Zdravlje Koronavirus - simptomi, prevencija i savjeti stručnjaka 30. listopada 2020.

Pomažu li ispiranje nosa i usta u prevenciji koronavirusa?

Foto: shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Trenutno je u znanstvenoj literaturi relativno malo studija o primjeni fiziološke otopine kao preventivne strategije za infekcije gornjih dišnih putova, ali provedene studije sugeriraju da ispiranje može biti korisna dodatna mjera zaštite u prevenciji zaraze koronavirusom.

U jeku pandemije korona-virusa, provode se brojna istraživanja o djelotvornosti i učincima ispiranja nosa i usne šupljine hipertoničnim otopinama. Fiziološka otopina često se preporučuje kao dodatna nefarmakološka preventivna strategija čišćenja nosnih šupljina uklanjanjem antigena, upalnih medijatora i mikroorganizama kao što su bakterije i virusi.

Možda te zanima... Vitamin D posebno je važan za osobe starije dobi u vrijeme pandemije COVID-19 Zdravlje

Metoda ispiranja sluznice fiziološkom otopinom jeftina je i može se izvoditi i kod kuće. Rijetko je popraćena štetnim učincima, iako upotreba hipertoničnih otopina može dovesti do iritacije nosne sluznice i većeg osjećaja žarenja.

Trenutno je u znanstvenoj literaturi relativno malo studija o primjeni fiziološke otopine kao preventivne strategije za infekcije gornjih dišnih putova, a provedene studije sugeriraju da ispiranje može biti korisna dodatna mjera zaštite u prevenciji zaraze koronavirusom. 

Studija objavljena u časopisu International Journal of Immunopathology and Pharmacology sugerira da ispiranje sluznice fiziološkom otopinom ima ulogu u poboljšanju urođenog antivirusnog imuniteta nosne sluznice. Autori ove studije, također upućuju na nalaze prethodnih istraživanja o tome da epitelne, fibroblastne i jetrene stanice pojačavaju antivirusno djelovanje u prisutnosti rastućih koncentracija natrijevog klorida čak i u slučaju infekcije koronavirusom. Međutim, istraživanje nije provedeno na ljudima, nego u laboratoriju.

Možda te zanima... 13 priznatih simptoma koronavirusa i 6 najčešćih komplikacija Zdravlje

Do danas, nisu napravljene studije koje posebno istražuju antivirusno djelovanje kloridnih soli na soj virusa COVID-19 u stanicama nosne sluznice. Ipak, autori smatraju da sve dok cjepivo ne postane dostupno, što se očekuje tek u sljedećih 12–18 mjeseci, možemo brzo i učinkovito provesti nefarmaceutske intervencije, uključujući i ispiranje nosa i usne šupljine fiziološkom otopinom.  

Naime, nos i usta predstavljaju ulazna područja za COVID 19, a fiziološka otopina može smanjiti virusno opterećenje u nosnim šupljinama, dok ispiranje usne šupljine antimikrobnim sredstvima učinkovito smanjuje virusno opterećenje u sekretima usne šupljine. Također, autori upućuju na važnost provedbe kliničkih ispitivanja na velikoj populaciji kako bi se provjerila učinkovitost fiziološke otopine i ispiranja usne šupljine u sprječavanju širenja COVID-19 infekcije

Možda te zanima... Virusa ima koliko i zvijezda na nebu, a ovih 9 namirnica štite te od njih Zdravlje

Mjere javnog zdravstva ključne su za zaštitu od bolesti Korona virusom (COVID-19). Stoga se autori studije  zalažu za uključivanje fiziološke otopine za ispiranje sluznica kao dodatne mjere zaštite, uz već postojeće - trenutne javnozdravstvene mjere, kako bi se spriječio i kontrolirao prijenos bilo koje respiratorne zarazne bolesti, uključujući i COVID-19.

Možda te zanima... Dva simptoma koronavirusa zbog kojih oboljeli najčešće završavaju u bolnici Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.