Zdravlje Simptomi i pomoć 08. veljače 2022.

Istraživanje pokazalo da bi paracetamol mogao povećati rizik od srčanog i moždanog udara

Foto: shuterstock Dugotrajna upotreba paracetamola mogla bi povećati rizik od srčanog i moždanog udara
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Istraživanje je pokazalo da bi dugotrajna upotrebe paracetamola, kod ljudi s visokim krvnim tlakom, mogla povećati rizik od srčanog i moždanog udara.

Iako je uzimanje lijeka protiv bolova za glavobolju i temperaturu sigurno, istraživači sa Sveučilišta u Edinburghu napominju kako bi liječnici trebali razmisliti o rizicima i koristima paracetamola kojeg pripisuju svojim pacijentima s visokim krvnim tlakom. Paracetamol se koristi širom svijeta kao kratkoročni lijek za bolove, ali se također propisuje za liječenje kronične boli, unatoč malom broju dokaza o njegovoj dobrobiti za dugotrajnu upotrebu. 

Gotovo trećina svjetske populacije ima povišeni krvni tlak, a upravo on povećava rizik od srčanog i moždanog udara. Pokazalo se da su kardiovaskularne bolesti i dalje glavni uzrok smrtnosti u Hrvatskoj, a 18 % smrtnih slučajeva u svijetu povezano je s hipertenzijom.  

Možda te zanima... Aspirin pod povećalom: "Ne bi ga trebalo uzimati u preventivne svrhe" Zdravlje

Istraživanje provedeno na 110 dobrovoljaca

Istraživanje je pratilo 110 dobrovoljaca, od kojih je dvije trećine uzimalo lijekove za visoki krvni tlak ili hipertenziju. U nasumičnom ispitivanju, od njih je zatraženo da uzimaju 1 g paracetamola četiri puta dnevno tijekom dva tjedna, što je uobičajena doza za pacijente s kroničnom boli, a zatim placebo još dva tjedna. 

Ispitivanje je pokazalo da paracetamol povećava krvni tlak, "jedan od najvažnijih čimbenika rizika za srčane i moždane udare, mnogo više od placeba", rekao je klinički farmakolog iz Edinburgha prof. James Dear. Istraživači savjetuju liječnicima da pacijentima s kroničnom boli daju što slabiju dozu paracetamola i da pažljivo promatraju one s visokim krvnim tlakom i rizikom od srčanih bolesti. Vodeći istraživač dr. Iain MacIntyre, konzultant za kliničku farmakologiju u NHS Lothianu, rekao je da je kratkotrajna upotreba paracetamola za glavobolje ili groznicu u redu.  

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock Pokazalo se da su kardiovaskularne bolesti i dalje glavni uzrok smrtnosti u Hrvatskoj, a 18 % smrtnih slučajeva u svijetu povezano je s hipertenzijom

Postoji još puno nepoznanica

Dr. Dipender Gill, predavač na Sveučilištu u Londonu, smatra da je istraživanje otkrilo mali, ali značajan porast krvnog tlaka te da ipak ima još puno nepoznanica. “Prvo, nije jasno hoće li se uočeno povećanje krvnog tlaka održati uz dugotrajnu primjenu paracetamola. Drugo, nije poznato bi li bilo ikakvo povećanje krvnog tlaka, koje se može pripisati uporabi paracetamola, moglo dovesti do povećanog rizika od kardiovaskularnih bolesti”, rekao je dr. Gill za BBC.

Jedno veliko istraživanje u SAD-u otkrilo je vezu između dugotrajne uporabe paracetamola i povećanog rizika od srčanog udara, ali nije se moglo dokazati da jedno uzrokuje drugo. I druga manja istraživanja nisu uspjela potvrditi vezu

Migrene Možda te zanima... 9 suptilnih znakova koji upućuju na srčane probleme Zdravlje

Istraživački tim iz Edinburgha ne može objasniti kako bi paracetamol povisio krvni tlak, ali bi njihovi nalazi trebali dovesti do revizije dugoročnih recepata za paracetamol. Paracetamol se prije smatrao sigurnijim od nesteroidnih protuupalnih lijekova protiv bolova, poput ibuprofena, za kojeg se smatra da podiže krvni tlak kod nekih ljudi.

Iz britanske Zaklada za srce, koja je financirala studiju, rekli su da bi liječnici i pacijenti trebali redovito promišljati je li potreban bilo kakav lijek pa čak i relativno bezopasni paracetamol. Dr Richard Francis, iz britanske Udruge za moždani udar, rekao je za BBC da su potrebna daljnja istraživanja na ljudima s normalnim, zdravim krvnim tlakom, tijekom dužeg vremenskog razdoblja kako bi se potvrdili rizici i prednosti šire upotrebe paracetamola. 

naranče Možda te zanima... Prevencija moždanog udara: Hrana i vitamini koji mogu pomoći Hrana

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.