Zdravlje Simptomi i pomoć 29. studenoga 2017.

Prepoznaj što se krije iza ovih govornih kodova kod depresivnih osoba

Foto: Thinkstock Ako neprestano opravdavaš njegovo loše ponašanje, možda je ipak vrijeme za prekid
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Kada se osoba bori s nekim problemom povezanim s psihičkim zdravljem, uglavnom ti ga neće direktno izložiti jer ih je možda sram ili te ne žele opterećivati. Možda ti netko pokuša nešto natuknuti, a da bi prepoznala da se radi o problemu, probaj pronaći ove kodove u njihovim riječima.

Zdravstveni časopis The Mighty podijelio je kodove koje su s njim podijelili oboljeli od depresije, a koje koriste u svakodnevnom govoru kada žele prikriti da se ne osjećaju dobro zbog svog stanja. Prepoznaj ih kod svojih prijatelja i obitelji i pomozi nekome već danas.

"Ne osjećam se dobro"

Kada netko ovo kaže, uglavnom se pretpostavlja da je fizički bolestan, da tu osobu muči prehlada ili nešto slično. No, većinom to predstavlja probleme s depresijom i anksioznosti koje mogu iscrpiti energiju iz čovjeka do te mjere da se 'ne osjeća dobro'. 

Zena-Tuga1 Možda te zanima... Izvana sreća - iznutra tuga: Kako prepoznati osobu koja je tiho depresivna? Psiha i seks

"Živi se..."

Poprilično generičan odgovor koji ne mora, no svakako može kriti značenje da se ova osoba bori svaki dan sa svojim stanjem bez obzira koliko ga ono umara

"Nisam dobro spavao/la prošlu noć"

Na ovaj je način puno lakše opravdati svoje umor od depresije nego objašnjavati od čega je uistinu osoba iscrpljena.

"Imam previše toga"

Ovo depresivne osobe uglavnom govore kada ih preplave misli i ne mogu pronaći način kako objasniti nekome svoje osjećaje. 

"Malo sam umoran/a"

Tu se ne radi o vrsti umora koja se može izliječiti kvalitetnim spavanjem. Spomenuti umor zbog depresije razlog je zašto ovo neke osobe govore. 

"Danas mi jednostavno ne ide"

Kod za: "ne osjećam se kao 'ja' i to me poprilično straši". Iako ovakvi dani nisu pretjerano česti kod nekih bolesnika, i dalje se događaju i tada je osoba oboljela od depresije u velikom strahu - boji se da će se raspasti i da joj treba jača terapija

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

"Dobro sam"

Ako te osoba uvjerava da se osjeća istinski dobro, mogla bi lagati kako bi izbjegla objašnjenje zašto nije.

Neki su od bolesnika rekli kako kod njih to gotovo nikada ne znači da su uistinu dobro.

"Dosadno mi je"

To uglavnom znači da se osoba osjeća toliko bolesno i iscrpljeno da je jedva prošla kroz dan i ne da joj se apsolutno ništa. 

"Držim se"

Ovo uglavnom kažu depresivne osobe kada ne žele nekoga opterećivati svojim stanjem i žele što prije završiti razgovor o tome. 

"Slušam puno glazbe u zadnje vrijeme"

Glazba je ponekad izlaz za one osobe koje imaju puno stvari koje im se motaju po glavi i trebaju nešto čime će 'stišati buku'.

"Ne želim biti sam/a danas"

Radi se o alarmantnoj situaciji u kojoj osoba traži pomoć no ne zna kako bi ju zatražila.

Depresija Možda te zanima... Kako si pomoći u otklanjanju svakodnevnih strahova i tjeskobe? Kolumne

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.