Zdravlje Naši nutricionisti, psiholozi i kineziolozi pišu za vas 20. travnja 2023.

4 skupine ljudi koje bi trebale jesti isključivo organske jagode ili ih izbjegavati

jagode
Foto: Pexels Jagode
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Osim lijepog izgleda i izuzetno primamljivog okusa, jagode, koje spadaju u skupinu bobičastog voća, osiguravaju čitav spektar hranjivih tvari. One su prije svega odličan izvor vitamina C, pa je tako jednom šalicom jagoda moguće zadovoljiti dnevne potrebe za ovim važnim vitaminom.

Ističu se jagode i sadržajem mangana, te kalija i folne kiseline. Kao idealna protuteža siromaštvu kalorija jagode nude fenolne fitokemikalije uključujući antocijanine i elagičnu kiselinu. Ovi biljni spojevi osiguravaju snažnu antioksidativnu i protuupalnu zaštitu.

Jagode se po količini pesticida već dugo nalaze na prvom mjestu

 | Author: Privatna arhiva Foto: Privatna arhiva Sandra Krstev Barać mag. nutricionizma Dobro je poznato da sezona jagoda kod nas traje od svibnja do srpnja i da je tada pravo vrijeme za uživanje u svježim i sočnim jagodama. No, brojni kupci strahuju od sadržaja pesticida u jagodama, i to s pravom! Naime, prema godišnjem popisu voća i povrća koje dokazano sadržava najveću razinu rezidualnih pesticida, a koju svake godine sastavlja Environmental Working Group (Radna grupa za okoliš), jagode se već nekoliko godina zaredom nalaze na prvom mjestu!

Treba naglasiti da su ovdje ispitane jagode prisutne na američkom tržištu, no činjenica je da su jagode kultura u čijem uzgoju se koristi puno kemikalija, pa i na našem tržištu možemo naći jagode s visokim udjelom pesticida, osobito ako su one iz uvoza.

To znači da su naše omiljene bobice, čak i kada se dobro operu prije konzumacije, krcate nepoželjnim sintetskim spojevima, a to može utjecati i na naše zdravlje i osobito na zdravlje naših mališana. Naime, iako je opći stav da se pesticidi i druge kemikalije koriste u nedovoljnim količinama da bi mogle naškoditi zdravlju, razlog za zabrinutost postoji. Nerijetko se agrikulturne kemikalije dovode u vezu s nekim oblicima karcinoma, smanjenim fertilitetom u muškaraca ili raznim vrstama alergijskih reakcija.

Možda te zanima... Razorni učinci nesanice i manje očekivani uzroci Hrana

Skupine koje trebaju posebno paziti na podrijetlo jagoda

Zabrinutost je osobito aktualna kada su u pitanju dojenčad i djeca te trudnice i dojilje. Dojenčad i mala djeca, naime jedu manje raznoliku hranu od odraslih, a ujedno zbog manjeg tijela unose više hrane, pa i toksina po kilogramu tjelesne mase. Posljedica je veće nakupljanje štetnih tvari u organizmu i to nerijetko u količinama koje nadmašuju sigurnosne količine. Vjeruje se da je konzumacija konvencionalne hrane i u njima sadržanih pesticida, uzrok sve većeg broja alergijskih reakcija u djece.

Stoga je kupnja organskih uzgojenih jagoda najbolji način da se umanji izloženost organizma sintetskim pesticidima, herbicidima i ostalim kemikalijama. Ukoliko su financije problem, druga solucija kako barem smanjiti izloženost pesticidima je kupovina od provjerenih, lokalnih uzgajivača jagoda i to upravo sada, kada su jagode u sezoni.

https://www.funkcionalnamedicina.com/

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.