Zdravlje Simptomi i pomoć 30. ožujka 2022.

Bipolarni poremećaj: 10 simptoma i kako ih prepoznati?

Foto: Guliver/Shutterstock Bipolarni afektivni poremećaj se najčešće opisuje kao nemogućnost kontroliranja raspoloženja pa tako oni koji pate od ovog poremećaja variraju između maničnog i depresivnog ponašanja
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Kad je riječ o mentalnim oboljenjima, postoje mnogi stereotipi vezani uz njihove simptome i načine liječenja. Takva oboljenja je ponekad teško točno objasniti, a samim time i prepoznati. To posebice vrijedi za osobe sa simptomima bipolarnog poremećaja.

Na cjelokupno zdravlje čovjeka utječe veliki broj faktora - kako onih unutrašnjih koje je moguće kontrolirati i ublažiti, tako i onih vanjskih koje često puta nemamo mogućnost predvidjeti. Pod utjecajem nepredvidljivih životnih okolnosti, povećava se mogućnost od javljanja poremećaja raspoloženja, a jedan od najčešćih takvih je i bipolarni poremećaj.

"Bipolarni poremećaj obilježavaju neprestane promjene između izrazito visokog (manija) i sniženog (depresija) raspoloženja. Česta zabluda je da je faza manije poželjna, međutim, pojedince s bipolarnim poremećajem može dovesti do toga da rade nepromišljene stvari. Od trenutka kada je dijagnoza od strane stručnjaka postavljena potrebna je dugotrajna terapija i nadgledanje pacijenata. Uglavnom se uz psihoterapiju propisuje i farmakoterapija kako bi se uspostavila emocionalna regulacija", objašnjava Sandra Župarić, psihologinja.

Što je bipolarni poremećaj (BAP) ? 

Bipolarni afektivni poremećaj se najčešće opisuje kao nemogućnost kontroliranja raspoloženja pa tako oni koji pate od ovog poremećaja variraju između maničnog i depresivnog ponašanja. Takvo ponašanje može biti vrlo zbunjujuće za njih same, ali i za njihovu okolinu, prenosi portal Health.com. 

"Skloni smo takve simptome pripisivati uzrujanosti zbog problema na poslu ili umoru", tvrdi dr. sc. Carrie Bearden, profesorica na Odjelu psihijatrije, psihologije i studija ponašanja na Sveučilištu u Kaliforniji.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Koji su simptomi bipolarnog poremećaja? 

Bipolarni poremećaj je nešto češći kod žena, a početak poremećaja naste između 15. i 30. godine. 

Iznimno dobro raspoloženje

Kada osoba koja pati od bipolarnog poremećaja uđe u takozvanu maničnu fazu, njezino ponašanje nalikuje euforiji. Često se smatra boljom stranom bipolarnog poremećaja jer u ovoj fazi osoba pršti od energije, kreativnosti i optimizma. Kod pojedinih ova faza može otići i u krajnost, što rezultira odvajanjem od realnosti.

Nedovršeni poslovi

Imati kuću punu nedovršenih projekata je gotovo pa zaštitni znak bipolarnog poremećaja. Osobe koje pate od bipolarnog poremećaja su sklone smišljati velike projekte i nikad ih ne dovršiti do kraja, već na pola puta preći na neki novi, kaže dr. med. Don Malone, direktor Centra za studije ponašanja i šef psihijatrijskog odjela klinike Cleveland u Ohio-u.

Depresija

Suprotno maničnoj fazi, nastupa depresivna faza koja je ista kao kod osoba koje boluju od depresije. Opada razina energije, osobi se stalno spava i nema apetita. Depresivna faza bipolarnog poremećaja ne može se tretirati antidepresivima jer bi oni mogli odvesti oboljelog izravno u maničnu fazu, kaže dr. med. Malone.

Razdražljivost

Postoji varijanta bipolarnog poremećaja kod koje oboljeli proživljava svojevrsnu "miješanu fazu" - istovremeno osjeća simptome manije i depresije. Tijekom ovakve faze javlja se velika razdražljivost. Osim što ovakvo stanje može biti veoma iscrpljujuće, ovo je oblik poremećaja koji se najteže prepoznaje jer se čini kao da jednostavno imaš loš dan.

Ubrzani govor

Sigurno poznaješ bar jednu osobu koja je prirodno pričljiva ali postoji razlika između pričljivosti i nametnutog govora. S osobom koja ima bipolarni poremećaj imat ćeš osjećaj da ne vodite razgovor nego ona drži monolog. Ako ju pokušaš prekinuti, samo će te nadglasati.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Problemi na poslu

Osoba koja pati od bipolarnog poremećaja imat će problema na poslu jer joj simptomi ove bolesti otežavaju normalan rad i komunikaciju s kolegama. Zamisli da si ponekad manična, ponekad depresivna, sklona si ostavljati stvari nedovršene i uz sve to pokušavaš normalno obavljati svoj posao.

Konzumacija alkohola ili droge

Otprilike polovica ljudi koji pate od bipolarnog poremećaja razvije i neki oblik ovisnosti, najčešće o alkoholu ili nekom narkotiku. Alkoholom se, primjerice, pokušavaju smiriti u maničnoj fazi i popraviti raspoloženje kada su depresivni.

Evo zašto ne bi trebala piti alkohol navečer

Nepravilnosti u ponašanju

Manična faza često rezultira nepravilnostima u ponašanju. Dr. Malone navodi kako je kod vlastitih pacijenata primjetio kako se to najčešće manifestira na 2 načina: prekomjernim konzumiranjem alkohola ili neobičnim seksualnim ponašanjem. U maničnoj fazi pacijenti su radili stvari koje inače nikad ne bi napravili.

Problemi sa spavanjem

Tijekom depresivne faze, javlja se osjećaj umora i koliko god spavala, nije ti dovoljno. S druge strane, u maničnoj fazi ne spavaš dovoljno a ipak nikad nisi umorna. Prema dr. Bearden, najbolje što bipolarna osoba može učiniti za svoj san je razviti naviku odlaženja na spavanje i ustajanje svakog dana u isto vrijeme.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Bujica ideja

Ovo je simptom manične faze - osjećaj da ti misli lete, stalno javljanje novih ideja i nemogućnost kontroliranja vlastitog toka misli ili njegove brzine. Osjećaj je gotovo kao da se utrkuješ sama sa sobom, a kao povezani simptom se često javlja ubrzani govor.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.