Zdravlje 20. kolovoza 2023.

7 beauty grešaka zbog kojih se čini da proizvodi ne djeluju

Foto: shutterstock Ponekad proizvodi za njegu kože ne djeluju dobro jer ih ne koristimo kako treba
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Među brojnim proizvodima za njegu kože izdvojilo se nekoliko najpopularnijih, no mnogi ne znaju kako ih pravilno upotrijebiti za najbolje rezultate. Brojni stručnjaci slažu se kako su upravo ovo najveće pogreške koje radimo kada su u pitanju proizvodi za njegu kože.

Gotovo da više nema osobe na svijetu koja nema razvijenu barem minimalnu jutarnju i večernju beauty rutinu. Iako je na društvenim mrežama protok informacija o njezi kože toliko velik da ne stignemo popratiti sve najnovije trendove, uspijemo pokoji "uhvatiti" i uvrstiti u svoju rutinu. 

Određeni proizvodi za neke čine čuda, dok se čini kako drugima uopće ne djeluju. Svatko od nas je drugačiji i proizvodi mogu drugačije djelovati na našu kožu, no velike su šanse da proizvod ne djeluje jer ga krivo koristimo. Brojni stručnjaci slažu se kako su upravo ovo najveće pogreške koje radimo kada su u pitanju proizvodi za njegu kože te da uz nekoliko malih ispravaka možemo osjetiti koliko su zapravo korisni.  

Ne koristimo dosta kreme za sunčanje 

Da je krema sa zaštitnim faktorom ključna u održavanju mladolikog izgleda kože već znamo, no koliko je zapravo trebamo nanijeti? Stručnjaci se slažu da količina kreme sa zaštitnim faktorom koju prosječna osoba koristi nije dovoljna. Da bi osjetili potpunu zaštitu od sunca, potrebno je na lice nanijeti kreme koliko stane na ispruženi kažiprst i srednji prst. 
 


Zaštititi ostatak tijela trebaš barem jednom velikom žlicom kreme za sunčanje, a ako koristite zaštitu u spreju, svaki dio kože špricnite posebno. Također bi bilo dobro kremu ponovno nanositi svakih par sati, pogotovo ako se kupamo u moru ili bazenu te ako se jako znojimo. 

Retinol koristimo kao dio jutarnje rutine

Retinol je odličan saveznik u održavanju mladenačkog izgleda kože, no ako se ne koristi ispravno može izazvati pojavu hiperpigmentacije i suhih ljuskica na koži. Ovaj popularan sastojak kožu čini osjetljiviju na sunčevo zračenje pa ga je zato potrebno nanositi navečer, prije spavanja. Također ga je bolje koristiti tijekom jesenskih i zimskih mjeseci kada je zračenje sunca manje intenzivno. 
 

Pregled kože Možda te zanima... Retinol, vitamin C, AHA kiseline, ceramidi: Što čine koži i kako ih koristiti? Zdravlje

Krema za područje oko očiju nije samo za oči

Samo zato što se tako zove, krema za područje oko očiju ne nanosi se na kapke i isključivo ispod očiju. Kako bi bila najdjelotvornija, ovakva krema ili serum nanose se i na područje uz sljepoočnicu te na vrh jagodične kosti. Tako ćete učinkovitije spriječiti pojavu sitnih bora oko očiju. 
 


Ulje nanosimo na suhu kožu

Ako imate problema sa suhom kožom sigurno ste već posegnuli za uljem, no šanse su velike da ga krivo koristite. Ulje na suhoj koži može ostaviti neugodan masni trag koji mnogima smeta, no ako ga nanesemo na mokru kožu puno se lakše upija. Također ulje naneseno na mokru kožu zadržava više vlage u njoj pa tako vaša koža ostaje mekša i više hidratizirana. 
 

Možda te zanima... Je li ulje za bebe dobro za kožu odraslih? Dobrobiti i nedostaci Zdravlje

Krivo spajamo kozmetičke proizvode

Dok su određeni sastojci vrlo djelotvorni sami za sebe, ako ih spojimo mogu izgubiti blagotvorna svojstva. Najbolji primjer su vitamin C i retinol koji djeluju na potpuno različitim pH vrijednostima, a kada ih spojimo postanu gotovo neupotrebljivi. Još jedan primjer je nanošenje vitamina C na vlažnu kožu ili odmah nakon tonera. Vitamin C postaje nestabilan u kontaktu s vodom pa mu tako umanjujemo efikasnost. Najbolje ga je zato nanijeti na suhu kožu, ne isti dan kad i retinol. 

Antiperspirant stavljamo u krivo doba dana 

Nanijeli ste antiperspirant na pazuhe u sred dana i čudite se zašto ne djeluje? Manje je poznato da je antiperspirante zapravo potrebno nanijeti na suhu i čistu kožu u periodu kada su žlijezde znojnice najmanje aktivne. Taj period je obično večer, pa je zato najbolje zaštitu od znojenja nanijeti prije spavanja. 
 

Možda te zanima... Puno se znojite? 7 razloga zašto je to dobro za zdravlje! Zdravlje

Prebrzo nanosimo proizvode za njegu kože

Jednom kada ste oprali lice i umirili ga tonikom, pričekajte nekoliko minuta prije nego što nanesete serum. Jednom kada ste nanijeli serum, pričekajte tri do pet minuta prije nanošenja hidratantne kreme i tako ponovite za svaki korak njege. Ako ne dajete koži dovoljno vremena da upije proizvode, jednostavno ćete ih sve razrijediti idućim proizvodom i smanjit im efektivnost. 

Možda te zanima... Koliko dugo trebaš čekati da bi saznala odgovara li ti nova krema za lice? Ljepota i relax

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.