Zdravlje 07. travnja 2024.

Rozga, Lorenci Flatz, Šimić i ostale poznate osobe otkrile kako se brinu o svom zdravlju

Foto: Instagram Jelena Rozga, Daria Lorenci Flatz i Buga Marija Šimić
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Svi već znamo da je važno biti fizički aktivan i zdravo se hraniti, ali ponekad, nažalost, čak i ako sve radimo kako treba, bolest se jednostavno dogodi.

Sve češće čitamo o slučajevima raka kod mladih osoba, kao što je slučaj s princezom Kate Middleton koja je nakon operacije abdomena saznala da ima rak. Iako je rak prije bio češća pojava samo kod starijih ljudi, smrtnost zbog napretka u medicini općenito, pa i liječenju, opada.

Prema istraživanju, globalna učestalost raka s ranim početkom porasla je za 79,1 %, a smrtnost od raka s ranim početkom porasla je za 27,7 % od 1990. do 2019. Tako je primjerice prema drugom istraživanju, rak dojke kod mlađe populacije bio najzastupljeniji u razdoblju od 2010. do 2019., a stope karcinom probavnog sustava su najbrže rasle. 

Kada je u pitanju mentalno zdravlje, prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, jedna od osam osoba na svijetu živi s nekim od problema mentalnog zdravlja što može utjecati na fizičko zdravlje, dobrobit, način na koji se povezuju s drugima i egzistenciju. Kao i rak, problemi mentalnog zdravlja sve više pogađaju mlade osobe, te više od jedne od 10 osoba u dobi od 5 do 24 godine diljem svijeta živi s dijagnosticiranim mentalnim poremećajem, prema istraživanju objavljenom u JAMA Network

No, bilo da je riječ o fizičkom ili mentalnom zdravlju, redoviti pregledi i preventivne mjere ključni su kako bi osoba što prije mogla započeti liječenje i imala dobar ishod.

Evo kako se naše poznate glumice, pjevačica i influencerica brinu za svoje zdravlje. 

Daria Lorenci Flatz

Glumica (47) je netom prije svog 40. rođendana morala na carski rez kada su liječnici otkrili da ima cistu na jajniku. Nažalost, nakon analize, potvrđeno je da je riječ o karcinomu. Ipak, tumor je bio u početnom stadiju zbog čega Daria nije imala ikakvih simptoma koji bi mogli ukazivati da nešto nije u redu. 

"Karcinom jajnika zato i ima tako visoku stopu smrtnosti i vrlo je neugodan baš zato što nema nikakvih simptoma", rekla je Daria za missZDRAVU. Onkologica joj je objasnila da ima papilarni serozni tumor jajnika, koji se može proširiti i vratit, stoga je važno da se otkrije što prije, što je bio slučaj kod Darie.

"Nisam morala na kemoterapiju, niti na zračenje. Imala sam jako puno sreće. Fizički sam bila odlično, osjećala sam se i bila sam zdrava. Imala sam u tom trenutku bebu staru par dana, i naravno da mi se nije išlo na operaciju, ali to je bilo potrebno za taj tip maligne ciste", dodala je. 

Priznala je da se pitala kako se to njoj uopće moglo dogoditi, pogotovo kao mladoj ženi i imala je osjećaj kao da je kažnjena. "Najviše me okupiralo to da mi u bilo kojem trenutku život može biti 'iščupan'. Zato su važne prevencija i pregledi jer su onda velike šanse da će sve biti dobro. Onda mi se vratio taj osjećaj sreće i zahvalnosti, da toliko volim život i da se ne zamaram s glupostima. Sjetim se svaki dan koliko sam sretna zbog svega što imam. Nemam ni jedan problem dok sam zdrava", opisala je. 

Sada, nakon svega, pazi na sebe, ali se ne ograničava kada je u pitanju prehrana. Jede hranu u kojoj uživa, ali se ne prejeda. Isto tako, u jednom periodu je počela i pušiti, ali prestala je. Voli se baviti i raznim fizičkim aktivnosti. "Vježbam svaki dan, šećem, radim stvari koje me vesele, kao što su moji plesni treninzi. No, sklona sam stresu i takav sam temperament da me stvari jako pogađaju, zato imam svog psihoterapeuta". 

Važna su joj prijatelji i obitelji, koji su joj puno pomogli kada je prolazila kroz to teško razdoblje.

Možda te zanima... Rak jajnika, podmukla bolest varljivih simptoma: Postoji li pouzdana dijagnostička metoda? Zdravlje

Jelena Rozga

Pjevačica (46) još je 2006. godine otkrila da ima hipertireozu, stanje u kojem prevladava prekomjerno stvaranje i izlučivanje hormona iz štitnjače. Zbog tog problema sa štitnjačom, Jelena se ne može udebljati pa već godinama ima 57 kilograma. 

