Zdravlje 02. listopada 2020.

Psihosomatska medicina: Koje bolesti kože može potaknuti stres?

zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Posjeti Festival zdravlja i saznaj što možeš učiniti za sebe i svoje zdravlje kroz mnoštvo besplatnih radionica i predavanja stručnjaka.

U doba pandemije jedna nam je stvar svima zajednička - zdravlje kao preduvjet i prioritet za nas i naše bližnje. Nova stvarnost je osim novog virusa donijela i nove strahove, propitivanja i promjenu načina života, a sve se više ljudi interesira za zdraviju prehranu, vježbanje, ali i načine opuštanja koji pomažu u borbi sa stresom.

Možda te zanima... U subotu 3. listopada posjeti Festival zdravlja u Maksimiru! Zdravlje

Jesen je idealna za nove početke i promjene pa zašto ne bismo ovu jesen počeli zdravije? U subotu, 3.listopada od 9 ujutro pa sve do 19.00 navečer na Festivalu zdravlja vježbat će se na otvorenom, zdravo kuhati i naučiti kako najbolje pripremiti svoje tijelo i um uoči specifične jeseni i zime.

Agencija Prime time komunikacije, na čijem je čelu Nevena Rendeli Vejzović, organizira Festival zdravlja, u partnerstvu s Gradom Zagrebom, Gradskim uredom za zdravstvo, a portal missZDRAVA je medijski pokrovitelj Festivala.

 | Author: Festival zdravlja Foto: Festival zdravlja

'Kako koža reagira na stres'

Od 16:30 do 17:15 glavno mjesto na pozornici zauzet će prim. dr. sc. Lena Kotrulja dr.med., spec dermatovenerologije i uži spec. pedijatrijske dermatologije i dipl. ing. Ivana Burulić koje će nam reći nešto više o koži i kako na nju utječe stres.

Na temelju brojnih istraživanja danas se pouzdano zna da akutni i kronični stres imaju važnu ulogu u nastanku i pogoršanju kožnih bolesti. Koža je organ koji je gotovo u cijelosti uočljiv i prezentiran vanjskom svijetu, odnosno pogledima drugih ljudi, zbog čega ove bolesti imaju jak utjecaj na kvalitetu života i na razvoj slike o samome sebi. Bolesti kože koje stres može potaknuti nazivamo psihosomatskim dermatozama, kao što su akne, seboreički dermatitis, atopijski dermatitis, psorijaza, vitiligo, ali i brojne druge kožne bolesti.

 | Author: U psihosomatskoj medicini koža zauzima posebno mjesto jer je organ koji je najpristupačniji zapažanjima, koji je u direktnoj komunikaciji s vanjskim i unutarnjim svijetom i stoga ima veliku važnost za psihičko zdravlje pojedinca. Koža je povezana s emocionalnim i ponašajnim problemima kako uzročno tako i reaktivno, što može voditi razvoju psihodermatoloških bolesti.

Psihodermatologija je relativno nov pristup u medicini, a bavi se proučavanjem međusobne povezanosti psiholoških čimbenika i bolesti kože. Novije spoznaje potvrdile su da je u trećine bolesnika u dermatološkoj praksi naglašeno prisutna i psihološka komponenta koja prati bolest. U liječenju psihodermatoloških bolesti neophodan je interdisciplinarni pristup dermatologa, psihologa i psihijatra, a njihova je suradnja važna i zbog činjenice da je prevalencija psihijatrijskih bolesti u dermatološkoj praksi između 30 i 40%.

Mnogi su bolesnici svakodnevno suočeni sa osjećajem srama zbog izgleda kožnih promjena, osjećaja krivnje i ljutnje, te straha da ih okolina doživljava prljavima ili zaraznima. Takvi stigmatizirani bolesnici zahtijevaju multidisciplinarni pristup uzimajući u obzir i veliki psihološki aspekt utjecaja bolesti na psihičko zdravlje. Uz uobičajeno liječenje specifičnih bolesti kože jako je važno pokušati smanjiti i razinu stresa.

Možda te zanima... Dođi na besplatne radionice yoge, pilatesa i zdrave prehrane i potraži savjet liječnika Zdravlje

Što je važno pripaziti kod izbora proizvoda za higijenu i njegu?

