Američki i francuski znanstvenici tvrde da su otkrili revolucionarni test koji bi mogao pomoći u predviđanju životnog vijeka.
Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, intrinzični kapacitet (IK) - sve fizičke i mentalne sposobnosti koje osoba ima, uključujući sposobnost hodanja, razmišljanja, vida, slušanja i pamćenja - smatra se dobrim pokazateljem zdravog starenja. No do sada se mjerenje IK-a smatralo skupom i dugotrajnom procjenom fizičkog zdravlja. Ipak, istraživači kažu da bi jednostavan test sline ili krvi mogao mjeriti IK praćenjem obrazaca metilacije DNK - kemijskih oznaka koje reguliraju aktivnost gena u tijelu - kako bi se procijenila biološka dob osobe.
U desetogodišnjoj studiji, u kojoj su znanstvenici pratili više od 1000 odraslih osoba u dobi između 20 i 102 godine, razvili su IK rezultate za svaku skupinu na temelju pet čimbenika rizika povezanih sa starenjem - kognitivnih funkcija, kretanja, vida i sluha, vitalnosti i mentalnog blagostanja.
Otkrili su da su oni s visokim IK rezultatima živjeli u prosjeku 5,5 godina dulje. Osobe s najvišim IK rezultatima imale su bolju funkciju pluća, brže su hodale, imale jače kosti i smatrale su se zdravima. Nizak IK bio je značajno povezan s povećanim rizikom od smrti od bolesti povezanih sa starenjem, poput kardiovaskularnih bolesti i moždanog udara.
"Test intrinzičnog kapaciteta na bazi krvi ili sline vrlo je obećavajući alat u znanosti o starenju", rekao je profesor Thomas Holland iz RUSH instituta za zdravo starenje, koji nije bio uključen u studiju. Jedan od najvažnijih aspekata je to što se ovaj test može napraviti s jednostavnim uzorkom krvi ili sline, što ga čini pristupačnim i neinvazivnim.
"To nam ne govori samo koliko imate godina, već i koliko dobro pratite proces starenja, što je puno značajnije kako bismo saznali koje intervencije treba provesti, ako su potrebne, kako bi se spriječili budući zdravstveni problemi", dodao je Holland za Medical News Today. "'Ovaj test ne daje samo pregled vašeg trenutnog stanja, već može ponuditi i uvid u vaše buduće zdravlje."
Istraživači su također proučavali odnos između prehrane i biološkog starenja te otkrili da su oni koji su jeli masnu ribu poput lososa i skuše te ograničili unos šećera imali više IK rezultate. "Otkrili smo da osobe s višim IK-om konzumiraju više piva i tamnog mesa, ribe poput skuše, lososa, sardina, plave ribe i sabljarke, ali manje dodataka kalcija", napisali su u časopisu Nature Aging. "Konzumiranje šećera u preporučenoj razini također je bilo povezano s višim IK-om."
Dr. Tunç Tiryaki, certificirani plastični kirurg i osnivač Londonskog regenerativnog instituta, koji nije bio uključen u istraživanje, rekao je da je masna riba bogata dugolančanim omega-3 masnim kiselinama koje imaju protuupalna i neuroprotektivna svojstva. "S druge strane, poznato je da prekomjerni unos šećera ubrzava oksidativni stres, inzulinsku rezistenciju i kroničnu upalu, a sve to narušava IK. Unos šećera u preporučenim količinama vjerojatno podržava metaboličku fleksibilnost i smanjuje upalno opterećenje, čuvajući kognitivne i fizičke funkcije."
Dr. Tiryaki je također preporučio redovitu tjelesnu aktivnost, uključujući aerobne aktivnosti i vježbe snage, kako bi tijelo ostalo mlado. Također je naglasio važnost održavanja društvenih veza i stimuliranja mozga kako bi se spriječile bolesti povezane sa starenjem.