Zdravlje Zdravlje žena 19. listopada 2016.

Antibaby pilule usko su povezane s depresijom!

Kontracepcija1
Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Do ovog otkrića danski znanstvenici došli su sasvim slučajno analizirajući podatke žena koje piju antidepresive. Na kraju su ih jasno povezali s hormonalnim oblicima kontracepcije.

Antibaby pilula, ali i kontracepcijski implantati, prstenovi i flasteri povećavaju rizik od razvoja depresije u žena, ustanovio je tim danskih stručnjaka. 

5 mogućih znakova da su ti hormoni podivljali.

Posebno se rizik od depresije povećavao kod adolescentica. Stručnjaci su najprije analizirali podatke o propisanim antidepresivima za oko milijun žena kada su otkrili da su one, koje su koristile hormonalnu kontracepciju, znatno češće počinjale piti antidepresive u odnosu na žene koje se nisu koristile hormonskom vrstom kontracepcije. 

Depresija_1450X300_1 | Author: Foto: Thinkstock Foto: Foto: Thinkstock

Autori studije izostavili su iz baze podataka sve žene koje su prije imale dijagnozu depresije kao i one s psihijatrijskim dijagnozama. One koje su ostale pratili su sedam godina. Od njih je 55 posto koristilo hormonalnu kontracepciju. Za to vrijeme, 133.178 žena prvi put je dobilo lijek protiv depresije, a 23.077 su dijagnosticirali depresiju. U usporedbi sa ženama koje nisu koristile hormonalnu kontracepciju ispostavilo se da:

  • one koje su koristile pilulu bile su za 23 posto sklonije da dobiju antidepresive po prvi put tijekom trajanja studije
  • one koje su koristile pilulu koja je sadržavala samo hormon progestin bile su za 34 posto sklonije dobiti antidepresive
  • žene koje su koristile kontracepcijski prsten bilo su pod rizikom od 60 posto da dobiju antidepresive kod onih koje su koristile kontracepcijski flaster rizik od korištenja antidepresiva je udvostručen. 

Među djevojkama od 15. do 19. godine rizik od korištenja antidepresiva po prvi put veći je za 80 posto, a on se povećava na 120 posto ako koriste zaštitu isključivo na bazi hormona progestina. 

Dr. Ojvind Lidegaard, viši autor studije, kaže da do sada nije bilo pouzdanih analiza jer su žene obično same prestajale piti pilule nakon što bi primijetile promjene u raspoloženju, piše Fox.

Kako djeluje hitna kontracepcija?

Kakva su tvoja iskustva? Ostavi nam ih u komentarima.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.