nejasno zašto imaju nuspojave, izvještava CNBC. Smatraju da bi pacijente trebalo poučiti da im prva doza može stvoriti simptome slične blagom slučaju COVID-a, u suprotnom lako bi se moglo dogoditi da mnogi odustanu od druge doze cjepiva, upozorila je Sandra Fryhofer, dr.med. iz Američkog liječničkog udruženja.

Neki medicinski stručnjaci tvrde da o simptomima koji se mogu javiti kod nekih ljudi treba govoriti u pozitivnom svjetlu, nazivajući ih "odgovorima" umjesto "nuspojavama". "To su imunološki odgovori", rekla je za CNBC Patsy Stinchfield, medicinska sestra iz Minnesote, koja je bila član Savjetodavnog odbora za imunizacijsku praksu u SAD-u.

 

Nuspojave koje su iskusili sudionici testiranja Moderninih cjepiva

Migrene

Prema CNBC-u, žena s 50 godina u Sjevernoj Karolini koja je sudjelovala u ispitivanju Moderne rekla je da je imala migrenu zbog koje je jedan dan bila iscrpljena i nije se mogla fokusirati. Iako su simptomi nestali sljedeći dan, upozorila je da bi cijelo iskustvo moglo biti dovoljno da mnogi odustani od druge doze.

Vrućica i svrbež

Luke Hutchison, još jedan sudionik studije Moderna, rekao je za Science Magazine da je samo nekoliko sati nakon što je dobio cjepivo osjetio bol u kostima i mišićima te da je dobio temperaturu. Iako su mu simptomi prošli za 12 sati, Hutchinson je rekao da ga iznenadio intenzitet reakcije te da je u jednom trenutku mislio da bi se trebao javiti liječniku.

 
 

Bol u mišićima i ruci

Prema rezultatima iste studije Moderne, 8,9 posto ispitanika prijavilo je bolove u mišićima kao nuspojavu cjepiva, što ovaj simptom stavlja na drugo mjesto, na prvom je umor. "

Mučnina i povraćanje

Još jedan volonter iz Moderne, Ian Haydon, koji je u svibnju primio najveću dozu, imao je glavobolju, bolove u mišićima, umor, mučninu. Haydon je povratio i onesvijestio se te je na kraju primljen na hitnu pomoć. Iako je važno napomenuti da su reakcije poput Haydonove ono što je navelo Modernu da smanji dozu cjepiva na 100 mikrograma sa 250 mikrograma, čak i oni koji imaju ove štetne nuspojave vide ih kao malu cijenu koja se treba platiti za zaštitu od pandemije.

 
 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.