Zdravlje Simptomi i pomoć 24. srpnja 2023.

Aritmija - u KBC Zagreb predstavljen inovativni način liječenja

Foto: Željko Lukunić/PIXSELL Na KBC-u Zagreb odrzana je konferencija za medije povodom revolucionarlnog lijecenja po zivot ugrozavajuce aritmije srca s pomocu tzv. radioablacije. Davor Milicic, pacijent kojemu je operirano srce Miljenko Knezevic, Hrvoje Sobat
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Klinika za bolesti srca i krvnih žila KBC Zagreb u suradnji s Specijalnom bolnicom Radiochirurgia u petak je predstavila rezultate inovativnog liječenja aritmije srca radioablacijskom tehnologijom, a riječ je o zahvatu koji je proveden svega sedamdesetak puta u svijetu.

U KBC-u Zagreb proveden je uspješan zahvat liječenja aritmija srca koji je rijedak i u svjetskim razmjerima, a riječ je o metodi radioablacije srčanih aritmija. Zahvat se prvi puta proveo na pacijentu u dobi od 67. godina, a trenutno je i na listi za transplantaciju srca jer godinama boluje od teške srčane bolesti te je već u 33. godini prebolio prvi infarkt.

Nakon niza godina došlo je do oštećenja i brojnih ožiljaka na miokardu pacijenta, a sva takva ožiljna tkiva u srcu mogu biti izvor potencijalnih aritmija. Nakon liječenje aritmija konvencionalnijim metodama pacijent se nije stabilizirao i nije mogao biti otpušten kući te su iz KBC-a Zagreb stupili u kontakt s Radiochirurgiom za radioablaciju aritmije.

Riječ je o metodi kojom se mjesto aritmije ozrači i na taj način eliminira žarište aritmije. Zahvat je proveden uz pomoć sustava Inheart i četverodimenzionalnim CT-om, tehnologijom Radiochirurgije te je određena točna zona koju će se liječiti radijacijom, a fizičar je odredio koja je doza potrebna za terapijski postupak. Specijalist onkologije i radioterapije Hrvoje Šobat istaknuo je kako je bila neophodna suradnja timova za ovako izazovnu proceduru. Njegov je tim bio odgovoran za primjenu zahtjeva kardiologa na zračenje srca.

Vitamin B12 Možda te zanima... Aritmija može uzrokovati moždani udar, a postoji jednostavna metoda liječenja Zdravlje

"Riječ je o kompliciranom procesu, pošto srce nije mirna meta koju treba ozračiti jer se miče i disanjem i svojim radom, a cilj je što manje ozračiti zdravo tkivo", objasnio je Šobat. Sam zahvat, ovisno o primijenjenoj tehnici, traje od 10-15 pa do 50-60 minuta, a od pacijenta se traži da bude što mirniji. Predstojnik Klinike za bolesti srca i krvnih žila Davor Miličić ustvrdio je kako bi godišnje desetak pacijenata bilo kandidatima za taj tip terapije.

"Indikacija za liječenje pacijenata radioablacijom je timska odluka koja je primjenjiva na pacijente koji se ne mogu liječiti konvencionalnim metodama", kazao je Miličić. Riječ je o neinvazivnom zahvatu, a pacijenti mogu očekivati prolazne smetnje nakon zahvata, poput smetnje gutanja. U Klinici za bolesti srca i krvnih žila dobivaju najsloženije pacijente. Miličić je istaknuo da je klinika sjedište šest referentnih centara u kardiologiji, a dobivaju najsloženije pacijente iz Hrvatske i šire. "S obzirom na to ponekad moramo uvesti i neke inovativne metode liječenja", rekao je.

Možda te zanima... Prehrana za smirivanje otkucaja srca i zdravlje kardiovaskularnog sustava općenito Hrana

"Pacijent će danas biti otpušten iz bolnice, a sam zahvat je proveden 17. srpnja", potvrdio je Miličić stanje pacijenta 21. srpnja. Pomoćnik ravnatelja za kvalitetu zdravstvene zaštite i nadzor Milivoj Novak naglasio je važnost ovog projekta kao primjera rada u KBC Zagreb koji se, unatoč obnovi i rekonstrukciji zgrade i dalje vodi kao bolnica nulte kategorije i radi vrhunsku medicinu.

"Nama je pacijent uvijek u fokusu, pogotovo oko tako teških i složenih slučajeva. Ponosan sam na svoj tim i zahvalan sam KBC Rebru na suradnji", rekao je Ravnatelj specijalne bolnice Radiochirurgia Dragan Schwarz.

Možda te zanima... Zašto od aritmije pati svaka četvrta osoba starija od 40 i što poduzeti? Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.