Zdravlje Simptomi i pomoć 21. rujna 2018.

Pet ključnih činjenica o demenciji koje bi trebali svi znati

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Rujan je mjesec borbe protiv Alzheimerove bolesti. U mnogim hrvatskim gradovima, posebice 21. rujna na Svjetski dan Alzheimerove bolesti, održat će se predavanja i prigodna događanja, a središnji događaj bit će u Zagrebu na Europskom trgu.

Pridruži se i podrži svojim stavom osobe s demencijom, njihovu rodbinu i prijatelje koji u najvećem broju slučajeva brinu o njima. Hrvatska udruga za Alzheimerovu bolest već duži niz godina 21. rujna obilježava Svjetski dan Alzheimerove bolesti, a od prije pet godina te aktivnosti proširila je na cijeli rujan – Mjesec borbe protiv Alzheimerove bolesti, odnosno demencije. Tako se, vođena Svjetskim savezom nacionalnih udruga za Alzheimerovu bolest, pridružila za sada još relativno malom broju zemalja u svijetu koji imaju dovoljno snage za takve aktivnosti.

Prema procijeni Hrvatske udruge za Alzheimerovu bolest u Hrvatskoj s demencijom živi oko 90.000 osoba. Bez utvrđene dijagnoze u najmanje 80 posto slučajeva. Svakog sata pridružujem im se još jedna. Svjetska zdravstvena organizacija predviđa da će se  za petnaest godina, ako se ne pronađu odgovarajući lijekovi taj broj u svijetu udvostručiti. A do 2050. utrostručiti!

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Demencija se tiče svih nas jer gotovo svatko poznaje jednu osobu s demencijom

"Ovogodišnja tema Mjeseca borbe protiv Alzheimerove bolesti u Hrvatskoj je 'Demencija se tiče svih nas' jer prema svjetskim među nama gotovo da ne postoji osoba koja ne zna za barem jednu osobu koja izravno nosi breme demencije. U očekivanju da donositelji  javnozdravstvenih politika usvoje Nacionalni plan borbe protiv demencije, koji predlažemo već godinama, pokrenuli smo uz ostalo i inicijativu Prijatelji demencije – Hrvatska. U sklopu nje i razvoj Demenciji prijateljskih zajednica – prvenstveno gradova i županija. Naši prvi demenciji prijateljski gradovi, Zagreb i Umag, započeli su razvijati svoje akcijske programe borbe protiv demencije, posebice planove rane dijagnoze bolesti koje uzrokuju demenciju. Bit će to u tim zajednicama veliki korak u pomaganju da osobe s demencijom počinju pravovremeno primati lijekove koji usporavaju razvoj demencije i potporu – da žive duže i bolje", rekli su iz Hrvatske udruge za Alzheimerovu bolest i objasnili što svatko od nas može učiniti protiv stigmatizacije oboljelih od demencije:

"Osobe oboljele od demencije obilježene su kao mentalni ili psihički bolesnici, iako to nisu. Zato se povlače iz društva, taje svoje stanje pa žive bez socijalne pomoći i dijagnoze, a to znači i da se ne liječe. Vi koji znate da je to loše i koji ste svjesni bremena demencije, možete jako puno učiniti kako bi se unaprijedila javna svijest o demenciji. To će pomoći osobama s demencijom da se ne povlače iz društva. Zato svaki puta kada ste u prilici objasnite svojim znancima i prijateljima pet ključnih istina o demenciji. Jer koliko god trebali nacionalne planove i akcijske programe borbe protiv demencije, niti jedan zakon ili propis neće nas riješiti negativnih predodžbi o demenciji – bez naše pomoći."

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Top pet činjenica o demenciji

Kada bi ljudi znali samo pet jednostavnih činjenica o demenciji, to bi im zaista pomoglo da o njoj i onima koji žive s demencijom misle drugačije. Otkrijte na stranicama www.prijateljidemencije.alzheimer.hr što znače:

  • Demencija nije normalni dio starenja
  • Uzroci demencije su bolesti mozga
  • Demencija nije samo gubljenje pamćenja
  • Moguće je živjeti dobro s demencijom
  • Najbitnija je osoba, a ne demencija
Demencija_1 Možda te zanima... 6 neočekivanih znakova demencije Zdravlje

Pamcenje Možda te zanima... Deset znakova Alzheimerove bolesti Zdravlje

Kako možeš postati Prijatelj demencije?

Ako naučiš malo više o demenciji lakše ćeš doprinijeti društvenim promjenama u svojoj zajednici. Postani zato Prijatelj demencije, osoba koja im ne okreće leđa. Pridruži se stotinama građana koji su to već učinili. Prijatelji demencije nisu politički aktivisti, već osobe koje su naučile malo više o demenciji.

Prijatelj demencije može postati svatko - besplatno. Učini to putem stranice prijateljidemencije.alzheimer.hr/pridruzi-se, tijekom naših informativnih sastanaka ili na Alzheimer Caféima i doprinesi izgradnji demenciji prijateljskog društva. Na dar ćeš dobiti, u okviru naših skromnih volonterskih mogućnosti, svoj bedž i Malu knjigu prijateljstva. U njoj ćeš naći pregršt korisnih savjeta kako možeš pomoći osobama s demencijom.

Sumnjaš li na pojavu simptoma demencije ili ti treba pomoć u brizi za osobu s demencijom, javi se Savjetovalištu Hrvatske udruge za Alzheimerovu bolest. Ako nekoga od tvojih prijatelja, znanaca ili kolega brinu iste stvari, uputi i njega u Savjetovalište.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.