Zdravlje 23. rujna 2011.

Imaš li zdravo srce?

Srce_3
Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Ako želiš imati zdravo i snažno srce, trebala bi prestati pušiti, odvojiti barem pola sata dnevno za brzo hodanje, te birati zdrave i cjelovite namirnice. Povodom obilježavanja Svjetskog dana srca, donosimo ti korisne savjete za zdravo srce, te otkrivamo neke od najčešćih zabluda o srcu

Svjetski dan srca 2011. obilježiti će se u subotu, 24. rujna u Zagrebu, na Trgu Petra Preradovića od 10,00 do 13,00 sati u organizaciji Hrvatskog kardiološkog društva, Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Gradskog ureda za zdravstvo i Hrvatske udruge kardioloških medicinskih sestara. Više informacija o programu pogledaj na: www.kardio.hr

Važno je prepoznati jesi li rizična skupina!

Motom ''Jedan svijet, Jedan dom, Jedno srce'', Svjetska kardiološka federacija i Hrvatsko kardiološko društvo pozivaju svakog pojedinca da započne brigu o zdravlju svoga srca. Prepoznavanjem i razumijevanjem čimbenika rizika te poduzimanjem životno važnih koraka , možeš značajno smanjiti vlastiti rizik i rizik svoje obitelji od obolijevanja.

Svjetska kardiološka federacija poručuje kako svatko treba početi brinuti o zdravlju svoga srcu u vlastitom domu, a pri tome ti mogu pomoći 4 cilja:

  1. Ukini pušenje u svom domu
  2. Opskrbi dom zdravom hranom
  3. Budi tjelesno aktivna
  4. Provjeri svoje brojeve ( pod brojevima se misli da provjeriš krvni tlak, razinu kolesterola i glukoze, indeks tjelesne mase, opseg struka)

Redakcija Zdrave Krave ti je tim povodom pripremila pregled korisnih članaka za zdravlje tvojeg srca:

Deset tajni zdravog srca

S pola sata brzog hodanja dnevno te malim promjenama u prehrani možeš učiniti puno za zdravlje svojih krvnih žila, koje je direktno povezano sa zdravljem srca, mozga i drugih organa.  Također, važno je izbjegavati hranu s puno kolesterola, poput svinjetine i jela pripremljena na roštilju i češće koristiti maslinovo i laneno ulje

Kardiolog dr. Krešimir Štambuk objasnio je zbog čega dolazi do srčanog ili moždanog udara i dao deset jednostavnih preporuka za sprečavanje bolesti krvnih žila, a cijeli članak možeš pročitati ovdje.

Zablude o srcu

Zabluda br. 1: Žene su manje ugrožene

Žene i muškarci podjednako podliježu srčanim bolestima, samo što su uzroci različiti. Primjerice, metabolički sindrom je vjerojatniji uzrok srčane bolesti u žena nego u muškaraca. Ovu bolest karakteriziraju naslage masnoća oko struka, visok tlak te visoki nivoi glukoze i triglicerida u krvi. Pad spolnog hormona estrogena uoči i za vrijeme menopauze povećava ženama rizik od srčane bolesti u odnosu na muškarce iste dobi. Stres i depresija također oštećuju srce ženama više nego muškarcima.

Zabluda br. 2: Hormonalna terapija štiti

Zabluda je i da hormonalna terapija smanjuje rizik od srčanih bolesti. Dapače, kod nekih žena ona povisuje taj rizik pa žene na hormonalnoj terapiji moraju predano uzimati propisane lijekove za srce. Hormonalna je terapija korisna zbog toga što ublažava tegobe menopauze, kao što su navale vrućine i osteoporozu.

Pročitaj i ostale zablude o srcu...

Riješi kviz o srcu!

Podsjećamo te i na naš kviz o srcu. Ako još nisi, riješi kviz i nauči kako održati svoje srce zdravim. Klikni i riješi kviz...

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.