Zdravlje Simptomi i pomoć 30. listopada 2022.

Inozitol za policistične jajnike: Iskustva i savjeti stručnjaka

Foto: shutterstock Inozitol je suplement koji se koristi za ublažavanje simptoma policističnih jajnika, ali i kod drugih zdravstvenih tegoba
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Inozitol se nalazi u mnogim namirnicama kao što su voće i povrće, cjelovite žitarice i orašasti plodovi, no može ga proizvesti i tvoje tijelo razgradnjom ugljikohidrata. Također se koristi kao dodatak prehrani i kao komplementarna terapija za liječenje širokog spektra medicinskih stanja, uključujući metaboličke poremećaje, poremećaje raspoloženja i sindrom policističnih jajnika. Stručne savjete donose ginekolog Erden Radončić i nutricionistica Sandra Krstev Barać.

Inozitol je šećerni alkohol koji najčešće dolazi u obliku mio-inozitola i D-chiro-inozitola, a nutricionistica Sandra Krstev Barać napominje da organizam "može pretvoriti mio-inozitol u D-chiro oblik uz pomoć enzima epimeraze, čija se aktivnost razlikuje po različitim tkivima".

Inozitol je često istraživan u studijama te postoje dokazi da bi se mogao koristiti za ublažavanje mentalnih bolesti i stanja poput paničnih poremećaja i depresije. No, nutricionistica Krstev Barać napominje kako su se u nekim studijama koristile velike doze inozitola, od 12 grama i više kroz period od minimalno mjesec dana i ako pokazuju pozitivne primjene inozitola potrebno je provesti još kvalitetnih studija na ovu temu. Ipak, dodaje kako postoje indikacije koje idu u prilog korištenja inozitola kao dodatka prehrani, pogotovo kod sindroma policističnih jajnika. 

Zdravstvene prednosti inozitola

"Osnovna uloga inozitola je da sudjeluju u izgradnji stanične membrane, staničnoj signalizaciji i ekspresiji gena. Dodatno, inozitol ima različite uloge u prijenosu inzulinskih signala unutar stanice odnosno učinkovitom iskorištavanju glukoze", objašnjava Krstev Barać. Evo nekoliko zdravstvenih prednosti inozitola:

  • Smanjuje rizika od metaboličkog sindroma, koji je čimbenik rizika za brojna stanja uključujući povećanu masnoću na trbuhu, visoki krvni tlak i visoku razinu šećera u krvi
  • Snižava visoki kolesterol
  • Pomaže tijelu u regulaciji i obradi inzulina
  • Pomaže u ublažavanju tjeskobe i simptoma paničnog poremećaja
  • Smanjuje rizika od gestacijskog dijabetesa koji započinje u trudnoći
  • Ublažavan simptome depresije
  • Ublažava simptome sindroma policističnih jajnika
Bubrežni_Kamenci Možda te zanima... Sindrom koji uzrokuje bubrežne kamence Zdravlje

Upotreba inozitola

Inozitol kao dodatak prehrani može se koristiti za širok raspon zdravstvenih stanja. Prema najnovijim istraživanjima, inozitol može biti koristan za neke poremećaje, uključujući mentalne probleme, PCOS i metaboličke poremećaje.

Poremećaji raspoloženja i anksioznosti

Budući da stimulira proizvodnju hormona "dobrog" osjećaja serotonina i dopamina, vjeruje se da inozitol pomaže u ublažavanju simptoma depresije i anksioznosti. Dobrobiti su uglavnom vidljive kod osoba s paničnim poremećajem kod kojih je depresija česta. Mala studija objavljena u Journal of Clinical Psychopharmacology istraživala je učinak mioinozitola na 20 osoba s paničnim poremećajem. Sudionici koji su dobivali 18 miligrama mio-inozitola dnevno i 150 miligrama antidepresiva fluvoksamina tijekom četiri tjedna, imali su u prosjeku 2,4 napadaja panike manje u jednom tjednu. 

Osim paničnog poremećaja, inozitol može biti koristan u liječenju opsesivno-kompulzivnog poremećaja (OCD), poremećaja pažnje/hiperaktivnosti (ADHD) i posttraumatskog stresnog poremećaja (PTSP) s obzirom na njegov učinak na razine serotonina i dopamina.

anksioznost simptomi Možda te zanima... Anksioznost: simptomi, vrste i liječenje prirodnim putem Zdravlje

Metabolički poremećaji

Postoje dokazi koji sugeriraju da inozitol može ispraviti mnoge metaboličke poremećaje koji pridonose razvoju visokog krvnog tlaka, dijabetesa i metaboličkog sindroma. Studija objavljena u International Journal of Endocrinology objavila je da su ljudi s dijabetesom tipa 2 koji su svakodnevno dobivali mioinozitol i D-chiro-inozitol zajedno s lijekovima protiv dijabetesa imali značajan pad glukoze u krvi natašte nakon tri mjeseca.

