Zdravlje Koronavirus - simptomi, prevencija i savjeti stručnjaka 26. listopada 2020.

Dva simptoma koronavirusa zbog kojih oboljeli najčešće završavaju u bolnici

Foto: shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Iako je suludo govoriti o "dobrim" simptomima koronavirusa, neki su definitivno gori od drugih. Kako znanstvenici otkrivaju sve više činjenica o ovom virusu, postaje sve jasnije da određeni simptomi upućuju da bi se bolest mogla zakomplicirati.

Jedna nedavna studija, koja još nije recenzirana, otkrila je da dva ozbiljna simptoma COVID-a mogu ukazivati ​​na veće šanse za hospitalizaciju to stalna vrućica i gubitak apetita, piše portal BestLife.

Istraživački tim koji stoji iza studije koristio je aplikaciju za prikupljanje podataka od preko 4.100 pacijenata s COVID-om. Otkrili su da  je otprilike 13 posto sudionika doživjelo dugotrajno bolovalo od koronavirusa, najmanje 28 dana. Pored toga jedan od 20 bolesnika bolovao je više od osam tjedana, a jedan od 50 više od dvanaest tjedana. Među pacijentima koji su dugo bolovali, primijećeno je da  su pacijenti koji su tijekom prvog tjedna imali pet ili više simptoma češće i dulje bolovali od Covida-19.

 
 

Ograničena studija koju iz više razloga treba uzeti s rezervom

No, čak i unutar skupine s dugotrajnim simptomima, dva su se simptoma, već spomenuti vrućica i gubitak apetita, istaknula kao rani prediktori komplikacija, zbog čega su ti pacijenti završili na bolničkom liječenju, navodi se u studiji. To znači da su među skupinama koje su najduže patile od koronavirusa ljudi s ova dva ozbiljna simptoma COVID-a bili najteže pogođeni.

Iako su autori studije upozorili na generaliziranje na temelju njihove analize i brzo ukazali na vlastita ograničenja (ispitanici su bili uglavnom žene, mlađe od 70 godina kao i da su ispitanici sami navodili svoje simptome bez dodatne znanstvene provjere) ovo bi moglo pomoći liječnicima da ranije prepoznaju ozbiljne slučajeve COVID-a.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.