Unatoč svojoj slatkoći, bundeva je preporučljiva hrana za dijabetičare, a njeni sastojci jačaju srce i krvne žile. Bundevine sjemenke i ulje pomažu muškarcima u očuvanju zdrave prostate. Meso bundeve bogato je antioksidansima, vlaknima, magnezijem, kalijem te vitaminima B, C, E i K te provitaminom A, alfa i beta karotenima važnim za zdravlje očiju i kože.
Kako napraviti bundevin med?
Ovaj pripravak jača imunitet, pomaže kod zatvora i tegoba debelog crijeva, izlučivanja žuči, problema s jetrom i bubrezima te liječi mokraćne puteve. Preporučljiv je i kod povišenog kolesterola.
- Izreži vrhove zrele bundeve te ukloni sjemenke i vlakna. U rupu koju si izdubila naspi med te poklopi vrhom bundeve.
- Ostavi da odstoji 10 dana na hladnom. Čuvaj u hladnjaku, najdulje deset dana.
- Prokuhan će trajati dulje, ali će se tad izgubiti dio hranjivih sastojaka.
- Uzimaj dvije do tri žličice na dan.