Zdravlje 29. ožujka 2023.

7 čestih usporivača metabolizma

himalajska sol
Foto: Pexels Himalajska sol ne sadrži jod koji je potreban za pravilnu funkciju metabolizma
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Spor metabolizam znači i manje energije za svakodnevne aktivnosti, a ovo su neki od najčešćih uzroka zašto se metabolizam usporava.

Metabolizam je odgovoran za održavanje optimalne energije tijekom dana. Iako može izdržati brojne izazove koje mu priredimo, potrebno ga je njegovati i brinuti se o njemu baš kao što primjerice brinemo o koži ili zdravlju mozga. Metabolizam će se prilagoditi našim svakodnevnim navikama pa je zato važno imati na umu što ga usporava. Spor metabolizam znači i manje energije, a WebMD navodi nekoliko "krivaca" koji mogu biti odgovorni za to. 

Hormoni

Promjena u razinama hormona može usporiti potrošnju energije vašeg tijela što vas može značajno umoriti. Neka stanja, poput slabog ili pretjeranog rada štitnjače te poremećaja u proizvodnji estrogena utječu na vaš metabolizam. Stres je također odgovoran za oslobađanje hormona koji mogu izazvati usporavanje metabolizma. Upravo zato je za pravilno funkcioniranje metabolizma važno svesti stres na minimum i provjeriti razine hormona ako sumnjate da postoji neravnoteža.

Nedostatak sna

San pomaže metabolizmu da funkcionira normalno, a kada ne spavate dovoljno, to možete i osjetiti. Nekvalitetan san i premalo sna mogu dovesti do neravnoteže hormona odgovornih za kontrolu rada metabolizma. Upravo zato je važno spavati minimalno šest sati dnevno, ali je najbolje da san traje od sedam do devet sati. Također je važno i kada spavate. Ako često ostanete dugo budni navečer i nedostatak sna pokušavate nadoknaditi tijekom dana, velike su šanse da će se metabolizam usporiti. 

Stroge dijete

Ako vam je cilj gubitak kilograma, stroge dijete nisu pravi izbor. Iako će možda na početku pokazati značajan gubitak kilograma, posljedica će biti i usporen metabolizam. Kroz jako restriktivne dijete naviknut ćete organizam na mali unos kalorija te će se metabolizam prilagoditi i sporije raditi. Pokušajte kilograme gubiti tako što ćete uvesti razumniji kalorijski deficit u kombinaciji s uravnoteženom prehranom i tjelovježbom. 

Sol bez joda

Himalajska sol ili cvijet soli omiljen je izbor za gurmane i kuhare te ih možemo pronaći u vrhunskim restoranima i gurmanskim kuhinjama. Takva sol je u redu kada se konzumira periodično, no nedostaje joj jod koji je štitnjači potreban za upravljanje metabolizmom. U svakodnevnoj uporabi trebali biste ipak koristiti jodiranu sol ili uvrstiti u jelovnik namirnice bogate jodom kao što su primjerice škampi. 

 | Author: Pexels Foto: Pexels Potrebno je piti dovoljno vode kako se metabolizam ne bi usporio

Nedostatak vode

Voda je ključ pravilne funkcije organizma, a kada je organizam žedan, nastradat će i metabolizam. Istraživanja su pokazala da smanjeni unos vode može zakočiti proizvodnju energije pa je zato potrebno popiti svojih osam ili više čaša dnevno. Ako se bavite sportom ili drugim fizički zahtjevnim aktivnostima, potrebno je piti još više vode. 
 

Možda te zanima... Izračunaj svoju metaboličku dob i doznaj kako njome upravljati Dijeta

Nedostatak kalcija

Kalcij u organizmu nije potreban samo za održavanje zdravih kostiju, on je i ključan mineral za pravilno funkcioniranje organizma. Dovoljnu količinu kalcija trebali biste unijeti kroz hranu, a ako ste u velikom nedostatku, pomoći će i suplementi. Pripazite sa uzimanjem suplemenata jer se u velikim količinama kalcij može taložiti u krvnim žilama i tako stvoriti dodatne probleme. Prije nego što se odlučite piti suplemente bilo koje vrste, posavjetujte se s liječnikom. 

Izbjegavanje ugljikohidrata

Smanjiti unos jednostavnih šećera uvijek je dobra ideja, no ako potpuno izbacite ugljikohidrate iz jelovnika mogli biste usporiti svoj metabolizam. Ugljikohidrati su ključni za proizvodnju energije u tijelu, a sudjeluju i u procesu razgradnje masnoća. Cjelovite žitarice i proizvodi napravljeni od njih ideala su način kako zadovoljiti dnevnu potrebu za ugljikohidratima bez da uzrokujete nagle skokove šećera u krvi. 
 

Možda te zanima... 6 savjeta za buđenje "uspavane" probave! Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.