Zdravlje 14. siječnja 2016.

6 neočekivanih znakova demencije

Demencija_1
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Depresija je jedan od najranijih simptoma demencije, pokazala je nova neurološka studija provedena na uzorku od 2400 zdravih odraslih osoba starijih od 50 godina, koje su trebale odgovoriti na pitanja vezana za njihovo mentalno i fizičko zdravlje. Nakon sedam godina, istraživački tim provjerio je koliko je ispitanika razvilo znakove demencije

Osobe koje su počele pokazivati znakove demencije tijekom tih sedam godina na početku ispitivanja su rekle da su se osjećale depresivno. Međutim, autori studije su objasnili da depresija ipak nije pouzdan znak da će netko razviti demenciju kasnije u životu. Naime, oko 15 posto sudionika koji su rekli da su se osjećali depresivno nakon sedam godina nisu pokazivali znakove demencije. Rezultati drugih studija upozoravaju na još pet mogućih znakova demencije:

Promjena okusa

Studija rađena u Japanu ukazuje da ako iznenada počneš osjećati čežnju za slatkim okusima to može biti znak upozorenja. Kako demencija zahvaća određene dijelove mozga to utječe na dijelove mozga zadužene za kontrolu okusa, tumače znanstvenici.

Iznenadna sklonost kriminalnom ponašanju

Iznenadno prakticiranje novih loših navika poput krađe ili opasnog ponašanja u prometu  mogući su rani znakovi demencije. Bolest napada dio mozga koji je odgovoran za prepoznavanje i poštivanje društvenih pravila i konvencija.

Nemogućnost razumijevanja sarkazma

Nemogućnost da se prepozna laž, sarkazam i druge vrste govora u "prenesenom značenju" je još jedan rani simptom demencije, upozoravaju znanstvenici sa Sveučilišta u Kaliforniji. Smatraju to mogućim jer bolest zahvaća dio mozga zadužen za obradu složenih jezičnih informacija.

Smanjenje fizičke snage

Rezultati novog istraživanja sugeriraju da za usporavanje hoda mogu biti odgovorne beta-amiloidne nakupine u mozgu. Za Alzheimerovu bolest karakteristično je stvaranje naslaga bjelančevina koje potiču upalni proces, zvanih beta-amiloidi, koji također stvaraju zamršene čvorove pod nazivom fibrili. Izvjesno je, međutim, da naslage beta-amiloida i fibrili uvijek prate simptome Alzheimerove bolesti te da lijekovi i prehrambeni čimbenici koji sprečava upalni proces, oksidaciju i formiranje beta~amiloida i fibrila ublažavaju i simptome Alzheimerove bolesti. Rezultati novog istraživanja sugeriraju da za usporavanje hoda mogu biti odgovorne beta-amiloidne nakupine u mozgu. U najnovijoj studiji, objavljenoj u časopisu "Neurology", znanstvenici su testirali brzinu hodanja i skenirali mozgove 128 ljudi prosječne dobi od 76 godina i našli vezu između beta-amiloida i sporijeg koraka.

Sklonost ritualnim radnjama

Kompulzivne "ritualne" navike jedan su od znakova rane demencije tvrde znanstvenici sa Sveučilišta u Kaliforniji. Primjerice svakodnevno kupovanje novina i spremanje uvijek na isto mjesto bez da ih se pročita jedna je od takvih navika.

Otkrij tajne vječno mladog mozga

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.