Zdravlje Naši nutricionisti, psiholozi i kineziolozi pišu za vas 03. siječnja 2022.

9 savjeta za detoks, bez velikih restrikcija i gladovanja

Foto: shutterstock Detoksikacija kao strategija iskupljenja blagdanskih prehrambenih „grijeha“ je izuzetno popularan koncept
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Detoksikacija kao strategija iskupljenja blagdanskih prehrambenih „grijeha“ je izuzetno popularan koncept. Svake godine, u ovo vrijeme razmišljamo o kuri „čišćenja“, koja će nam pomoći da revitaliziramo tijelo i osjećamo se bolje.

Međutim, metabolička detoksikacija ili u novijem terminu - biotransformacija je proces koji se neprestano odvija u našem tijelu. Svaki dan, naša jetra, bubrezi, debelo crijevo, koža i limfa rade u sinergiji kako bi nas oslobodili toksina kojima smo izloženi.

Brojni su razlozi zašto naše tijelo može biti neučinkovito u uklanjanju toksina, a pretjerano blagovanje hrane bogate kalorijama i siromašno hranjivim tvarima  je samo jedno od njih. Tako pretjerana izloženost okolišnim toksinima (onečišćenje, plastika, izloženost teškim metalima), konstipacija, deficit nutrijenata, stres, prisutnost kronične bolesti, kronična upala, nedovoljno tjelesne aktivnosti ili restorativnog sna, svi pridonose opterećenju organizma toksinima.  

Sada je dobra prilika da damo nutritivnu podršku detoksikacijskim putevima, ali i da nastavimo s prehranom koja potiče biotransformaciju. Zapamtite, uspješna detoksikacija započinje na tanjuru.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Slijedi nekoliko prehrambenih savjeta kako dati našem tijelu podršku u tome:

  • U svaki obrok uključite izvor biljnih ili životinjskih proteina. Proteini odnosno njihove gradivne jedinice – aminokiseline, su nam potrebne da vežu na sebe u jetri transformirane toksine, kako bi se oni mogli ukloniti iz tijela.  Dodatno, proteini pomažu stabilizirati šećer u krvi, što smanjuje mogućnost napadaja gladi. 
  • Povećajte unos vlakana putem mahunarki, povrća i voća jer time pridonosite redovitom pražnjenju crijeva, proces koji je izuzetno bitan za izbacivanje toksina.
  • Povrće koje se svaki dan mora naći na jelovniku jesu tamno lisnato zeleno povrće, kupusnjače, korjenasto povrće te luk i češnjak jer obiluju tvarima koje povećavaju sposobnost jetre da neutralizira toksične tvari. Potporu jetri pruža i artičoka.
  • Fitokemikalijama bogato voće osigurava ciljane nutrijente potrebne za detoksikaciju. Jabuke, bobičasto voće, citrusi, ananas i šipak su samo primjer namirnica koje želite unositi svaki dan. 
  • Povećajte unos magnezija putem sjemenki, špinata, blitve, orašastih plodova, kvinoje, graha. Magnezij opušta mišiće pa može djelovati opuštajuće i na stijenke crijeva ubrzavajući defekaciju, a samim time skraćuje izloženost organizma štetnim tvarima.
    Možda te zanima... Unos određenih namirnica uzrokuje nedostatke na tvojoj koži Zdravlje
  • Začini nisu tu samo da okusno oplemene jelo već i da pruže brojne pozitivne učinke na naše tijelo. Kada je u pitanju detoksikacija, prednost dajte kurkumi ( u kombinaciji s crnim paprom), đumbiru, kopru, ružmarinu. 
  • U borbi protiv toksina neophodan je i adekvatan unos tekućine. U juhama, sokovima, čajevima i mineralnoj izvorskoj vodi tijekom detoksikacije je potrebno dnevno unijeti oko dvije litre tekućine. Tekućinu, pritom, unosite između, a ne za vrijeme obroka.  Za dodatnu potporu detoksikacijskim putevima pijte svakodnevno čaj od maslačka. 
  • Izbjegavajte masno meso i mesne prerađevine, zatim slastice, rafinirane namirnice te hranu koja sadrži prehrambene aditive i konzervanse. Kofein i alkohol se također ne bi smjeli naći na vašem jelovniku.
  • I za kraj, izbjegavajte suviše restriktivne detoks režime kroz dulji period. Njima se organizam iscrpljuje i oduzima mu se energija koja bi se doista mogla iskoristiti za detoksikaciju.