"Moji problemi sa štitnom žlijezdom ne daju mi da se udebljam ni pola kilograma, ali ima i do genetike i do toga što živim pored mora. Štitna žlijezda ponekad me baš zeza, ali generalno se dobro osjećam. Ne dam se ja, samo osmijeh na lice i pozitiva", otkrila je za Story.hr

Osim problema sa štitnjačom, prije pet godina je otkrila da ima tahikardiju (ubrzano lupanje srce). Zbog tih zdravstvenih problema, trudi se što manje uzrujavati, a kada je u pitanju fizička aktivnost, najbolji su joj treninzi nastupi. "U prethodnih nekoliko godina sve koncerte sam otpjevala bez problema zahvaljujući terapiji i disciplini. I dalje skoro dva sata mogu pjevati i plesati sa svojom publikom", dodala je. 

Također pazi i što jede, te voli da su njeni obroci lagani i zdravi, a jede više puta kroz dan, samo u manjim količinama. 

Možda te zanima... Simptomi bolesti štitnjače zbog kojih pacijenti lutaju kod 'krivih' specijalista Zdravlje

Tena Sakar Vukić

Glumica i influencerica (36) boluje od bipolarnog poremećaja od 19. godine, zbog kojeg je bila više puta hospitalizirana zbog faza manije i depresije te o svemu već nekoliko godina otvoreno priča na svojim društvenim mrežama i u javnosti.

Na sreću, za missZDRAVU je otkrila da je zadnjih nekoliko godina dobro, te da je u remisiji i nema značajnih problema u svakodnevnom funkcioniranju. "Ja sam Tena, ja nisam bipolarna nego imam bipolarni poremećaj, no on me ne određuje, to je samo jedan dio mene s kojim živim. Ne sramim se sebe, dapače iznimno sam ponosna na sebe da sam sada tu gdje jesam i ponosna sam na svoju digitalnu obitelj, moju publiku koja zajedno sa mnom skida stigmu sa psihičkih bolesnika", rekla je.

Kako bi brinula o svom zdravlju, Tena redovito trenira i odlazi na atletske, orijentacijske i triatlonske trke sa suprugom i djecom ili sa svojim sportskim kolegama. No, u razdobljima depresije, ne može trenirati, pogotovo ne na silu, i svaki put izgubi formu zbog čega mora krenuti ispočetka. 

"Prije me to jako frustriralo i pogađalo, do točke pucanja, pogotovo jer bi se u depresiji udebljala, ali što sad mogu, navikla sam već, pokušavam minimalizirati te negativne učinke bolesti. Naučila sam se istrpjeti neke negativne emocije i stanja bez da imam potrebu da si nešto loše napravim. Pretvorim se u gusjenicu i čekam da loša faza prođe i da mi opet narastu krila, ali mala jer više nemam potrebu letjeti visoko", opisala je.

Smatra da se osobe s mentalnim problemima ne bi trebale sramiti, niti kriviti za svoje stanje, dok bi se oni koji ih osuđuju trebali informirati. "Ali najvažnije je da mi sami nikada ne odustajemo od sebe i svojeg života, koliko god teško bilo jer uvijek na kraju sve bude uredu na ovaj ili onaj način", rekla je. 

Možda te zanima... Bipolarni poremećaj: 10 simptoma i kako ih prepoznati? Zdravlje

Buga Marija Šimić

Glumica (30) je prije dvije godine saznala da ima ADHD poremećaj, no nakon što je dobila dijagnozu je odahnula. "Sad napokon mogu naučiti i shvatiti kako moj mozak funkcionira i to primijeniti, što znači da će se kvaliteta mog života, posla, odnosa - podići na novu razinu", napisala je na svom Instagramu

Smatra da dijagnoza nije razlog za odustajanje i ne bi se trebala koristiti kao izlika, a želi druge potaknuti da brinu o svom mentalnom zdravlju, a pogotovo žene kod kojih se ADHD teško dijagnosticira.

"Odlazak na psihoterapiju te ne čini ništa luđim od odlaska na fizioterapiju kad slomiš ruku. I čvrsto se nadam da ćemo uskoro živjeti u društvu koje to podupire i razumije", otvoreno je rekla. 

Osim psihoterapije, na svom je TikToku podijelila navike koje su joj promijenile život. "Prije dvije godine, kada mi je bilo jako stresno i uzbudljivo razdoblje života, počela sam hodati od doma do posla, svaki dan. Puno sam mirnija, ne živciram se u prometu, krećem se, na zraku sam i imam neko vrijeme za sebe, da se pripremim za sve što me čeka i da se mogu opustiti prije nego dođem doma", rekla je. 

Isključila je i sve obavijesti na mobitelu kako bi mogla biti prisutnija s ljudima se druži u tom trenutku i kako joj to sve ne bi stvaralo stres. Osim toga, svoj mobitel drži izvan spavaće sobe kako ne bi gledala u mobitel prije spavanja niti čim se probudi. "To je napravilo ogromnu razliku u spavanju i nekakvom generalnom miru. Sve tri stvari su jako utjecale na moje mentalno stanje i na stanje mog živčanog sustava. Puno sam mirnija i puno manje nervozna, puno više kapaciteta imam za posao i za sebe", dodala je. 

Možda te zanima... Kako izborom namirnica i suplemenata umanjiti simptome ADHD-a Hrana

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.