Zdravlje 19. listopada 2022.

Kako spavanje s upaljenim televizorom utječe na zdravlje?

Foto: shutterstock Spavanje s upaljenim televizirom remeti san
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Iako nam serije i filmovi mogu pomoći da umirimo misli i lakše zaspimo, plava svjetlost i iznenadni zvukovi mogu znatno narušiti kvalitetu sna, ali i zdravlje

Kada u večernjim satima pustiš svoju omiljenu emisiju, san ti tako lako i prirodno dolazi. Problem nastaje kada ugasiš televizor i kreneš na spavanje jer ti tada odjednom glavom šetaju svakakve misli i brige, a san nikako da dođe. Ako se prepoznaješ u ovom opisu, vrijeme je da naučiš kako spavati bez televizora. 

Zaklada za san je 2022. godine provela anketu među Amerikancima, a rezultat pokazuje kako 58 posto ispitanih zaspe uz upaljen televizor ili neki drugi ekran. Također je pokazala da oni koji spavaju ispred televizora imaju kraći i nekvalitetniji san nego oni koji spavaju s ugašenim ekranima. 

Spavanje uz televizor narušava kvalitetu sna

Spavanje uz upaljen televizor znači i spavanje pred izvorom plave svjetlosti. Poznato je da plava svjetlost narušava kvalitetu sna jer smanjuje prirodnu proizvodnju melatonina, poznatog kao hormon sna, prenosi Sleep Advisor. Plava svjetlost nas također duže drži budnima te nam narušava prirodni cirkadijalni ritam.

Čak i kada eventualno zaspemo ispred televizora, ako je i dalje upaljen, može nas buditi tijekom noći i tako spriječiti da utonemo u dubok san. Lagani san znači i manje REM faza odnosno ciklusa sna. Tijekom jedne večeri trebali bismo proći kroz barem tri do pet ciklusa sna, a zbog zvukova i bljeskova televizora taj se broj smanjuje. 

Sve to vodi do kronične neispavanosti, pojašnjavaju stručnjaci Zaklade za san, koja kao posljedicu ima značajan utjecaj na kognitivne sposobnosti te zdravlje cijelog organizma. Osim što nas neispavanost čini razdražljivima i teže se koncentriramo na zadatke, može dovesti do povećanja stresa, a samim time utjecati i na kardiovaskularno zdravlje te zdravlje mozga. 
 

 | Author: shutterstock Foto: shutterstock

Pozadinski zvukovi pomažu nam utonuti u san

Zašto nam je tako jednostavno zaspati ispred televizora, no jednom kada legnemo u krevet osjećamo se budniji nego ikad? Kada gledamo emisije, filmove i serije, radimo nešto u čemu uživamo te se tako opuštamo i ne mislimo o problemima ili zadacima koje trebamo sutra izvršiti. Opušteno tijelo lako će utonuti u san. No ako se ustanemo s kauča, ugasimo televizor i krenemo u krevet, takve stresne misli mogu se vratiti, posebno u tišini i mraku, prenosi Time. Isto vrijedi i ako imaš televizor u spavaćoj sobi. Takve poteškoće sa spavanjem posebno su česte kod osoba koje nemaju dobru higijenu spavanja. 

Stručnjak za san Chris Brantner za health objašnjava kako po njegovom mišljenju nije dobra ideja spavati uz upaljeni televizor, no da možemo reći kako neki pozitivni učinci ipak postoje. Jedan od njih je i umirivanje uma. Kada televizor pojačamo dovoljno da ga čujemo, ali ne toliko da od zvukova ne možemo zaspati, on služi kao pozadinska buka koja utišava naše misli i tako nam pomaže da utonemo u san. Liječnik Vikas Jain je stručnjak za san u američkoj bolnici Northwestern Medicine Central DuPage, a svojim pacijentima često govori kako trebaju biti oprezni u korištenju televizora kao pomagala za uspavljivanje jer se možemo lako naviknuti i teže zaspati bez njega. 
 

Možda te zanima... 8 razloga zašto se budiš rano i kako to možeš riješiti Zdravlje

Kako se odviknuti od spavanja uz televizor?

Ako ne možeš zaspati bez televizora, riješiti se ove navike neće biti lako, ali je moguće. Nemoj se forsirati ako ne možeš nikako zaspati bez televizora jer je kronični nedostatak sna puno štetniji nego nekvalitetan san. Također, ako ne možeš zaspati u potpunom mraku i tišini, postoje načini kako si osigurati kvalitetniji san. 

Pokušaj televizor zamijeniti knjigom, no ne knjigom na mobitelu ili tabletu nego papirnatom knjigom ili na e-čitaču, prenosi The Sleep Doctor. Knjiga će dovoljno stimulirati mozak da ne razmišljaš o problemima, a neće imati negativne učinke koje imaju ekrani. Ako je pozadinska buka ono što ti treba da zaspiš, prije spavanja slušaj podcast ili glazbu, a možeš pustiti i bijeli šum. Auditorni podražaju dokazano nemaju jednako negativan učinak na san kao vizualni. 

 | Author: shutterstock Foto: shutterstock Pokušaj televizor zamijeniti knjigom, no ne knjigom na mobitelu ili tabletu nego papirnatom knjigom ili na e-čitaču

Televizor se ipak pokazao kao manje štetan izbor nego tablet ili mobitel jer od njega dolazi manje plave svjetlosti koja remeti san. Ako ti je teško naglo prestati s korištenjem televizora u krevetu i knjige, podcasti i glazba ne pomažu, stručnjaci imaju savjet kojim možeš barem malo poboljšati san. "Prvo što trebaš je onemogućiti opciju automatske reprodukcije iduće epizode serije ili videa", objašnjava Brantner. Tako smanjujemo šansu da će nas nagli bljeskovi ili zvukovi probuditi kada se upali novi nastavak serije. 

Druga opcija je namjestiti odgodu gašenja televizora. Ako znaš da uz televizor zaspiš kroz 15 do 20 minuta, namjesti da se sam ugasi nakon 30 minuta. Tako ćeš lakše utonuti uz san, a bljeskovi i zvukovi televizora te neće buditi tijekom noći.
 

Možda te zanima... Duže spavanje vikendom ne može nadomjestiti neispavanost tijekom radnog tjedna Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.