Zdravlje Simptomi i pomoć 17. veljače 2023.

Gripa je u silaznoj putanji, i dalje prevladava virus gripe A

temperatura
Foto: Pexels Za gribu je karakteristična temperatura viša od 38 stupnjeva C
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Hrvatski zavod za javno zdravstvo izvijestio je da je gripa u Hrvatskoj na početku silaznog djela epidemijske krivulje.

Najviše oboljelih je kao i obično bilo među djecom školske i predškolske dobi, a najniža u osoba u dobi od 65 godina i više. Tijekom sezone gripe veći je broj umrlih u usporedbi s periodom bez gripe. Gripa je u određenim rizičnim skupinama kao kod starijih od 65 godina te kod kroničnih bolesnika neovisno o dobi, češće praćena komplikacijama i smrtnim ishodom. Tijekom ove sezone prijavljeno je jedanaest smrtnih ishoda zbog gripe i njezinih komplikacija.

"Teško je reći koliko stvarno osoba umre izravno ili, što je češće, neizravno od gripe (kao posljedica pogoršanja osnovne bolesti ili komplikacije, poput upale pluća ili sepse). U Nacionalnom referentnom centru za gripu HZJZ-a u uzorcima pozitivnim na virus gripe u šestom tjednu i dalje prevladava virus gripe A (85 %), uz udio virusa gripe B od 15 %. Među subtipiziranim uzorcima pozitivnih na virus gripe A, nešto je više potvrđenog virusa gripe A/H3N2 (53 %) u odnosu na virus gripe A/H1N1 koji  čini 47 % svih subtipiziranih uzoraka. Najveća stopa prijave gripe na 100 000 stanovnika bilježi se u Koprivničko-križevačkoj, Krapinsko-zagorskoj, Brodsko-posavskoj i Požeško-slavonskoj županiji.

Prema podacima Europskog centra za sprečavanje i suzbijanje bolesti i u ostalim državama Europske unije bilježi se sporadična pojava oboljelih od gripe, a u laboratorijski potvrđenim uzorcima prevladava virus gripe tip A", navodi HZJZ.  Više podataka o sezoni gripe u državama EU i širem europskom području dostupno je ovdje.

Možda te zanima... Grlobolja: Zašto treba piti čaj, kada uzeti antibiotik i mali trikovi za olakšanje tegoba Zdravlje

Kako razlikovati gripu od viroze?

Branislava Čilić dr. med., specijalistica obiteljske medicine iz Zagreba za missZDRAVU je objasnila kako razlikovati gripu od viroze:   "Razlika je u visoka temperaturi, kod gripe je temperatura od 38 do 41°C, a virozu prati temperatura od 37,5 do 38,5°C te šmrcanje i kašljanje koje je kod gripe rijedak simptom. Osim toga, kod viroze nema jakih bolova u mišićima i kostima te malaksalosti".

Obole li od gripe djeca do dvije godine starosti, temperaturu treba skidati paracetamolom. Djeca moraju unositi i puno tekućine jer uz temperaturu voda brzo nestaje iz tijela, savjetuje dr. Čilić i objašnjava: "Kod male djece dišni putevi su puno uži pa uz gripu najčešće dobiju i grlobolju, upravo zbog nedostatka tekućine. Nešto starija djeca liječe se na isti način, ali gripu lakše prebrode. Kako bi zaštitili djecu, tijekom sezone gripe ne treba ih voditi na mjesta s puno ljudi".

Dr. Čilić objasnila je da gripa predstavlja najveću opasnost kroničnim bolesnicima starijima od 65 godina. "To se odnosi na dijabetičare, astmatičare te srčane i plućne bolesnike. Kod njih virus gripe može zakomplicirati opće zdravstveno stanje i izazvati teže posljedice." Dr. Čilić kaže da njima jedino može pomoći cijepljenje, koje će im stvoriti imunitet umjetnim putem. Cijepiti se trebaju prije početka sezone gripe. Obole li, trebaju izbjegavati mjesta s puno ljudi, sredstva javnog prijevoza i odmarati.


Možda te zanima... Lijekovi za prehladu pod istragom zbog rizika od moždanog udara Zdravlje

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.