Druga studija objavljena u časopisu Menopause sugerira da mioinozitol može pomoći u liječenju metaboličkog sindroma kod žena u postmenopauzi. Prema istraživanju, žene koje su šest mjeseci uzimale dodatke mioinozitola doživjele su značajno veća poboljšanja krvnog tlaka i razine kolesterola nego žene koje su uzimale placebo.

Sindrom policističnih jajnika

 | Author: Mateja Vrčković Foto: Mateja Vrčković Zdravolovka Sandra Krstev Barać mag. nutricionizma s preko 14 godina iskustva u nutricionističkom savjetovanju i edukaciji javnosti i stručnjaka o odnosu prehrane i zdravlja napisala je tekst o idealnoj prehrani za oboljele od hormonski uvjetovanog raka (rak dojke, jajnika, maternice, prostate, testisa) Istraživanja su pokazala pozitivne učinke kako mio-inozitola, tako i D-chiro-inozitola na metabolizam, hormone i same jajnike. "U kliničkim ispitivanjima se pokazalo da mio-inozitol može imati povoljan učinak na stope ovulacije i začeća, ali i metaboličke parametre kao što su trigliceridi i kolesterol, dok D-chiro-inozitol nudi dodatnu pogodnost i može povećati djelovanje inzulina čime poboljšava funkciju jajnika, te smanjiti razine muških spolnih hormona u žena sa sindromom policističnih jajnika", napominje nutricionistica Krstev Barać.

Dr. sc. Erden Radončić, specijalist ginekologije i porodništva, subspecijalist humane reprodukcije iz Poliklinika Repromed u Zagrebu objašnjava da visoke razine muških hormona u jajnicima "blokiraju pretvorbu androgena u estrogen", a upravo inozitol "smanjenjem rezistencije na inzulin smanjuje u konačnici stvaranje androgena u većim količinama te pomaže u uspostavljanju ovulacijskih ciklusa". 

Ipak, uz korištenje inozitola posebno je važna i protuupalna prehrana. Ginekolog Radončić smatra da bi "optimalno bilo unositi 50 Erden Radončić | Author: Mateja Vrčković Foto: Mateja Vrčković Dr. sc. Erden Radončić dr. med. spec. ginekologije član je stručnog tima Zdravolovaca % ugljikohidrata, 25 % proteina i 25 % masti". Radončić dodaje da je kod pretilih osoba inzulinska rezistencija posljedica prekomjerne težine pa je potrebno "uspostaviti i balans ukupnog kalorijskog unosa i potrošnje". Uz to nutricionistica Krstev Barać dodaje da optimalna prehrana koja pozitivno utječe na zdravlje žena s policističnim jajnicima uključuje:

  • visok unos vlakana putem mahunarki, povrća i voća
  • kvalitetan izvor proteina u svakom obroku
  • unos antioksidansa putem raznolikog povrća, voća i začina
  • unos ribe minimalno dva puta tjedno
  • unos namirnica koja sadrže fitoestrogene poput cjelovite soje ili mljevenih lanenih sjemenki
  • redovit unos orašastog voća
  • unos fermentiranih namirnica kao što su kiseli kupus, kiselo povrće, tempeh, miso, kombucha napitka
  • redovito ispijanje zelenog čaja i čaja od metvice

Cilj je cjelovita prehrana koja ne sadrži "procesiranu, industrijsku hranu kao i jednostavne šećer i alkohol. Kod nekih žena problem može predstavljati i intolerancija odnosno osjetljivost na određene namirnice pa vrijedi razmotriti i provođenje eliminacijske dijete, naravno uz podršku nutricionista", zaključuje Krstev Barać. Više o nutricionističkim savjetima pročitaj na stranici Funkcionalnamedicina.com

Možda te zanima... Prehrana i savjeti koji pomažu kod sindroma policističnih jajnika Hrana

Iskustva s inozitolom

Valentina (28) i Martina (27) obje se bore sa sindromom policističnih jajnika još od srednje škole. Valentina je primijetila da ne dobiva redovito menstruaciju te je primijetila promjene u dlakavosti pa je odlučila posjetiti ginekologa. Ginekolog joj je preporučio kontracepcijske tablete  koje je s kraćim pauzama pila devet godina. Probala je razne doze kontracepcijskih tableta, od onih najjačih do najslabijih, i primijetila je da joj jednostavno ne odgovaraju pa je odlučila potražiti drugo mišljenje te joj je nova ginekologica preporučila inozitol. Od kada ga pije ima redovite menstruacije, a i uspjela je smršavjeti te se generalno osjeća puno bolje. "Nemam više promjene raspoloženja, a čak mi je razina glukoze u krvi prvi put pala ispod pet mmol/L. Osim toga, i dlakavost na licu mi se smanjila pa više ne rastu crne i debele dlake, već su tanje“, rekla je Valentina.

