Zdravlje Koronavirus - simptomi, prevencija i savjeti stručnjaka 23. listopada 2020.

Dašak optimizma iz pogleda Dragana Primorca na koronu i 6 dobrih savjeta

Foto: Marko Lukunić/PIXSELL prof. dr. Dragan Primorac, liječnik, pedijatar, genetičar i forenzičar
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

U HRT-ovoj emisiji Dobro jutro Hrvatska znanstvenik Dragan Primorac, objasnio je zašto je testiranje na koronavirus skupo u Hrvatskoj, govorio je i o preosjetljivosti PCR testova te o velikoj snazi koju naš organizam ima u obrani od virusa. Svojim viđenjem stvari unio je dašak optimizma u ovu našu turobnu svakodnevicu u kojoj broj zaraženih iz dana u dan raste.

Primorac je rekao i da je njegov optimizam veliki i da vjeruju u snagu Hrvatskog čovjeka, ali i da ćemo uskoro imati cjepivo."U razgovoru s kolegama koje rade na razvoju i proizvodnji doznajem, a kontaktiram s tri-četiri različite grupe, npr. jučer sam razgovarao s grupom iz SAD-a, Izraela, Njemačke i kolege su uvjereni su da će cjepivo biti spremno za širu populaciju na proljeće. S druge strane, negdje već u siječnju nastavit će se cijepljenje ciljane populacije koja je sastavni dio kliničkih istraživanja treće faze", rekao je.

Skupi testovi

"Proizvođači diktiraju cijenu testova koje su često nekorektne i u stvarnosti puno manje, ali ih institucije moraju platiti po cijeni koju oni traže. Kad se pojave proizvođači s boljom cijenom, naravno da će svi kupovati od njega, ali mora biti i potvrđena ispravnost tog testa", pojasnio je Primorac za Dobro jutro Hrvatska.

Rekao je i da znanstvena zajednica sve više diskutira i publicira o preosjetljivost PCR testova. "U časopisu 'The Lancet' objavljeno je da je između 0.8-4 posto svih rezultata dobivenih PCR analizom lažno pozitivno. O tome posebno govore američke kolege s Harvarda i USF Irvin, jer za nas su pozitivni i oni sa svega deset kopija virusa, ali i oni koje imaju milijun virusa, a među njima je golema razlika u mogućnosti širenja zaraze. Govori se o postavljanju granice, primjerice ako bi osoba imala do 30 kopija virusa ne bi se smatrala zaraznom i morala u samoizolaciju za razliku od one koja ima milijun kopija", rekao je Primorac.

Možda te zanima... Savjeti za bildanje imuniteta prije sezone gripe i novog vala koronavirusa Zdravlje

Moguće da će se mijenjati kriterij po kojem se određuje je li neka osoba zarazna ili nije

Taj broj kopija je možda i objašnjenje zašto se neki ljudi smatraju zaraženim. "Prihvati li se prijedlog američkih i drugih znanstvenika, da se u dijagnostici SARS-CoV-2 broj ciklusa detekcije (Ct) reducira npr. s 38 na  34, broj osoba koje su danas pozitivne na prisustvo SARS-CoV-2 rapidno će se smanjiti, a u tom slučaju da bi neku osobu proglasili pozitivnom, ona će u uzorku morati imati 100-1000 puta više virusnog materijala nego što je to danas slučaj. Da bi neku osobu proglasili pozitivnom, ona će u uzorku morati imati 100-1000 puta više virusnog materijala nego što je to danas slučaj", objasnio je Primorac.

Možda te zanima... 4 glavne razlike između koronavirusa i gripe Zdravlje

Na južnoj hemisferi zbog mjera poduzetih za koronu gripa skoro izostala

Naš imunosni sustav ne smije se podcijeniti jer svaki dan udahnemo između 100.000 do 1.000.000 čestica i usprkos tome rijetko obolijevamo. Rekao je da ove godine na južnoj hemisferi gdje sada zima jenjava gripa jedva zabilježena te da epidemiolozi smatraju da je glavni razlog uvođenje mjera za sprječavanje širenja koronavirusa.

Rekao je da je to zbog mjera koje smo poduzeli, a to je nošenje maski, često pranje ruku i fizička distanca. Poručio je da uz ove tri mjere treba dovoljno spavati, unositi dovoljno vitamina i vlažiti sluznicu.

Primorac je izjavio da je povratak u škole dobra odluka Ministarstva  jer je svega 2.2 posto djece u samoizolaciji, a 0.7 posto ih je pozitivnih na SARS/CoV-2, a slično je i među nastavnicima među kojima je svega 0.2 posto pozitivnih. Komentirao je odluku Slovačkog premijera da testira cijelu populaciju tzv. antigenskim testom koji daje rezultate za 20 minuta. Premijer smatra da će stavljanjem pozitivnih u izolaciju uštedjeti jer će tako izbjeći lockdown.

Možda te zanima... Cijepljenje protiv gripe: Lauc odgovara na najvažnija pitanja Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.