Zdravlje 20. svibnja 2016.

Sindrom koji uzrokuje bubrežne kamence

Bubrežni_Kamenci
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Metabolički sindrom je ozbiljan zdravstveni problem koji se dovodi u vezu sa srčanim udarom, dijabetesom, pa čak i preranom smrću. Osnovni pokazatelj ovog poremećaja je prisutnost bar tri od ovih pet simptoma: višak abdominalnog masnog tkiva, povišena razina triglicerida, niska razina dobrog kolesterola (HDL), hipertenzija i narušena tolerancija na glukozu

Novija istraživanja ukazuju na to da metabolički sindrom može biti uzrok koji se krije iza porasta broja slučajeva bubrežnog kamenca. Rizik od pojave kamenca je 54 posto ukoliko imate dvije od navedenih karakteristika, a postojanje triju simptoma povećava rizik čak na 70 posto, tvrde stručnjaci.

Kako se zaštititi?

Pretilost igra ključnu ulogu i u slučaju metaboličkog sindroma i pojave bubrežnog kamenca, vjerojatno zbog toga što pretili ljudi konzumiraju više proteina i soli (koji mogu uzrokovati oblikovanje kamenca). Redukcijom tjelesne težine može se otkloniti jedna od karakteristika metaboličkog sindroma, kao i smanjiti rizik od pojave kamenca u bubregu.

Pročitaj zašto su jaki bubrezi važni za zdravlje!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.