Zdravlje Simptomi i pomoć 12. veljače 2018.

Kako primijetiti: Depresivne osobe najviše koriste ove riječi i fraze

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Depresija promijeni sve od načina na koji se krećeš i spavaš, do toga kako stupaš s ljudima u interakciju, a može se primijetiti i kroz tvoj govor te stil pisanja. Ponekad je taj 'jezik depresije' prepoznatljiv i u pjesmama poznatih književnika i glazbenika.

Dr.Kuzina Možda te zanima... Antidepresivi - kada su nam potrebni? Zdravlje

Znanstvenike već duže vrijeme zanima poveznica depresije i jezika, a tehnologija im sve više i više pomaže u tom cilju. Novo istraživanje objavljeno u Clinical Psychological Science časopisu otkrilo je skupinu riječi koju koriste oboljeli od depresije. To može pomoći u ranom prepoznavanju ovog stanja kod osoba koje tu okružuju, prenosi Business Insider. 

Uz pomoć kompjuterizirane analize tekstova znanstvenici su analizirali postotke korištenja određenih riječi, kategorije riječi, leksičke različitosti, prosječnu dužinu rečenica, gramatičke uzorke te mnoge druge elemente u tekstovima depresivnih ljudi. 

Stil i sadržaj

Jezik se može podijeliti na dvije sastavnice: sadržaj i stil. Sadržaj se veže uz ono što iznosimo, a depresivne će ga osobe prepričati koristeći puno negativnih konotacija i riječi, pogotovo pridjeva i priloga poput "usamljen" ili "tužan" ili "jadan".

Još zanimljiv je i izbor zamjenica. Oni sa simptomima depresije koriste puno više zamjenica u prvom licu i puno manje drugog trećeg lica, npr. "oni", "ona".

To pokazuje da su osobe s depresijom više fokusirane na sebe i manje na ljude oko njih, iako se ne zna još uzrokuje li depresija taj osjećaj ili su takvi ljudi podložniji depresiji.

Možda te zanima... Prepoznaj što se krije iza ovih govornih kodova kod depresivnih osoba Zdravlje Možda te zanima... Depresivne osobe češće puše i teže se odvikavaju Zdravlje

Korištenje apsolutnih riječi i crno-bijela percepcija svijeta

Stil se pak veže uz način na koji iznosimo stvari i prezentiramo se. Prema velikoj analizi teksta, koja je uključivala 64 različita online foruma i 6 400 korisnika, znanstvenici su zaključili kako je korištenje riječi "uvijek", "ništa" ili "skroz" čak jači dokaz o depresivnom stanju od zamjenica ili riječima koje označuju negativne emocije. 

Na forumima na kojima si osobe međusobno pomažu kod depresije i anksioznosti, spominjanje ovih riječi za 50% je veće od drugih, a na forumima za pomoć kod suicidalnih misli, ove se riječi koriste više za čak 80%.

Analizom tekstova (postova) osoba koje su se izliječile od depresije također se pokazalo učestalo korištenje ovih riječi. To su takozvane 'apsolutne' riječi koje podrazumijevaju bezgranične magnitude neke mogućnosti (ne može se iščitati kraj ili cilj ili svrha tih riječi), a specifične su za crno - bijele percepcije svijeta u stanju depresije. 

Naravnom, moguće je da netko učestalo koristi ove riječi i ako nije depresivan ili ima tek kraću depresivnu epizodu, ali kako problem s depresijom sve više i više raste među ljudima, nije loše obratiti pozornost na ove znakove, možda netko treba tvoju pomoć i ne zna kako ju zatražiti.

Provjeri ova 4 načina kako spasiti vezu ako patiš od depresije.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.