Zdravlje Simptomi i pomoć 07. listopada 2020.

Cijepljenje protiv gripe: Lauc odgovara na najvažnija pitanja

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

HZJZ još nije dao ovogodišnje smjernice u vezi cijepljenja, ne zna se kada ni koliko će doza cjepiva stići u ordinacije pa se ne zna i kada cijepljenje počinje, izjavila je za HRT Nataša Ban Toskić, novoizabrana predsjednica Koordinacije hrvatske obiteljske medicine. Mnogi unatoč preporukama dvoje bi li se cijepili, a ovo su neka od najčešćih pitanja koja muče neodlučne. Na njih odgovara znanstvenik Gordan Luc.

Prof. dr. Gordan Lauc, znanstvenik i član Znanstvenog savjeta Vlade na svom Facebook profilu napisao je da posljednjih dana dobiva jako puno upita trebaju li se mladi i zdravi cijepiti protiv gripe. "Gripa je jako opasna bolest koja može ubiti puno ljudi. Neke gripe u povijesti primjerice Španjolska gripa bile su kataklizmičke. Srećom danas imamo cjepiva i možemo se unaprijed zaštiti. Nažalost istraživanja su pokazala da je kod starih i bolesnih ljudi, koji imaju najveći rizik da će ih gripa ubiti cijepljenje nedovoljno učinkovito. Velika studija pokazala je da je manje od 10 % starijih od 65 godina učinkovito zaštićeno cijepljenjem. Zbog toga je vrlo važno da se što više mladih i zdravih svake godine cijepi, kako bismo kolektivnim imunitetom zaštitili one najranjivije", napisao  je Lauc i odgovorio na nekoliko čestih pitanja vezanih za gripu i cijepljenje.

  • Može li cjepivo uzrokovati da netko dobije gripu s još težim simptomima?
  • G. L. Cjepiva sadrže samo neke fragmente virusa, ne možete dobiti gripu od cjepiva, niti cjepivo na bilo koji način može uzrokovati da imate "još goru gripu".
Možda te zanima... Sličnosti i razlike: Koronavirus vs. gripa Zdravlje
  • Kako cjepivo djeluje na imunitet, oslabljuje li ga?
  • G. L. Cijepljenje ne oslabljuje imuni sustav, tih nekoliko antigena koje dobijete cjepivom beznačajni su u odnosu na sve druge antigene koje pojedete ili udahnete. Globalni efekt jednog cjepiva na naš imuni sustav je zanemarljiv, a razvija se specifična memorija koja pomaže, ako dođete u kontakt s pravim virusom.
  • Može li zdrav način života zamijeniti cjepivo?
  • G. L. Cjepivo ne može zamijeniti "prirodni" i "zdrav" način života. Naši preci su živjeli prirodno i zdravo, a 50 posto djece im je umiralo od zaraznih bolesti prije puberteta. Primjerice, moj djed je izgubio tri brata i sestru od Španjolske gripe u tjedan dana.
 
 
  • Promoviraju li se cjepiva u tolikoj mjeri zbog profita farmaceutske industrije?
  •  G. L. Cjepiva nisu zavjera farmaceutske industrije, liječiti bolesne ljude je puno profitabilnije od cijepljenja. Masovno cijepljenje je rezultat javnozdravstvenih programa koje razvijaju i potiču države, a ne farmaceutske kompanije.
  • Hoće te li se vi cijepiti protiv gripe?
  • G. L. Osobno ću se cijepiti, a cijepit ću i djecu, kao i svake godine.
  • Što s onima koji se ne žele cijepiti?
  • Tko se ne želi cijepiti, ne mora, to je stvar osobne odluke kao što je to i primjerice pranje ruku nakon WC-a ako ste recimo kuhar ili blagajnica u konzumu.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.