Koža je naš najveći i najizloženiji organ. Štiti nas od utjecaja iz okoliša, ima važnu ulogu u izmjeni tvari, prenošenju informacija, sudjeluje u imunitetu te općenito čuva unutrašnju harmoniju čovjeka. U održavanju zdravlja kože značajnu ulogu ima pH kože na što utječu vanjski utjecaji, kozmetika, pravilna higijena kože, lijekovi i drugo.

Fiziološki pH kože je blago kiseli tj. oko 5 i nije na svim dijelovima tijela jednak. Upravo je taj fiziološki pH kože iznimno bitan jer podržava razvoj fiziološkog mikrobioma kože, a istovremeno ne dozvoljava patogenim mikroorganizmima razmnožavanje i narušavanje ravnoteže. Pojedina stanja odnosno razdoblja života poput puberteta, trudnoće i menopauze mogu promijeniti pH kože što može potaknuti na razvoj bolesti kože poput atopijskog dermatitisa, rozaceje, seboreičnog dermatitisa i drugo.

Pri preporuci proizvoda za svakodnevnu higijenu i njegu kože moramo znati nekoliko osnovnih podataka o osobi koja će proizvode koristiti. Za početak koliko je osoba stara. Potrebe dojenačke i kože male djece se vrlo razlikuju od potreba odraslih ili starijih osoba. Važno je uzeti u obzir i boluje li osoba od određenih dermatoloških ili drugih bolesti.

 | Author: Za njegu kože lica bitno je znati tip kože odnosno je li koža normalna, mješovita, masna, suha ili vrlo suha te u skladu s tipom kože birati i vrstu proizvoda. Pri odabiru proizvoda bitno je znati i stanje kože odnosno je li koža osjetljiva, netolerantna ili alergijama sklona te pokazuje li znakove dehidracije.

Osobe s osjetljivom kožom često se žale da ih koža zateže, ponekada pecka i da općenito osjećaju nelagodu u koži. Kod osoba s netolerantnom (preosjetljivom) kožom često možemo vidjeti crvenilo i/ili ljuskanje kože s udruženim osjećajem zatezanja, svrbeža, pečenja i/ili žarenja kože. Upravo je kod takvih osoba od neupitne važnosti da posebnu pažnju posvete odabiru proizvoda za svakodnevnu njegu, ali i higijenu kože koja je u ovakvim situacijama apsolutno jednako bitna kao i njega. To su proizvodi koji sadrže samo neophodne sastojke, pomno odabrane da umire (pre)osjetljivu kožu, obnove oštećenu kožnu barijeru i pruže koži osjećaj olakšanja.

Kod stanja poput netolerantne kože i alergijama sklone kože uvijek treba birati proizvode s minimalnim, samo neophodnom sastojcima bez parfema, alkohola, boja i potencijalno štetnih konzervansa koje mogu dodatno pogoršati stanje kože. Uvijek savjetujem da se proizvodi za njegu kože kupuju u ljekarnama ili specijaliziranim prodavaonicama gdje osoba može dobiti stručni savjet o tipu i stanju kože te sa velikom sigurnošću odabrati kvalitetan dermokozmetički proizvod, proizveden u kontroliranim uvjetima, a posebno prilagođen dobi, tipu i stanju kože pojedinca.

Možda te zanima... Nauči tehnike disanja za imunitet i kako cijeli dan sjediti bez boli ove subote u Maksimiru! Zdravlje

Dermokozmetički brendovi Eau Thermale Avene, A-derma i Ducray svojom ponudom visokokvalitetnih dermokozmetičkih proizvoda osiguravaju osjetljivoj i netolerantnoj koži upravo ono što je potrebno: učinkovitost, sigurnost, nježnost i pouzdanost. Navedeni brendovi su jedinstveni kada govorimo o sigurnosti proizvoda jer nude i proizvode koji pripadaju jedinstvenom konceptu pod nazivom sterilna kozmetika.

Sterilna kozmetika je kozmetika koja sadrži samo neophodne sastojke za kožu. Proizvedena je od sterilnih sastojaka, u sterilnim uvjetima koji osiguravaju sterilnost proizvoda tijekom cijelog perioda uporabe što znači da su ti proizvodi 100% bez konzervansa ili tvari koji djeluju kao konzervansi. Sterilna kozmetika čuva mikrobiom kože i osigurava joj svakodnevnu zaštitu i ugodu.

Dođi i nešto više o ovome saznaj u subotu, 3. listopada na Festivalu zdravlja!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.