Zdravlje Zdravlje žena 07. veljače 2022.

Najčešći uzrok smrtnosti u Hrvatskoj 2020., korona je na 5. mjestu

Foto: Hrvatska kuća srca Upravitelj Zaklade Hrvatska kuća srca akademik Davor Miličić smatra kako kampanja "Žena i srce" može osvijestiti žene o važnosti kardiovaskularnog zdravlja
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Ishemijska bolest srca i dalje prvi uzrok smrti u Hrvatskoj, a na drugom mjestu moždani udar. Zaklada Hrvatska kuća srca skreće pozornost na važnost prevencije kardiovaskularnih bolesti.

Javnozdravstvena kampanja „Go Red for Women“ posvećena  kardiovaskularnom zdravlju žena, prevenciji, dijagnostici i kontroli kardiovaskularnih bolesti, što uključuje bolesti krvnih žila srca i mozga kod žena pokrenuta je još 2004. godine u SAD-u, a Svjetska kardiološka federacija kampanju je proširila po cijelom svijetu. Danas više od 50 zemalja provodi nacionalne kampanje „Go  Red for Women“ #nosicrveno, podižući svijest i osiguravajući sredstva za borbu protiv srčanih bolesti i moždanog udara kroz organizaciju stručnih skupova, edukacijskih promotivnih kampanja, modnih revija, zdravstvenih pregleda i sportskih događaja.

Kampanja ima za cilj potaknuti žene da se brinu o svom zdravlju, prvenstveno zdravlju srca i krvnih žila, jer je većinu tih bolesti moguće spriječiti zdravim životnim navikama, a isto tako želi potaknuti stručnjake u zdravstvu  na posebnu pozornost za srčani i moždani udar kod žena, zbog njihovih razlika u odnosu na muškarce.

Bolesti srca najčešći uzrok smrti i kod žena i muškaraca

„Iz istog razloga Zaklada „Hrvatska kuća srca“ pokrenula je 2020., godine kampanju „Žena i srce“ s ciljem podizanja svijesti žena o kardiovaskularnim bolestima i važnosti rane dijagnostike, a u sklopu kampanje provedena je akcija probira – određivanja kardiovaskularnog rizika kod žena starijih od 45 godina u suradnji s Gradom Zagrebom i Poliklinikom 'Srčana'  tijekom koje je pregledano oko tisuću žena“, izjavio je Upravitelj Zaklade akademik Davor Miličić.

Otkucaji srca Možda te zanima... Što može biti uzrok ubrzanog kucanja srca i kada se treba zabrinuti? Zdravlje
 

Zaklada „Hrvatska kuća srca“ skreće pozornost na podatke Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo za 2020. godinu prema kojima su kardiovaskularne bolesti i dalje vodeći uzrok smrtnosti od kojih je umrlo 22 886 osoba, od čega 13 131 žena i 9755 muškaraca.

Najviše osoba  u 2020. g. umrlo je od ishemijske bolesti srca (7589) i cerebrovaskularnih bolesti (4950). Slijede šećerna bolest (4697) na trećem mjestu, hipertenzija (4487) na četvrtom mjestu, COVID-19 (4478)  na petom mjestu, a rak bronha i pluća (2819) na šestom mjestu.

U muškaraca su vodeći uzroci smrti ishemijska bolest srca ( 3645), COVID-19 (2590), a na trećem su zabilježene cerebrovaskularne bolesti (2120). U žena su ishemijska bolest srca (3944), hipertenzivna bolest (2888), cerebrovaskularne bolesti (2 830) i šećerna bolest (2755) i dalje vodeći uzroci smrti  dok je COVID-19 kao uzrok smrti na petom mjestu (1888).

Izračunaj svoj rizik za bolesti srca

Zaklada Hrvatska kuća srca nastavlja s projektom Žena i srce te s edukacijom žena o ranom prepoznavanju kardiovaskularnih bolesti te se na taj način pridružuje svjetskoj kampanji Go Red for Woman u borbi za ženski zdravlje srca. Ono što već danas građani mogu besplatno napraviti zahvaljujući aplikaciji Zaklade Hrvatska kuća srce jest procjena kardiovaskularnog rizika putem online kalkulator:https://kvkalkulator.cuvarisrca.hr/

Možda te zanima... Upala srčane ovojnice - simptomi slični infarktu i posljedice Zdravlje

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.