Zdravlje Zdravlje žena 23. svibnja 2021.

8 uznemirujućih znakova kako se tijelo mijenja nakon četrdesete

Foto: shutterstock Kriza srednjih godina je faza koja pomaže ljudima da se ponovno osjećaju mladoliko dok pokušavaju prihvatiti činjenicu da je pola njihovog života već prošlo
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Počne poprilično neprimjetno, rastom dioptrije npr., a zatim kako nam se tijelo sve više bliži menopauzi naša tijela i um počinju prolaziti kroz cijeli niz promjena koje nas mogu isfrustrirati, dovesti u neugodne situacije ili do toga da se jednostavno osjećamo čudno u vlastitom tijelu.

Doktorica Laura Berman, edukatorica o seksu i vezama kaže za portal Prevention kako žene često oklijevaju spominjati ovakve pojave. "Puno žena i dalje tiho pati", kaže. Iako ti je možda teško prolaziti kroz ovakve promjene, znanje o onome što te čeka ti može pomoći u budućnosti. Slijedi 7 pomalo neugodnih stvari koje te očekuju nakon što uđeš u četrdesete.

Zaboravnost postane stalna 

Zaboraviš li nešto tu i tamo ili smetneš nešto s uma, nemoj se odmah prepasti demencije. Što se više bližiš menopauzi, to ćeš više imati onu 'izmaglicu' u mozgu i to ne samo zbog kemijskih promjena u tvome tijelu nego i zbog užurbanog načina života; previše toga imaš na umu. Možeš smanjiti ovu posljedicu tako da ukloniš što više stresa u životu, opuštanjem, vježbama disanja ili terapijom.

Propusnost mjehura

Trudnoća, porođaj i menopauza krivci su za gubitak kontrole nad mjehurom u žena. Može se pogotovo osjetiti kada se nakašlješ, kišeš ili se smiješ, a to je potvrdilo čak 40 % žena. Tome će ti pomoći vježbe za mjehur, pogotovo Kegelove.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Ispadanje kose

Ovo se počne događati nakon porođaja, a zahvaljujući hormonalnoj promjeni, može se dogoditi i dolaskom menopauze. U ovom slučaju potrebno je posegnuti za specijaliziranim proizvodima ili pomoći dermatologa. 

Rast dlačica na licu 

Što više žene stare, razine estrogena sve više padaju, a testosterona rastu, što može dovesti do rasta dlačica na licu, bradi, zglobovima prstiju i nožnih prstiju. Ovo možeš jedino depilirati ili otići na lasersku epilaciju, a preporučuje se pod dnevnim svjetlom kako bi uspjela sve ukloniti.

Sijede se počnu posvuda pojavljivati

Znamo da se pojavljuju na glavi, no jesi li znala da sijede možeš očekivati i na drugim dijelovima tijela? Rast sijedih dlačica na intimnom području može biti iznimno neugodan, a uobičajen je za žene starije od 50.

Možda te zanima... Dva načina kako možeš provjeriti jesi li u menopauzi Zdravlje

Valunzi mogu trajati godinama

Napadaji vrućine uobičajeni su simptomi menopauze, a kod nekih se žena mogu pojavljivati i od 7 do 11 godina bez prestanka. Ako je situacija ovako drastična, popričaj sa svojim ginekologom o hormonalnoj terapiji

Seks bi mogao postati neugodan

Iako postoji puno razloga da se ovo dogodi, najčešći je uzrok vaginalna suhoća. Kako estrogen opada starenjem, to može dovesti do bolnog odnosa i smanjenja seksualne želje. U tom slučaju mogu pomoći lubrikanti i kreme za vaginu. 

Seksualni poriv može nestati

Ovaj problem uobičajen je u srednjim godinama, a najveći faktor je stres, kao i uzimanje antidepresiva. Ovo se također treba provjeriti kod liječnika kako bi se uvjerila da nemaš problema sa srcem.

Kako se ne udebljati u menopauzi?

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.