Martina se tijekom srednje škole borila s hormonskim aknama pa joj je za jednog čišćenja lica kozmetičarka savjetovala da ode provjeriti hormone i posjeti ginekologa s obzirom na akne. Uz to imala je i neredovite menstruacije od 13 do 16 godine pa je na svom prvom pregledu kod ginekologa otkrila da ima puno malih cista na jajnicima te je dobila terapiju. Dobila je najjače kontracepcijske tableta, ali je već nakon tri mjeseca morala napraviti pauzu zbog loših nalaza jetre i jetrenih hormona. Nakon toga je dobila najslabije kontracepcijske tablete koje je pila sve do 2020., nešto duže od 10 godina. „Pomoću kontracepcijskih tableta sam imala redovite menstruacije, akne su mi se smanjile, kao i pojačana dlakavost“, rekla je Martina.

No, priznaje kako je na tabletama često osjećala promjene raspoloženja te je osjećala i smušenost na koju nije obraćala previše pažnje. Ipak, najslabija doza joj više nije pomagala pa je dobila nove tablete koje je pila do petog mjeseca 2021. Dodaje da se zbog novih tableta psihički osjećala jako loše jer su promjene raspoloženja bile česte, a i samopouzdanje joj je palo. Nakon toga je odlučila probati Evine kapi koje nije redovito uzimala pa i nije vidjela neke rezultate. Ipak, nakon sestričnine preporuke, koja se isto bori s policističnim jajnicima, odlučila je probati mio-inozitol. Mio-inozitol sada pije već tri mjeseca, a iako misli da je prerano vidjeti neke konkretnije prednosti dodaje da su joj se upalne akne smirile. "Za dlakavost nažalost još nije pomoglo, ona je i dalje ostala pojačana, a menstruacije mi još nisu redovite, iako dolaze“, priznaje Martina. Unatoč tome, vjeruje da će s vremenom vidjeti poboljšanje u tim područjima, a kaže kako se puno bolje osjeća što se tiče raspoloženja i samopouzdanja otkako pije mio-inozitol.

Moguće nuspojave inozitola

Inozitol se općenito smatra sigurnim za odrasle. Nuspojave, ako ih ima, uglavnom su blage i mogu uključivati mučninu, bol u trbuhu, umor, glavobolju i vrtoglavicu. Većina nuspojava javlja se pri dozama većim od 12 grama dnevno.

No, metabolički učinci inozitola možda nisu prikladni za svakoga. Čak i kod osoba s dijabetesom, produljena ili prekomjerna uporaba inozitola može dovesti do hipoglikemije ili niske razine šećera u krvi. Iako postoje neka istraživanja koja sugeriraju da bi inozitol mogao biti od pomoći kod bipolarnog poremećaja, također postoji zabrinutost da bi on mogao uzrokovati maničnu ili hipomanijsku epizodu.

Također postoji određena zabrinutost da visoke doze inozitol heksafosfata mogu smanjiti sposobnost tijela da apsorbira cink, kalcij, željezo i druge esencijalne minerale, izazivajući nutritivne nedostatke čak i ako osoba ima uravnoteženu prehranu. 

Inozitol | Author: shutterstock Foto: shutterstock Suplementi inozitola mogu se pronaći u obliku kapsula, tableta ili praha

Doziranje inozitola

Iako ne postoje preporučene dnevne doze za unos inozitola, Europska agencija za sigurnost hrane procijenila je da tijelo samo proizvodi otprilike četiri grama inozitola dnevno te da se putem hrane dnevno unese od 500 do 1000 miligrama. 

"Kod D-chiro-inozitola bitno je ne koristiti visoke doze jer će se to negativno odraziti na razinu testosterona i kvalitetu jajnih stanica. Budući da postoje i pojedinačne, ali i  formulacije koje sadrže kombinacije inozitola te da pojedine vrsta inozitola nose sa sobom i specifičnosti što se tiče trajanja suplementacije, ali i doza, najbolje je savjetovati se sa stručnom osobom prije njihove primjene", napominje Krstev Barać. Dodaje kako je doza mio-inozitola od dva do četiri grama dnevno učinkovita.

Suplementi inozitola mogu se pronaći u obliku kapsula, tableta ili praha, a svaki proizvođač preporučuje dnevne doze ovisno o stanju za koje se primjenjuje:

  • Metabolički sindrom: 2 grama dva puta dnevno
  • Sindrom policističnih jajnika: 2 grama dva puta dnevno
  • Psorijaza uzrokovana litijem: do 6 grama jednom dnevno
  • Anksioznost i napadaji panike: Do 12 grama dnevno

Dakle, ako odlučiš uzimati inozitol kao dodatak prehrani, razgovaraj sa svojim liječnikom kako bi bila sigurna da je prikladan na temelju tvog zdravlja i povijesti bolesti.

Možda te zanima... Razlika između sindroma policističnih jajnika i cista na jajnicima Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.